Evitar l’exposició als factors de risc i participar en programes de detecció precoç ajuda a prevenir el càncer

A la demarcació de Tarragona es podrien evitar com a mínim un total de 1.900 càncers cada any

03 de febrer de 2025 a les 19:37h

Segons el Servei d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer (SEPC) de l’Hospital Universitari Sant Joan  de Reus, a la demarcació de Tarragona es diagnosticaran aquest 2025 uns 5.100 casos nous de càncer.  En les dones, els càncers incidents més freqüents seran el càncer de mama, còlon i recte i pulmó. En els  homes els càncers més freqüents seran el còlon i recte, pulmó i pròstata. El nombre de nous casos de  càncer no ha deixat d’augmentar a la demarcació des dels anys 80

Pel que fa a la mortalitat, enguany es produiran unes 1.900 defuncions a la demarcació, el que significa  que cada dia hi haurà de mitjana gairebé cinc defuncions degudes a aquesta malaltia. 

Coincidint amb el Dia Mundial Contra el Càncer, demà 4 de febrer, el SEP recorda que un dels punts més  importants en el control del càncer és la prevenció primària, que s’aconsegueix evitant l’exposició als factors  de risc coneguts per prevenir-ne l’aparició. Les mesures que actuen contra el tabaquisme o les que  afavoreixen dietes més saludables (menjant molts llegums, cereals, fruites i verdures, i evitant les begudes  ensucrades i la carn processada) han demostrat efectivitat en la reducció de la incidència del càncer. Altres  mesures són reduir l’obesitat i el sobrepès, portar una vida físicament activa, reduir el consum d’alcohol,  evitar exposicions excessives al sol (especialment en nens), assegurar que els infants es vacunin contra  els virus de l’hepatitis B i el del papil·loma o limitar l’ús de tractaments hormonals substitutoris.

Per a la reducció de la mortalitat són molt importants els programes de detecció precoç. La participació en  programes de detecció precoç de càncer com el de mama i el còlon i recte han demostrat ser efectius en  la reducció de la mortalitat en aquests càncers. 

Amb els coneixements actuals, sabem que com a mínim un 33% dels càncers en els homes i un 44% dels  càncers en les dones es podrien prevenir. Aquest percentatge varia segons el tipus de càncer. Tenint en  compte el nombre de càncers d’ambdós sexes, a la demarcació de Tarragona es podrien evitar un total  d’almenys 1.900 càncers cada any

Millora de la supervivència  

A les nostres comarques, les persones amb càncer tenen una supervivència cinc anys després del  diagnòstic del 64% si són dones i del 56% si són homes. En les dones, els càncers amb major supervivència  són la leucèmia mieloide crònica (94%), i els càncers de tiroides (91%) i mama (90%). En els homes, els  càncers amb una supervivència més alta són el de testicle (97%) i el de pròstata (92%). En canvi, els  càncers amb pitjor supervivència són el de vesícula i vies biliars (9%) en les dones i el càncer de pàncrees  en els homes (7%). La supervivència del càncer a Tarragona ha anat millorant en les últimes dècades, tot  i que en alguns càncers de forma molt limitada, com el càncer de pàncrees i el de pulmó. Tot i això, el paper  de les noves teràpies dirigides contra el càncer comença a donar esperança en la millora de supervivència  en alguns tipus de tumors.

Càncers evitables a l’any a la demarcació de Tarragona 

Tipus de càncer Càncers diagnosticats Càncers evitables
Còlon i recte 858 499
Pulmó 594 311
Mama 592 266
Bufeta urinària 410 211
Fetge 153 87
Ronyó 112 71
Melanoma de pell 92 69
Llavi, cavitat oral i faringe 109 64
Estómac 103 58
Cos uterí 105 54
Pàncrees 138 51
Laringe 63 44
Esòfag 61 43
Ovari 65 32
Bufeta biliar 36 21
Coll uterí 25 15
Mesotelioma 5
Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit