El Bravium Teatre de Reus enllesteix la seva sortida del Centre Catòlic

L'edifici és propietat de l'Arquebisbat de Tarragona, que el vol rehabilitar perquè afirma que hi ha danys estructurals

El Bravium Teatre de Reus acabarà en els propers dies el trasllat que comporta la seva sortida temporal de l’edifici del Centre Catòlic, la seu que ha acollit l’entitat durant setanta anys. L’edifici és propietat de l’Arquebisbat de Tarragona, que el vol rehabilitar perquè afirma que hi ha problemes estructurals.

Socis i amics del Bravium, ajudats per membres d’altres col·lectius de la ciutat, estan traient tots els objectes de l’immoble i els estan traslladant a un local que els ha deixat un particular. Amb l’ajuda de diverses entitats culturals podran mantenir l’activitat durant el temps que hagin de ser fora del seu espai. Un període que l’Arquebisbat no ha concretat però que des del teatre creuen que serà superior a dos anys.

Amb furgonetes particulars i un camió que els ha cedit l’Ajuntament els membres del Bravium Teatre s’afanyen a retirar tots els objectes que han acumulat i a traslladar-los al local que els han cedit. “Hi teníem focus, llums, roba, la sastreria del vestuari, sabateria teatral, atrezzo, mobles… són setanta anys d’història!” exclama Jaume Ciurana, vicepresident de l’entitat.

La setmana passada ja van fer uns quants viatges amb el camió i per aquest dissabte han fet una crida a la ciutadania per tenir més mans per continuar amb el trasllat. Ciurana confia que en els propers dies ja ho tindran enllestit i es mostra agraït amb tothom que els està ajudant.

Amb tot, des de l’entitat lamenten que la institució catòlica no els ha donat marge de maniobra i que amb prou feines han tingut temps per treure els objectes. També asseguren que no els han volgut donar una còpia de l’informe arquitectònic que detalla les deficiències estructurals de l’edifici i critiquen que l’Arquebisbat no ha fet el manteniment necessari per evitar aquesta situació. “A la planta baixa i als llocs que fèiem servir hi hem invertit molts diners. El que està malament són els pisos de dalt”, indica Ciurana en referència als espais on s’hi fan activitats vinculades a la institució.

Programació assegurada

A la vegada, es mostren indecisos sobre quin serà el seu futur. El contracte d’ús de l’espai va expirar fa uns mesos i no hi va haver acord per prorrogar-lo i de moment només han aconseguit un document signat per l’Arquebisbat que apunta que “el Bravium podrà tornar a exercir les seves activitats culturals des del Centre Catòlic”. “Però no concreten si tindrem el teatre o un despatx, ni tampoc en quines condicions”, concreta el vicepresident. Ciurana creu que la fórmula acabarà passant per pagar un lloguer, mentre que fins ara s’havien fet càrrec de les despeses de l’edifici.

La vessant positiva és que durant el temps que el Bravium Teatre sigui fora del Centre Catòlic podrà mantenir l’activitat. Això serà possible gràcies a la col·laboració amb altres entitats culturals. “Ens ha agafat en un moment en que els grups de teatre estem molt units”, comenta Ciurana. Part de la programació la podran fer a l’auditori-teatre Sala Santa Llúcia, que pertany a la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia. També han arribat a un acord per fer representacions a la seu de l’Orfeó Reusenc, que és just al costat del local que han cedit al Bravium. I finalment, amb el Centre de Lectura han pactat que un parell de companyies que havien d’actuar al Centre Catòlic ho puguin fer al Teatre Bartrina.