Andreu Martín, un dels millor posicionats per liderar la llista tarragonina del PSC a les generals

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Els partits polítics no tenen ni un moment per descansar. La convocatòria d’eleccions general anticipades que va anunciar Pedro Sánchez just després dels comicis municipals ha obligat a fer funcionar de nou les seves maquinàries per confeccionar les llistes. En el cas dels socialistes tarragonins, el context no permet que puguin presentar una candidatura continuista de cara al 23 de juliol.

El número 1 a la província de Tarragona el 2019, Joan Ruiz, ha decidit jubilar-se i no tornar-se a presentar. El relleu natural seria que la llista la liderés la número 2 de fa quatre anys, però la seva situació política tampoc permet que s’hi presenti. La segona de la llista va ser Sandra Guaita, qui ha guanyat les eleccions municipals a Reus i serà la primera alcaldessa de la capital del Baix Camp. Amb aquestes dues baixes, el ventall de noms s’obre amb algunes figures millor posicionades que altres.

L’actual subdelegat del Govern espanyol a Tarragona, Santi Castellà, comptava amb molts números per ser un dels lideratges de la llista socialista per Tarragona. Tot i això, sembla que finalment no optarà per ser un dels triats en els llocs de sortida.

En canvi, el nom que pren força per ser el número 1 és el del regidor reusenc Andreu Martín. El fins ara líder dels socialistes a l’Ajuntament de Reus va fer un pas al costat per problemes personals, però ara tot apunta que estaria disposat a ocupar una posició de sortida a les llistes per Tarragona. Segons fonts socialistes, Martín seria un dels preferits per encapçalar la llista, ja que compta amb una dilatada trajectòria.

Pel que fa als altres noms amb opcions d’acompanyar Andreu Martín, l’exconsellera tarragonina Ivana Martínez i també Valle Mellado sonen amb força. Ivana Martínez va ser consellera en el govern de Josep Fèlix Ballesteros i comptaria amb més punts per ser l’escollida. D’altra banda, Valle Mellado va concórrer com a número 10 de la llista de Rubén Viñuales a les municipals i es va quedar a les portes de ser consellera a Tarragona. Mellado és actualment Directora d’Emprenedoria del Tarragona Impulsa.

El Senat, liderat per Terres de l’Ebre

Per tant, sembla que el número 1 i 2 de la llista del PSC per Tarragona serà per un reusenc i una tarragonina. Als llocs posteriors també s’hi haurà de col·locar un candidat del Baix Penedès i un de Terres de l’Ebre. Tot i que en els recents comicis generals els resultats dels socialistes sempre han oscil·lat entre 1 i 2 diputats, no creuen que la possibilitat de treure’n 3 sigui una utopia. Es tractaria d’una fita complicada, ja que l’última vegada que el PSC va treure més de 2 diputats a la província va ser el 2007, quan en va aconseguir 4.

Els ebrencs, però, sembla que estaran representats a la llista del Senat, que comptaria amb Manel de la Vega com un dels millors posicionats per liderar-la. El Primer Secretari de la Federació del PSC a Terres de l’Ebre ja va ser senador per designació autonòmica entre 2019 i 2021.

Els socialistes es reforçarien així amb figures conegudes tant a les llistes del Congrés com del Senat per recuperar la primera plaça a la província, que van perdre el 2019 en favor d’Esquerra Republicana, el 2015-2016 cap als comuns i el 2011 contra CiU. Les llistes definitives no se sabran fins aquest cap de setmana. Els diferents noms que han proposat el PSC del territori seran avaluats per un comitè de llistes i a finals de setmana el Consell Nacional del partit ratificarà les llistes finals.