Reus té a punt el programa de Sant Pere 2023

Com cada any la Festa Major torna a marca el calendari del mes de juny, amb actes oberts pensats per a tota la ciutadania

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Reus ha presentat aquest matí el programa de Sant Pere d’enguany i també la imatge que l’acompanyarà, un cartell de l’artista Agustina Sobrino Pardo. Com cada any la Festa Major torna a marca el calendari del mes de juny, amb actes oberts pensats per a tota la ciutadania, dirigits a públics de totes les edats i que combina actes tradicionals amb propostes festives més actuals.

Des de ReusCultura s’ha volgut posar en valor la suma de voluntats i esforços de moltes entitats i persones a títol individual que dediquen hores a mantenir vives les tradicions de la ciutat i fer-les arrelar en les generacions més joves.

 

Efemèrides i celebracions
El Sant Pere 2023 compta amb dues celebracions excepcionals. Per un costat els 25 anys del Ball de Cavallets i, per l’altre, els 450 anys de la campana Petra-Clàudia.

Amb motiu de l’aniversari del Ball de Cavallets, els infants participants a l’Hola Sant Pere! en faran una reproducció gegant al mig de la plaça del Mercadal el dimarts 13, a les 10:00 h.

El Ball de Cavallets es va presentar el 21 de juny de 1998, de la mà del Col·lectiu Reusenc d’Activitats Culturals (CRAC), recuperant així una dansa documentada el 1620. La primera referència del Ball de Cavallets es troba amb motiu de la solemnitat de la consagració de l’església del Convent de Sant Joan i en aquell moment no estava vinculada a cap gremi. Posteriorment, el 1705 es vincula al gremi dels blanquers i assaonadors.

Pel que fa a la campana Petra-Clàudia es té la referència que per la Festa Major de 1573, fa 450 anys, es va beneir una nova campana horària al campanar de la Prioral de Sant Pere. El seu ús va ser continuat com a tal fins que el 1819 es va convertir en la campana de les grans solemnitats. Després que es trenqués en voltar-la el 1870, el setembre de 1883 es refongué i és la gran campana que hi ha encara ara.

 

El nou vestit de La Vitxeta
La geganta La Vitxeta estrenarà nou vestit per Corpus i el lluirà durant tota la Festa Major. La festa de presentació de la nova indumentària de la geganta es farà el dimecres dia 7 de juny, a les 18:00 h, a la plaça de la Llibertat. El nou vestit li ha regalat Reus Transport, amb motiu del seu 25è aniversari.

La Somera de Reus
El dissabte dia 17 de juny es presenta el nou element festiu La Somera de Reus, creat per la Colla Gegantera els Alegre. Els actes comencen a les 17:00 h a la plaça del Castell, amb la plantada d’elements convidats i padrins. I, a partir de les 18:00 h, a la mateixa plaça començarà l’espectacle de presentació de La Somera, amb els balls de lluïment, l’estrena del ball de La Somera i una cercavila pels carrers del nucli antic.

 

El cartell, una creació d’Agustina Sobrino Pardo
Agustina Sobrino Pardo va néixer a Ciudad Real (Castella-la Manxa), però viu i treballa a Reus des dels anys vuitanta. Es defineix com una artista conceptual, que reparteix la seva feina entre les seves obres i l’ensenyament d’Art Contemporani. També dirigeix l’espai anomenat L’Illa del Safrà, on alumnes de totes les edats creen projectes que els permet connectar amb el seu “jo” més sensible.

Creu fermament en l’art com a mitjà de creixement personal, des de la humilitat imprescindible que permet integrar els coneixements amb l’essència personal pròpia.