Dissabte, 25 de maig de 2024
És notícia

Reus adopta nous criteris de poda

Avatar photo
Tots els arbres de la ciutat un mínim d’un cop cada 4 anys i branques a més de 0,5 m de les façanes

La regidoria de Via Pública ha publicat aquest dimecres, 10 d’abril al perfil del contractant la licitació del nou contracte dels serveis de poda de l’arbrat de la ciutat que incorpora com a criteris que tots els arbres de la ciutat es podaran un mínim d’una vegada cada quatre anys; que la distància de les branques dels arbres un cop podades respecte de les façanes dels edificis serà d’un mínim de 0,5 m; i que l’alçada mínima serà de 4,5 m per no interferir amb el trànsit rodat i de 2,25 a les voreres amb trànsit de persones.

El nou contracte de poda té un pressupost de licitació de 388.159,62 euros i preveu el manteniment de 18.439 arbres plantats (17.208 exemplars viaris i 1.231 en altres espais). No en formen part els arbres de zones verdes i parcs, que són objecte d’un altre contracte.

Freqüència

Per la poda de l’arbrat s’estableix una roda, de manera que en 4 anys s’actuï a tots els arbres de la ciutat, com a mínim una vegada. Per això, i segons criteris tècnics de necessitat d’actuació, es classifiquen els arbres en quatre freqüències de poda: anual, biennal, triennal i quadriennal. Es preveu que l’arbrat esporgat anualment sigui d’una mitjana de 8.308 l’any.

La poda es farà seguint criteris i objectius concrets. Els arbres s’hauran de podar si existeixen motius sanitaris, de situació, de seguretat o de funcionalitat, seguint les recomanacions establertes en l’Estàndard Europeu d’Esporga.

Distàncies

Els criteris fixats per a la poda preveu procurar que els arbres presentin el màxim volum de capçada en relació amb les característiques de cada espècie i l’edat dels arbres i també d’acord amb les característiques dels carrers (amplada de carrer, amplada de vorera i senyalització viària).

Així, es procurarà que un cop podat l’arbre, cap element seu no quedi a menys de 0,5 m d’elements del carrer com façanes, balcons, semàfors o senyals de trànsit.

Igualment, es procurarà mantenir el gàlib a 4,5 m en els arbres que puguin interferir amb el trànsit rodat. Es vetllarà per mantenir la servitud amb la senyalització viària i enllumenat de manera que es minimitzin les interferències. A les voreres amb trànsit de persones es podrà reduir l’alçada a 2,25 m, excepte els espais amb ocupació de terrasses que haurà de ser d’entre 2,5 i 3 m. El gàlib al carril bici es mantindrà entre 2,5 i 3 m per permetre la circulació dels usuaris sense interferències.

Altres treballs

Els treballs previstos en el contracte són:

  • Esporgues seguint indicacions de l’Estàndard Europeu.
    Tales d’arbres, previ informe justificatiu.
  • Lluita integrada: Tractaments fitosanitaris, tractaments nebulitzats, lluita biològica, soltes, correcció de carències, entre d’altres.
  • Manteniment, substitució i retirada si cal d’elements de sosteniment de l’arbrat.
  • Avaluació de l’estat de l’arbrat.
  • Actualització d’inventari.
  • Treballs d’urgència: tala i retirada d’arbres, poda de branques, etc. quan sigui per causes de grans pluges, tempestes o altres factors meteorològics o desastres naturals, accidents i vandalisme.
  • Poda d’adequació en esdeveniments programats (cavalcada de Reis, Carnaval,
  • Professons de Setmana Santa, Festes Major, o altres).

Vigència

El període de vigència del contracte serà de dos anys, a comptar des de la data de la seva formalització. Es podrà prorrogar fins a un màxim de dos anys més.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Concòrdia demana diverses dades de salut relacionades amb el SAAS i el SIAD

Notícia següent

Raquel Sans: “Quan ERC governa, el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès avancen”

Notícies relacionades