La Generalitat de Catalunya va informar fa uns dies de la creació d’un grup de treball per avaluar si hi ha al territori edificis construïts amb les mateixes característiques de l’edifici de València que va incendiar-se, matant 10 persones i una vuitantena d’animals de companyia.
L’edifici calcinat estava fet amb un revestiment de poliuretà, un material inflamable que es feia de servir de forma habitual en la construcció d’habitatges durant la dècada dels 2000-2010.
De fet, no va ser fins a l’any 2017 quan la Unió Europea va legislar per limitar l’ús d’aquest material, després que la torre Grenfell de Londres, de 120 apartaments distribuïts en 24 plantes, cremés completament. En aquell cas, el foc també va estendre’s molt ràpidament i va deixar moltes més víctimes mortals: 72. El fet que l’incendi s’originés durant la matinada va fer que hi hagués molts més veïns a l’edifici.
En el cas de València, la promotora de l’edifici va ser FBEX, propietat de l’empresari català Juan Parada Henares, que va construir milers d’habitatges per tot el país durant aquella època. A Catalunya, per exemple, fins al 2008 van construir-hi 1.377 habitatges, alguns d’ells a la província de Tarragona.
La seva promoció més gran d’habitatges a la província de Tarragona va ser la construcció de 80 habitatges a Reus entre l’any 2007 i el 2008. Es tracta d’uns blocs de pisos ubicats a l’encreuament entre l’avinguda de Salou i el carrer de Manuel Hugué. Però també va construir, per exemple, un bloc amb 112 pisos a l’avinguda Catalunya de Tarragona, i altres promocions a Constantí, Falset i la Pobla de Montornès.
Es desconeix si en aquestes construccions —o en altres que es van fer a Catalunya en la mateixa època— es van fer servir els mateixos materials que en l’edifici de València, i per aquest motiu la Generalitat vol crear un grup de treball per esbrinar-ho.
Fonts del Departament de Territori de la Generalitat expliquen que l’objectiu principal d’aquest grup de treball serà “definir les accions i mesures pertinents als possibles edificis en risc per a aquesta patologia a Catalunya”.
A Catalunya, des de l’any 2006 és obligatori que les constructores comuniquin l’inventari dels materials i la documentació dels projectes constructius als col·legis professionals, un fet que agilitzarà molt aquest procés d’estudi. En el cas de les finques construïdes abans d’aquell any, la situació serà més complicada perquè no es disposa dels inventaris i de tota la documentació necessària.