La Comunalitat Urbana Reus Sud, el projecte de foment de l’economia social, solidària i del cooperativisme que incideix en l’àrea sud de la ciutat, en col·laboració amb el Col·lectiu Eixarcolant inicien un projecte de prospecció etnobotànica a Reus per preservar i revaloritzar els coneixements sobre la biodiversitat cultivada local i fomentar la recuperació de les varietats agrícoles tradicionals i de les plantes silvestres comestibles com a eina i bé comú per impulsar canvis en el model agroalimentari del territori. Aquesta acció es treballa a través de la línia de treball de la sobirania alimentària de la Comunalitat i amb l’anhel de convertir-se en la llavor per impulsar un estudi més ampli enxarxat amb altres entitats del territori.
Les espècies i varietats tradicionals, juntament amb els coneixements associats sobre el seu cultiu, recol·lecció i consum, són eines clau pel desenvolupament de projectes d’emprenedoria agrícola local que aportin valor a l’entorn. Aquesta prospecció busca aprofitar el potencial i el valor afegit de les varietats agrícoles locals i les plantes silvestres comestibles per a la creació de llocs de treball basats en l’economia social i solidària, l’agroecologia, la resiliència dels ecosistemes i la lluita contra el canvi climàtic.
El pla d’acció de la prospecció etnobotànica consta de quatre etapes: identificació d’informants, entrevistes semiestructurades i transcripció, recollida i georeferenciació de material genètic, i conservació, multiplicació i caracterització de varietats.
La primera etapa de l’estudi es realitzarà a Reus i es preveu finalitzar a la tardor del 2023. Es buscaran 10 informants clau que conservin llavors de varietats agrícoles locals i/o plantes silvestres comestibles per a entrevistar-los i recopilar informació. Per tal d’abordar el primer pas de l’actuació cal identificar i entrevistar a les informants clau, és a dir, persones que guardin llavors de varietats agrícoles locals (amb una antiguitat de 50 anys com a mínim i, preferiblement d’horta) i/o de plantes silvestres comestibles. És per això que des de la Comunalitat es fa una crida a totes les persones interessades en el projecte i que tinguin o coneguin persones que conservin aquest tipus de llavors per tal de fer el primer contacte i pod er-les entrevistar properament.
Per gestionar la recollida d’aquestes dades, es facilita aquest formulari i un correu on fer arribar propostes, dubtes o suggeriments a l’atenció de Paula: campdetarragona.nodes@
A través d’aquesta prospecció etnobotànica, es pretén preservar aquest patrimoni material i immaterial, així com revaloritzar aquest coneixement ancestral per a la creació d’agroecosistemes més sostenibles i resilients.
La Comunalitat Reus Sud és un projecte de foment de l’economia social, solidària i cooperativisme que incideix en l’àrea de la ciutat formada per les zones Carrilet, la Pastoreta, Mas Iglesias, Mas Abelló i els barris Fortuny, Juroca i Montserrat. S’articula a través de cinc entitats: Icaria Cooperativa (que actua com entitat coordinadora), les cooperatives Les Abelles, Llars Familiars, l’Associació Reus Refugi i l’Ajuntament de Reus. El projecte té una durada de dos anys i actua en torn als següents eixos: sobirania energètica, cultural, residencial, alimentària, econòmica i cures comunitàries.
Aquest migdia, l’Espai Vergés del parc municipal Teodor González ha acollit l’acte de cloenda de l’Any Vergés que l’Ajuntament de…
Una dona de 78 anys ha estat evacuada d'urgències a l'hospital després que un gos l'ataques. La víctima ha estat…
El comú d’Escaldes-Engordany i la Unió Pro Turisme organitzen un ventall d’activitats per celebrar Sant Miquel d’Engolasters, una jornada que…
Aquesta setmana comencen les obres de pavimentació i millora de la rambla Prim, al districte de Sant Martí. L'àmbit del…
L'Eixample ha estrenat la nova àrea de joc infantil del passeig de Sant Joan, entre els carrers de Provença i…
Una jove turista de 19 anys ha mort després de caure d'un quart pis al seu hotel de Sant Antoni…
Esta web utiliza cookies.