Dijous, 4 de juliol de 2024
És notícia

Josep Sabaté: “Ara mateix, no hi ha cap àrea de molta preocupació perquè la feina ha sortit”

L'acaldable d'ERC explica quines necessitats immediates té el poble i com continuarà d’ara en endavant la transformació de Castellvell

Josep Sabaté al seu despatx. Foto: Julio Collado

Parlem amb Josep Manel Sabaté, alcalde de Castellvell del Camp des del 2019 i, actualment, alcaldable d’ERC per a les pròximes eleccions municipals del 28 de maig. Fa quatre anys va entrar al govern local i ara torna a encapçalar les llistes del partit.

Més enllà de la seva segona candidatura a l’alcaldia, Sabaté repassa quins són els projectes més importants per un dels principals municipis del Baix Camp. En aquesta entrevista a La Ciutat, ens explica quines necessitats immediates té el poble i com continuarà d’ara endavant la transformació de Castellvell.

 

Quins projectes s’han dut a terme en aquests últims anys al municipi?
Hi ha molts projectes que s’han anat fent com, per exemple, el refugi antiaeri, del qual ja hi ha dues fases fetes -el descobriment i l’obertura de la porta- i ara ja no ho acabarem nosaltres o ho farem després de les eleccions; després, vam comprar un terreny per a fer un auditori, que és el projecte més gran que tenim i, per tant, necessitarà diverses subvencions, suport de la Diputació de Tarragona i, fins i tot, de la Generalitat de Catalunya, i comencem a organitzar tot per poder-ho tirar endavant. Aquests són els projectes més immediats, però hi ha moltes altres coses com ara el vial que havia d’anar de Castellvell a Castellmoster i que durant molts anys havia estat parat per diferents motius legals, pels quals no es podia fer, i ara ja vam començar el primer tram, tenim preparat el segon i anirem fent fins a completar-lo perquè s’ha de parlar amb els propietaris, s’han de fer cessions, la regidoria d’Urbanisme també està implicada per facilitar els permisos… Aquests són els projectes que s’han d’anar acabant, hem fet molta feina, però encara queda molt per fer.

 

Estan satisfets, llavors, amb la transformació que es pretenia fer de Castellvell?
Sí, totalment. Tot i haver tingut diferents problemes, com la pandèmia de la Covid-19 i, a més, diverses persones que per motius personals van marxar de l’Ajuntament;  tot i això hem pogut desenvolupar molts projectes. Quan valorem tot, ens adonem que no ha estat gens malament. Tampoc hem tingut els problemes de molts altres ajuntaments d’encariment de les obres, els preus amb els quals hem estat treballant eren els que ja teníem marcats; i l’execució de les coses que volíem fer ha estat totalment correcte.

 

Entre les actuacions més destacades, es poden enumerar el Castellvell Music Fest, el carril bici fins a Reus o, un dels més recents, el servei de recollida Porta a Porta. Què han aportat a la ciutadania aquestes novetats?
D’una banda, el projecte del Castellvell Music Fest és una iniciativa que des del punt de vista cultural pensàvem que s’havia de posar fil a l’agulla i portar-ho a terme. Durant la pandèmia vam ser valents perquè sabíem que, si es prenien les mesures corresponents, podrien tirar endavant els concerts de música i així va ser. Van venir personatges molt importants com l’Àngel Ódena, diversos artistes van tocar a Castellvell i estem contentíssims perquè cada vegada ha agafat més força i ja està consolidat com un dels festivals de referència a la zona. Hi ha molta gent que venen de la comarca, fins i tot molts que estiuejaven per aquí han vingut també. En l’àmbit cultural hem millorat moltíssim.

Pel que fa al carril bici, era un projecte que teníem amb la Diputació, que ens van plantejar què ens semblava fa un parell d’anys i vam pensar que es podia fer, tot i que llavors no hi havia tants patinets com ara i ho vam fer per les bicicletes, ara encara té més raó de ser perquè pugen patinets elèctrics, que van molt lents sobretot a la pujada i el carril bici suposa menys perill respecte als vehicles.

I després, el servei Porta a Porta és quelcom que s’havia de fer. A nivell de Catalunya ja són uns 300 pobles que s’hi han adherit, a nivell del Baix Camp, ja n’hi ha 18 que el tenen en funcionament; i s’havia de fer per, cada vegada, poder separar més la brossa i reciclar millor. El percentatge que teníem era molt baix, estàvem en menys d’un 37% de reciclatge, les darreres dades del mes de març era aproximadament un 59% i la nostra idea és superar el 70%. El creixement que hem tingut en aquests primers mesos des del novembre ha estat molt significatiu. Hem tingut algun problema perquè som un poble ‘petit-gran’, del Baix Camp som el poble més gran en el qual s’ha implantat el Porta a Porta i hem tingut problemes lògics per una implantació d’aquesta envergadura.

 

Tornant al projecte del refugi antiaeri, que es troba en procés, l’objectiu és que pugui acollir visites i fer un treball per la memòria històrica local?
La nostra idea és que sigui un centre d’interpretació sobre el recorregut històric i que es pugui obrir al públic el més aviat possible. S’explicarà tant com es va fer la construcció del refugi, què va passar a la Guerra Civil, que bàsicament era per si s’escapava alguna bomba quan els avions pujaven a bombardejar Reus… Es durà a terme més endavant, però el més important és que pugui arribar a ser i, al mateix temps, fomentar el poblat ibèric i Santa Anna, que és una de les nostres joies i és poc coneguda encara. Tenint Reus a 2 km, la gent pot pujar caminant, fins i tot, i també turistes de la costa que pugen a veure el Modernisme reusenc, després, poden fer turisme, si tenen temps i ganes, per aquí. És complicat, però és el que ens agradaria.

 

I aquest turisme es complementaria, també, amb el futur Teatre-Auditori que podria oferir de nou una programació estable i espectacles amb regularitat.
La idea és que es puguin fer espectacles, més enllà que totes les entitats puguin fer ús del teatre, fer una programació fixa i que durant tot l’any es facin actes i obres de teatre, un programa cultural pel poble.

 

També, una de les ‘lluites’ de l’Ajuntament de Castellvell és el soterrament de les línies d’alta tensió. Com es troba la situació actualment?
No hi ha massa novetats, nosaltres estem esperant que des de la Generalitat ens comuniquin alguna cosa, però estàvem treballant des dels ajuntaments de Reus i Castellvell, ho tenim tot pressupostat i faltava algun tràmit administratiu. Els pressupostos estaven preparats i ara esperem llum verda per tirar-ho endavant.

 

I quines àrees o regidores del municipi creu que necessiten una actuació més immediata de cara als pròxims anys?
El nostre plantejament era treballar simultàniament en totes les zones del municipi i ho hem anat fent així. Darrerament, ens vam focalitzar més en Castellmoster, que és una de les urbanitzacions més grans que tenim i faltava més inversió; i a partir d’ara, anirem invertint en altres punts i ja tenim programades actuacions per a Planes del Puig, s’està treballant en enllumenat i diferents aspectes de millora… I pensem que és el més immediat perquè els serveis estan bastant complets. En aquests moments, de fet, s’estan arreglant les àrees d’emergència del Porta a Porta, perquè quan no es pot fer la recollida, és necessari que estiguin disponibles.

També, s’han estat solucionant problemes sanitaris perquè volíem que els ciutadans es poguessin visitar al CAP del municipi al matí i a la tarda. La nostra insistència era per tal que pogués estar sempre obert. En altres àmbits, la cultura està molt avançada, en esports s’han fet moltes coses, s’han creat noves entitats, associacions esportives, el patinatge i el futbol estan creixent i promocionant-se molt… Ara mateix, no hi ha cap àrea de molta preocupació perquè la feina ha sortit. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Extraescolar per a un ús responsable de pantalles i videojocs a Andorra

Notícia següent

ATENCIÓ: Accident amb un senglar a la C-32

Notícies relacionades