Cloenda oficial de l’Any Gabriel Ferrater avui a Sant Cugat

L'acte de cloenda de l'Any se centra intencionadament en el llegat principal de Ferrater que és naturalment la poesia

Amb el títol “Les dones i els dies” es farà aquesta tarda, a partir de les 19:00 h, l’acte institucional de cloenda de l’Any Ferrater al Teatre-Auditori de Sant Cugat. Al llarg de l’any, i des que es va obrir oficialment a Reus la commemoració del centenari, s’han organitzat actes diferents que han servit per parlar de les múltiples facetes d’aquest reusenc: de la crítica d’art o de la docència universitària, de l’aprenentatge dels rudiments de la pintura o de l’interès persistent per les matemàtiques, de la provocació en l’àmbit del pensament literari o de la renovació que va aportar en el camp de la lingüística, entre d’altres.

En lloc d’abordar la diversitat, l’acte de cloenda de l’Any se centra intencionadament en el llegat principal de Ferrater, que és naturalment la poesia. I el fil conductor de l’acte seran les tres dones que hi van conviure en els deu últims anys de la seva vida (Helena Valentí, Jill Jarrell i Marta Pessarrodona).

La benvinguda a l’acte anirà a càrrec del comissari de l’Any, Jordi Cornudella. Tot seguit hi intervindran Mireia Ingla i Mas, alcaldessa de Sant Cugat; Carles Pellicer i Punyed, alcalde de Reus, i Pere Aragonès i Garcia, president de la Generalitat de Catalunya.

Després el protagonisme l’assumirà la veu de Ferrater en els seus poemes i les seves cartes, la qual cosa serà possible gràcies al talent de tres parelles d’artistes joves.

La veu de Jill Jarrell (Janet Rodney) donarà pas a la interpretació del poema «In memoriam» per part de l’actor Jaume Madaula i la baixista Anna Tobias.

Després es podrà escoltar la veu d’Helena Valentí en l’espectacle de la companyia La Veronal «No prometo donar-te res millor que un dubte», amb la interpretació de l’escriptor Pol Guasch i la ballarina Lorena Nogal.

A continuació, l’actor Pol López i l’actriu Bàrbara Roig recitaran els vuit poemes de Ferrater que són a dues veus: «Cambra de la tardor», «No una casa», «Engany», «Fill», «Kensington», «Neu», «Noies» i «També».

Finalment, la veu de Marta Pessarrodona acompanyarà al públic fins a la Sala Price de Barcelona, el 25 d’abril del 1970, per veure-hi i sentir-hi Gabriel Ferrater recitant la «Cançó del gosar poder».