ERC i Junts Reus busquen desesperats un pacte amb el PP per un govern amb la CUP

El PP de Reus ha confirmat que ERC ha "oferit responsabilitats" a canvi que donin suport a la investidura de Noemí Llauradó

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Aquesta setmana Teresa Pallarès i Noemí Llauradó, les caps de llista de Junts per Catalunya i ERC a la ciutat de Reus, es van reunir en un restaurant de Tarragona amb Sebastià Domènech, regidor municipal del PP, segons ha explicat el mateix Domènech en alguns dels seus els cercles íntims.

 

Possibilitat d’un pacte a 4 a Reus: ERC, Junts, CUP i PP

L’objectiu dels partits independentistes és aconseguir que el PP doni suport a la investidura de Noemí Llauradó en un govern amb Junts i la CUP, i d’aquesta manera deixar Sandra Guaita, guanyadora de les eleccions amb el PSC, sense l’alcaldia. Després de la investidura, ERC presentaria l’acord de govern amb Junts i cupaires, mentre que els compromisos adquirits amb el PP es complirien després de les eleccions generals del 23 de juliol. Fonts de Junts han confirmat la trobada, però només afegeixen que ERC hauria oferit al PP el control d’alguna de les empreses municipals.

 

Tot i que la notícia va sorgir com un rumor i la CUP no va donar-li gaire credibilitat, fonts del partit han explicat que van posar-se en contacte amb ERC Reus i que els republicans van confirmar la trobada amb Domènech. Malgrat això, la CUP assegura que no té cap intenció de complir cap acord amb el PP un cop passades les eleccions.

 

El PP confirma la trobada amb ERC a Reus

El regidor popular Sebastià Domènech ha confirmat a La Ciutat que la trobada amb ERC s’ha produït, però assegura que aquests contactes, “com és normal després d’unes eleccions”, s’estan donant amb tots els partits.

 

Sobre la possibilitat de rebre càrrecs en empreses municipals, Domènech només ha concretat que des d’ERC “s’estan oferint responsabilitats” a canvi d’un possible pacte d’investidura, però sense concretar quins serien aquests càrrecs.

 

Junts voldria la presidència de la Diputació

Per part de Junts, Teresa Pallarès estaria intentant forçar ERC a un acord per ser la presidenta de la Diputació de Tarragona a canvi dels seus vots per la investidura, un fet al qual Noemí Llauradó s’hauria compromès durant la campanya electoral.

 

A ERC estan “preocupats per la deriva de Llauradó”

Fonts d’ERC, per la seva banda, asseguren que el partit està “preocupat per la deriva de Llauradó” i que la candidata no hauria encara acceptat els resultats electorals. Assenyalen el seu entorn i, especialment, la cap de gabinet de la Diputació com a principal instigadora d’aquesta nova estratègia. De fet, asseguren que ERC no té cap intenció de complir els acords als quals puguin arribar amb el PP ni tan sols després de les eleccions generals.

 

De moment, els populars esperen una contraoferta de Sandra Guaita, que ja ha arribat a un preacord amb Ara Pacte Local. La candidata socialista, però, ha dit que “no vol convertir l’alcaldia de Reus en un mercat persa” i que no hi haurà contraoferta.

 

Així doncs, la pilota està sobre la teulada del PP, que té a les seves mans la possibilitat d’evitar un govern del PSC, però a canvi facilitar un pacte independentista en la segona ciutat més poblada de Tarragona. Fonts pròximes al partit indiquen que Domènech “votarà en clau Reus”, però incideixen en el fet que consideren “impossible que Domènech se salti la disciplina del Partit. És una persona assenyada, respectada i un home de prestigi del PP que ha lluitat tota la vida per les nostres sigles”.

 

El problema per als populars és que en sis setmanes hi ha eleccions generals, i un pacte del PP per deixar fer govern als independentistes i anar en contra d’un partit constitucionalista, encara que sigui el PSC, podria convertir-se en un escàndol en l’àmbit nacional, on els seus votants podrien no entendre la postura i Vox podria aprofitar per fer-se fort.