Carles Pellicer: “Fer d’alcalde de la meva ciutat ha sigut un honor”

Reus és una de les grans ciutats del Camp de Tarragona i una de les més importants. Amb 107.000 habitants té en el seu futur més immediat un final de legislatura ple de projectes que posaran Reus a la pole de les principals ciutats de Catalunya. L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, fa un balanç d’aquests tres anys de mandat i explica com serà el final de la legislatura en aquesta entrevista per a La Ciutat.

Aquest mandat ha estat marcat per la pandèmia. Com ha sigut la gestió que s’ha fet des de l’Ajuntament de Reus?

Doncs crec que ens n’hem anat sortint prou bé. Sobretot les primeres setmanes van ser de molta incertesa perquè no hi havia ningú que tingués experiència en una cosa així ni se l’esperés, només començant el mandat. Ara bé, des de l’Ajuntament sempre hem sigut conscients de la nostra funció com a administració propera al ciutadà i per això la ciutadania de Reus ha sabut que estàvem gestionant-ho tot el millor possible. Però sí, aquests primers dies de pandèmia els recordo com a molt caòtics i incerts.

Per passar aquests temps tan difícils ha calgut suport moral i material i també molts diners en forma de subvencions, ajudes. Com està sent la reactivació econòmica de Reus?

Tan aviat ens vam trobar amb aquesta situació de tancament per la pandèmia, vam posar en marxa el Pla de Reactivació Econòmica i Social per valor de 9,5 milions d’euros, que vam repartir en dos exercicis: 4,5 milions d’euros el 2020 i 4,5 milions més el 2021. Amb aquests diners vam poder ajudar empreses, comerços, gimnasos, vam poder proporcionar ajudes socials i fomentar activitats de lleure. La campanya Bons Reus, per exemple, que va ser tot un èxit i va contribuir a reactivar les botigues i els petits negocis que ho necessitaven molt. Crec que aquestes mesures, entre altres que vam posar en pràctica, van anar molt bé.

Passat aquest moment d’incertesa i ara ja amb la dotació pressupostària ordinària, hem emprès algunes accions que pensem que també tindran els seus fruits: la campanya de marca de ciutat i sobretot, la incubadora TIC Sensor, que és una plataforma d’acceleració empresarial destinada a la captació i capacitació del talent digital. En paral·lel també, tenim Innolab, que està ubicat a Redessa i que és un laboratori en el que s’estudia com acompanyar PIMES d’entre 5 i 50 treballadors, per innovar en nous productes i experimentar amb nous models de negoci. Pensem que és una bona forma d’impulsar les empreses de Reus.

Cal tenir en compte que el pla d’inversions de l’Ajuntament de Reus per aquest 2022 és de 19,5 milions d’euros, el més important dels darrers 10 anys i això la ciutadania ho notarà, és clar.

Quan parlem de les obres municipals molt sovint pensem en carrers, places i neteja. Com esteu a Reus en aquest aspecte?

Comencem pel final. En aquest moment el nou servei de neteja i recollida de brossa ja està en marxa. És el més grans que ha tingut mai l’Ajuntament, amb un pressupost de més de 120 milions d’euros que inclouen 104 nous vehicles de neteja, un increment significatiu de contenidors, de 1.825 a 2.100 i també es passarà de 56 a 66 recorreguts d’escombrada manual. Crec que tots aquest canvis són molt importants i afavoriran la imatge i l’aspecte que volem que tingui la ciutat. Amb l’aportació de 700.000 euros provinents dels fons Next Generation avançarem en un altre gran projecte, que és la recollida de residus porta a porta, perquè ara sí que disposarem de l’equip necessari per poder-ho fer.

A banda i pel que fa a les places i els carrers, tenim obres importants com el Parc del Lliscament que respon al compromís que vam adquirir a l’inici de la legislatura amb els joves de Reus, de crear un parc en el qual practicar skate, patins, etc. També els centres cívics Gregal, El Roser, el centre aquàtic i de fitness, les obres dels carrers Miró i Santa Helena, la Boca de la Mina amb el Jardí agrari i el parc de les Olors… També vull esmentar l’Eix Central, que és un eix vertebrador que recorrerà la ciutat de nord a sud i que està en projecció, així com el pont del barri Gaudí. Reus està en plena transformació i hem d’aprofitar el moment.

Precisament, la xarxa de carrils bici també hi contribuirà a aquesta transformació, a banda d’altres infraestructures molt importants. En parlem un moment?

Si, i l’ampliació de la xarxa de carril bici és una obra molt important. A través dels fons Next Generation i els 2,2 milions amb els que està dotat el projecte, farem realitat la bicicleta compartida i afavorirem una mobilitat còmoda, segura i sostenible a la ciutat.

Al llarg d’aquest 2022 l’Ajuntament invertirà 800.000 euros en la construcció de dos nous trams del Pla Específic de la Bicicleta que contempla la ciutat. A hores d’ara ja s’han publicat les bases de licitació del contracte d’obres per a la construcció del tram que ha d’enllaçar l’estació de trens del passeig Mata amb l’estació de busos, el campus de la URV, l’Hospital i la futura estació de trens de Bellissens. Pel que fa al segon tram, recorrerà l’avinguda de Tarragona i anirà des de la rotonda del Tecnoparc fins a la de l’avinguda del President Macià. Està previst que l’execució sigui d’11 mesos pel primer tram i de 4 pel segon. Aquest contracte forma part dels fons Next Generation de la Unió Europea, dins el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Altres dos grans projectes són, per una banda l’estació intermodal, entre els municipis de Reus i Vila-seca, que afavorirà la connexió amb l’aeroport i donarà servei al territori. I el segon però no menys important, el gran projecte del tramvia. De moment la Generalitat ha acceptat les al·legacions que hem presentat i que contemplen un traçat independent de la xarxa ferroviària d’Adif. Així podrem disposar de l’ample estàndard europeu i serà més fàcil gestionar el servei. Ara esperem el compliment del calendari previst per aquesta infraestructura tan crucial.

Què és Reus Horitzó 32?

Es tracta d’una actuació molt ambiciosa i molt important a nivell estratègic. Es tracta del pla que defineix com serà la ciutat de Reus i com l’hem d’encaminar, els propers 10 anys. Estem portant a terme una sèrie de debats que ajuden en aquesta tasca i que sota el nom genèric “En clau de futur”, tracten aspectes com el món de l’empresa, la cultura, l’habitatge, l’esport, la vida saludable i també la concepció de gestió de l’àrea metropolitana.

Després d’aquesta fase encetarem un procés de participació que estarà obert a tota la ciutadania perquè puguin prendre part en les propostes que sorgeixin de la fase prèvia duta a terme pel Fòrum Ciutadà.

A nivell cultural Reus també té un potencial enorme en tots els àmbits. Les properes celebracions i manifestacions culturals seran amb plena normalitat?

Si, tot sembla indicar-ho. De fet, fins i tot en el moment més cru de la pandèmia, des de l’Ajuntament hem seguit fomentant la cultura, guardant sempre les prescripcions sanitàries i per tant, ara, estem contents de poder celebrar les festes com sempre i les diferents activitats, que a Reus són nombrosíssimes.

Aquest és el teu darrer mandat. Què li vols dir a la ciutadania?

Doncs voldria que tothom sabés que m’ha agradat molt fer d’alcalde de la meva ciutat. Ha sigut un honor tenir la confiança de la ciutadania. Aquests darrers 12 anys han sigut molt intensos i ara ha arribat el moment que algú altre assumeixi la responsabilitat de pensar en Reus i vetllar pels interessos de la ciutat. Els polítics anem i venim però la ciutat queda i cal pensar en la generació actual i les necessitats de la propera. Encara queda un any per acabar el mandat municipal, però ja que en tinc l’oportunitat a través de La Ciutat, només puc dir moltes gràcies a tothom, pel treball fet i per la confiança. Ho dic de tot cor, moltes gràcies a tothom.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Andorra se suma al Dia internacional contra la LGTBI-fòbia amb una campanya de sensibilització

Notícia següent

Convocada la XXXV edició del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer

Notícies relacionades