Camí Mendoza: “Van justificar la moció de censura amb un canvi que no es veu enlloc”

Fa un any, una moció de censura a Cambrils encapçalada per Oliver Klein (en aquell moment al govern) va desallotjar Esquerra Republicana de l’alcaldia. Aquesta ruptura sobtada ha empès en part a Camí Mendoza, batllessa entre 2015 i 2021, a tornar a ser la cap de llista dels republicans i treure’s l’espineta d’alguns projectes que es van quedar en el tinter. En aquesta entrevista per La Ciutat, la candidata d’ERC fa balanç de l’any a l’oposició i explica quines iniciatives li hauria agradat tirar endavant en aquesta segona meitat de mandat.

 

Aquest mandat ha estat marcat per la moció de censura del 2021, on vostè perd l’alcaldia. Com defineix la seva etapa com a alcaldessa?
Des del lideratge d’ERC al govern municipal vam tenir molt clar que havíem de treballar per la gent. De fet, ens vam trobar amb situacions socials difícils de liderar com la fallida de la cooperativa, l’atemptat i la gestió de la pandèmia. Volíem que la ciutat avancés econòmicament, però davant d’aquestes adversitats la prioritat era atendre aquests sobrevinguts. També teníem clar des del primer moment quin era el projecte de transformació de ciutat i vam projectar l’avinguda Charles Darwin, l’avinguda de l’esport i la Jaume I. Sempre hem tingut la visió de fer avançar la ciutat.

 

Això queda interromput amb la moció de censura.
El govern actual va justificar la moció de censura amb què a Cambrils li calia un canvi i és evident que aquest canvi no el veiem enlloc. Nou Moviment Ciutadà (NMC) criticava que no existia aquesta transformació, però això vol dir que ells tampoc eren motor de canvi.  Avui en dia, han anunciat projectes sense dotació econòmica ni data d’inici. L’únic canvi que hem vist ha sigut amb l’enderroc de l’antic edifici del tren i quatre ratlles d’aquests projectes. Passat un any, només hi veiem les restes del que hi havia.

D’altra banda, quan van aprovar el pressupost municipal vam veure retallades en l’àmbit social i que tampoc han utilitzat el romanent per cap ajuda als empresaris. En el nostre cas, durant la pandèmia vam destinar 3 milions a l’àmbit social i empresarial.

 

També han centrat els seus retrets en la neteja.
Hem de ser crítics. Sabem que aquest any ha vingut molta més gent a Cambrils, però realment hem vist el municipi més brut que mai. La gent ens ho diu. Alhora, remarquem molt les deficiències en el tema de la jardineria. Els dos parcs i la zona central estan exageradament descuidats.

 

En quins altres àmbits menys visibles ha fallat el govern?
En l’àmbit de la gestió de personal de l’Ajuntament. Sempre hi ha hagut baixes laborals sobrevingudes, però a ple estiu no podem tenir el patronat de turisme tancat a les tardes per una baixa. Haurien d’haver buscat una solució. Altres equipaments culturals també han estat parcialment tancats aquest estiu. A més, no tenim enginyer municipal perquè es va jubilar. És una plaça clau que s’hauria d’haver cobert ràpidament.

 

En quins casos haurien actuat diferent de l’actual govern?
Per exemple, en la gestió de la rambla Jaume I. Hi ha hagut inevitablement una afectació a la zona comercial. ERC hauria escoltat més els afectats i hauria planificat conjuntament l’obra amb ells. La nostra manera de fer és molt diferent de la del govern actual. D’altra banda, quan estàvem al govern vam renovar totes les guinguetes de la platja i aquest estiu hem trobat a faltar seguiment i acompanyament amb aquests nous empresaris. Des de l’Ajuntament s’ha de vetllar perquè aquests empresaris s’hi guanyin la vida i que la imatge de les platges de Cambrils sigui la que volem tots. No podem tenir durant mesos les guinguetes connectades amb generadors, contenidors d’escombraries a la vista de tothom o música que molesta els veïns. Hem vist una imatge molt deteriorada.

 

De fet, el tema de les guinguetes era una de les crítiques al seu govern a l’hora de plantejar la moció de censura.
En aquell moment era un tema damunt la taula difícil de gestionar. Se’ns criticava que les condicions de la licitació havien de ser unes altres, mentre que ara han adjudicat les guinguetes que havien quedat desertes exactament en les mateixes condicions perquè legalment no es podia fer d’una altra manera. Ens van voler desgastar i ha quedat demostrar que teníem la raó.

 

Amb la seva sortida del govern va quedar truncat algun projecte pendent?
Per un costat, l’àrea d’urbanisme tenia pendent començar a treballar en la renovació del teatre auditori i, d’altra banda, teníem moltes ganes d’impulsar l’obertura del Celler de Cambrils. Tenim molt de patrimoni i ja és hora que els governs hi creguem realment.

De totes maneres, aquests temes estan plasmats al nostre Pla d’Acció Municipal. El govern actual, tot i tenir l’obligació, no ha fet públic la seva estratègia de govern. Això encara demostra més que no tenen projectes i només continuen els nostres.

 

Va ser un cop dur perdre l’alcaldia d’aquesta manera?
La veritat és que sí perquè no hi comptàvem. Hem liderat dos governs de coalició i amb qualsevol tema hem buscat el consens. En aquest cas, ens vam trobar que la NMC va arribar a un acord amb les altres forces polítiques i en cap cas es van voler asseure amb nosaltres per explicar les discrepàncies i negociar. Com a mínim, ha d’haver una possibilitat de millorar i reconduir la situació. Un cop superada aquesta trompada, considerem que vam fer moltes coses per Cambrils i seguim tenint les ganes per treballar pels nostres ciutadans. El govern actual no sabem per qui governa.

 

Quina relació tenen amb aquest govern?
No és ben bé un govern com a tal, sinó que es veu clarament que hi ha només partits que manen. No hi ha un govern cohesionat, cadascú tira per la seva. Per tant, amb uns grups la nostra relació és millor que amb altres. No ens sentim ben considerats com a oposició. De fet, quan era l’alcaldessa i volia parlar amb l’oposició, el Klein em criticava l’apropament a la resta de grups.

 

Què és prioritari per Cambrils de cara al 2023?
L’àmbit social és prioritari per ERC i ara considerem que, tot i estar-hi el PSC, s’estan fent polítiques de dretes. A més, no hem de perdre la nostra identitat com la pagesia, la pesca i la part patrimonial. Són coses que no podem oblidar a l’hora de transformar la ciutat i potenciar el sector empresarial. En definitiva, han sigut 6 anys de posar les coses al seu lloc i ara es tractaria d’anar un pas més enllà. M’ha quedat l’espineta d’alguns projectes.