Dissabte, 15 de març de 2025
És notícia

El projecte artístic ‘Buscar l’Agulla’ posa en valor la identitat de Cambrils a través de la història del Pòsit

Avatar photo
El 21 de juny s’inaugurarà una instal·lació immersiva a la Torre del Port de Cambrils de les artistes Marina Carrión i Maria Borràs
buscar agulla cambrils
El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, i les artistes Maria Borràs i Marina Carrión, van presentar el projecte artístic “Buscar l’Agulla”, que connecta el passat i el present per posar en valor la memòria i la identitat de Cambrils, a través de la recuperació de la història de l’edifici del Pòsit de Pescadors, vint anys després del seu enderrocament i un segle després de la seva inauguració.
A bord de la barca Kil Petit, el regidor de Cultura va explicar que es tracta d’un projecte molt ambiciós que va molt més enllà d’una exposició, ja que agrupa diverses disciplines, té un important treball de recerca al darrere i encaixa en l’aposta del Departament per donar suport a artistes joves i propostes innovadores i arribar a nous públics.
Per la seva part, les dues artistes van explicar les diferents parts del projecte que estan desenvolupant, que inclou una exposició immersiva, un documental dirigit per Marina Carrión amb entrevistes a persones vinculades a l’edifici del Pòsit, un disc de Maria Borràs que barreja cançons tradicionals amb sons actuals, i altres activitats com un taller participatiu de mapatge, concerts íntims i vistes guiades.
“Buscar l’Agulla” commemora no només una plaça o un edifici, sinó un seguit d’històries, cançons, eines, records i imaginari col·lectiu, en una instal·lació plàstica i sonora de grans dimensions, dins de la Torre del Port de Cambrils. A més d’aquesta exposició immersiva per parlar de la identitat i la memòria cambrilenca, el projecte vol expandir l’espai expositiu, sortir de les sales del museu i utilitzar altres disciplines per posar al centre les històries de l’antic edifici del Pòsit de Pescadors de Cambrils.
En aquest moment, Maria Borràs i Marina Carrión estan a punt de culminar la fase de recerca i investigació històrica i cultural que han dut a terme els darrers quatre mesos i aquest mes de febrer ja iniciaran les entrevistes al barri de la platja per recuperar testimonis i materials de la tradició oral. Segons les previsions, el proper mes de març començaran la producció del documental i a partir de l’abril gravaran i produiran el disc, prepararan el taller participatiu i dissenyaran els elements de la instal·lació.
Per tal de finançar l’expansió de l’espai expositiu amb el documental i el disc, les artistes estan buscant patrocinis i avui dimarts també s’engegarà una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami, amb recompenses com l’accés anticipat al documental, o entrades pel concert-presentació del disc, entre altres.

La instal·lació immersiva a la Torre del Port

La instal·lació immersiva, que s’inaugurarà el 21 de juny a la Torre del Port, funcionarà com un espai multifuncional i multidisciplinari on es troben diferents pràctiques artístiques, que busca crear un diàleg entre el passat i el present, entre el testimoni i l’expressió artística, per oferir un viatge sensorial per la identitat i la memòria de l’antic edifici del Pòsit de Pescadors de Cambrils.
L’exposició és organitzada pel Museu d’Història de Cambrils i el Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils i es desplega en les tres plantes de la Torre del Port. A la primera planta es projectarà un videoart extret de les gravacions del documental. Aquest vídeo recull fragments d’entrevistes a persones vinculades a la pesca i a la identitat que es va formar al voltant de l’edifici, donant veu a la seva memòria i experiència.
A la segona es podran veure les fotografies antigues del barri de la platja de Cambrils i de la vida que es feia al voltant del Pòsit, superposades amb una mena d’àlbum familiar, permetent així connectar amb el passat i entendre millor la transformació del poble. L’últim espai és una interpretació abstracta del tema tractat per submergir-nos en una experiència sensorial que convida a la reflexió i a la connexió emocional amb l’univers cambrilenc, revivint sons com ara una subhasta de peix o melodies tradicionals.
Durant els quatre mesos que durarà l’exposició, es faran visites guiades per explicar la proposta artística i el procés de l’obra general i específica. L’objectiu és acostar la pràctica artística i d’investigació al públic, donar dades d’interès fora del full de sala, i facilitar eines per interpretar i contextualitzar la instal·lació.

El documental

El documental vol apropar les històries d’aquelles persones que han estat vinculades a l’edifici del Pòsit a la població actual de Cambrils, amb l’objectiu de donar veu de manera individual a les històries personals, entendre la identitat col·lectiva i documentar i recordar una ferida que perdura vint anys més tard.
El migmetratge d’aproximadament 50 minuts, inclourà entrevistes realitzades al barri de la platja i altres gravacions de recurs. Les projeccions aniran acompanyades d’uns petits col·loquis, on el públic podrà interactuar amb la directora del film, Marina Carrión, i la dissenyadora de so, Maria Borràs.

El disc “Memòria cantada de Cambrils”

El disc recollirà els resultats de les sessions d’investigació que Maria Borràs realitza des del novembre de 2024 a l’Arxiu Municipal de Cambrils, on ha estat escoltant les entrevistes realitzades als anys 90 per l’Anjub, i les entrevistes que realitzarà a àvies i avis, tiets i tietes de la platja.
El treball discogràfic, que compta amb la col·laboració del jove compositor Pablo Ruz, recopilarà melodies i cançons que van acompanyar l’edifici del Pòsit de Pescadors i les farà dialogar amb sons actuals per tal de mantenir viva la memòria cantada de Cambrils.
El disc es gravarà entre els mesos d’abril i maig, es presentarà el 13 de juliol a la Cripta de l’Ermita i es podrà escoltar en directe en diferents concerts en format íntim i senzill (intèrpret amb un “Voice looper” i la base harmònica dels tracks originals) que es programaran al segon pis de la Torre del Port. Durant aquests concerts íntims també es farà referència a les anècdotes relacionades amb les melodies i altres dades interessants de context del treball de camp previ.

El taller participatiu de mapatge

El taller de mapatge busca establir un diàleg entre el passat i el present de Cambrils, centrant-se en la rememoració d’espais emblemàtics i en la construcció d’una memòria col·lectiva que enriqueixi el sentiment de comunitat del poble. Les creadores pretenen involucrar a diverses generacions i proporcionar una plataforma de reflexió crítica sobre els conflictes contemporanis que afecten a la identitat local.
A través de l’activitat del mapatge col·lectiu es treballaran qüestions d’actualitat com la transformació urbana, la gentrificació, els efectes del turisme massiu, i la privatització dels espais públics, així com les repercussions d’aquestes dinàmiques en la identitat local.
La pràctica del mapatge col·lectiu consisteix en organitzar grups de treball formats per entre 10 i 15 persones i que cadascun desenvolupi el seu propi mapa de manera independent. D’aquesta manera, es  recopilaran diferents mapes i cartografies de Cambrils que reflectiran tant la diversitat com els elements comuns que configuren la identitat i la memòria d’un poble.
La informació sobre les inscripcions al taller o les dates de les altres activitats s’anunciaran al perfil d’Instagram del projecte @buscarlagulla i al butlletí informatiu https://buscarlagulla.substack.com.

Les artistes

Maria Borràs Jardí

És compositora i artista multidisciplinar, nascuda a Cambrils, amb una trajectòria marcada per la recerca de sinergies entre diferents llenguatges artístics. Formada en composició a l’ESMUC, actualment cursa el grau d’Arts a la UOC, on continua aprofundint en la seva pràctica artística.
Entre els seus projectes més destacats, dirigeix la Coral Jove Verge del Camí de Cambrils i ha col·laborat amb l’orquestra Ars Movens al projecte “Composició 1”, una iniciativa que va fusionar música clàssica, pintura en directe i performance.
Em el marc de Buscar l’Agulla, Maria Borràs és l’encarregada de la investigació del projecte i del disseny sonor de la instal·lació. A part traurà un disc únic que recopila les cançons resultants de la seva investigació i organitza una activitat educativa comunitària.

Marina Carrión Samaniego

És una directora d’art cambrilenca, que actualment resideix a Madrid. Formada en escenografia i direcció de cine, ha estat organitzadora i artista participant de les Jornades expositives Pinsa. També ha estat directora d’art de la pel·lícula seleccionada als Premis Gaudí “Ilusión de verano”.
Marina  Carrión s’encarrega del disseny i la instal·lació de l’espai expositiu a la Torre del Port de Cambrils. A banda, també dirigirà i produirà el migmetratge documental que recopilarà les persones, històries i espais estretament relacionats amb l’antic Pòsit de Pescadors de Cambrils.
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Ajuntament Mollet del Vallès

Mollet del Vallès i l’ACA investiguen com continuar utilitzant l’aigua dels pous amb garanties

Notícia següent
ministeri-cultura-andorra-exposicio-fotos

El Ministeri de Cultura acull l’exposició ‘Andorra en una ullada’

Notícies relacionades