Dijous, 23 de gener de 2025
És notícia

Presumptes “maltractaments” a una llar d’infants de Cambrils: tots els detalls

Avatar photo
Acusen Oliver Klein de “desentendre’s” del tema i les famílies demanen més transparència
oliver klein llar d'infants

Molts dubtes a la llar d’infants Maria Dolors Medina de Cambrils. Fa uns dies, una informació de la Revista Cambrils destapava el malestar dels pares d’alguns infants, després de conèixer que una de les educadores estava assenyalada per presumptes “maltractaments” i que el seu cas estava plegat d’ombres i preguntes sense resposta. Per rematar-ho, l’actual regidor d’Educació, Jordi Barberà, afirmava en el mateix article que hi va haver una “dilació voluntària” per part de l’anterior alcaldia a l’hora d’abordar el problema.

Segons ha pogut confirmar La Ciutat, el cas li arriba a l’actual regidor poc després de prendre possessió. L’informen que una educadora de la llar d’infants Maria Dolors Medina s’havia d’incorporar després d’una baixa laboral de llarga durada, però hi havia alguna cosa més. També li expliquen que les seves companyes havien denunciat presumptes “maltractaments” i “males praxis” als Mossos i que aquestes denúncies també havien arribat a l’equip directiu, a Ingesol -empresa que gestiona les llars d’infants- i en última instància a l’Ajuntament. Tot i això, no s’havia pres cap mesura disciplinària i els pares no en sabien res.

“La Llei d’Educació assenyala que davant de qualsevol sospita de mala praxi o de tracte inadequat el que s’ha de fer de seguida és separar la persona del contacte directe amb les criatures i informar les famílies. La cadena d’informació va funcionar, però no sé per què des de personal, alcaldia o qui fos no es va aplicar la llei“, destaca Barberà.

El Protocol de prevenció, detecció, notificació, derivació i coordinació de les situacions de maltractament infantil i adolescent en l’àmbit educatiu de la Generalitat estipula que s’ha de comunicar el cas a les famílies i apartar cautelarment la professora. A banda d’investigar també el tema. Amb tot, en tractar-se d’una llar d’infants municipals, l’ideal seria regir-se per un protocol municipal, que no existia fins que es va crear el 2024 i que es basa en aquest mateix protocol de la Generalitat. En tot cas, el protocol autonòmic no es va aplicar.

Querella i expedient disciplinari

Un cop coneix els fets, l’actual regidor afirma que ell sí que aplica el protocol, obre un expedient disciplinari a l’educadora i indaga més sobre el cas. L’expedient, però, no pot anar més enllà de fets ocorreguts en els últims dos anys. Únicament tenen proves per males praxis com retards, absències i alguna acció aïllada, suficients només per a una falta disciplinària a nivell laboral de 40 dies. La sanció no convenç la resta d’educadores, que es mostren “preocupades perquè torni”. Elles insisteixen que “tot i que els Mossos haguessin arxivat la seva denúncia, hi havia raons perquè hagués comès alguna mena de delicte“.

Aleshores, l’Ajuntament aposta per una querella per traslladar-ho a l’àmbit penal, però el jutge decideix no instruir les diligències emparant-se en el fet que els Mossos no havien decidit investigar el tema. “Quan arribo al govern esgoto totes les vies possibles per saber si això és cert, ja que hi havia moltes denúncies. Aquesta educadora continua ara de baixa, però tant la via disciplinària com la penal està esgotada. No podem fer res més”, recalca el regidor. A banda d’això, el 12 de març Barberà es va reunir amb els pares del centre, que critiquen la poca concreció en les informacions. “La pregunta és per què no es va fer res abans? És una resposta que no li puc donar ni al jutge ni als pares”, afirma.

Maltractaments o males praxis?

Una altra qüestió que sembla no quedar clara és de què se l’acusa concretament. Males praxis? Quines exactament? Maltractaments? Barberà assenyala que a nivell disciplinari únicament es van poder comprovar males praxis laborals. Malgrat tot, “amb la denúncia als Mossos i la querella no parlem només de males praxis per inacció, sinó de qüestions constitutives d’un maltractament a la infància. Tot i això, no parlem d’un maltractament altament violent ni d’abusos sexuals”, esmenta.

Segons ha pogut conèixer posteriorment La Ciutat, les presumptes conductes són de diversos graus d’intensitat. Des d’introduir els aliments bruscament als infants o no deixar dormir els nadons a mig matí fins a estirar els pèls a una d’elles, deixar tancat un nen en una habitació a les fosques mentre plorava o cridar-li “fea” a una de les menors al seu càrrec. A més, altres documents assenyalen qüestions com “desatendre” els nens o faltes disciplinàries i manca de seguiment dels acords metodològics del centre.

Què va fer l’anterior govern?

Els dubtes es traslladen també sobre com es va gestionar aquest tema l’anterior mandat. Ens remuntem al 2021, quan alerten la directora de la llar d’infants de “conductes inapropiades” d’aquesta educadora amb els infants. En el seu procés d’investigació, descobreix que la treballadora ja havia estat avisada anteriorment i que, en principi, el tema semblava tancat. Evidentment, el conflicte continuava present i la direcció va elevar el tema a Ingesol (empresa que gestiona les llars d’infants a Cambrils) i als serveis tècnics de l’Ajuntament. Tanmateix, la mateixa direcció estableix un pla d’intervenció per l’inici de curs 2021/22, amb l’objectiu de donar una última oportunitat a la treballadora abans d’aplicar mesures més contundents.

Malgrat tot, la tendència no canvia i el maig de 2022 consideren que no se li pot donar una tercera oportunitat. Tal com ha pogut saber La Ciutat, el juny de 2022 es fa arribar al Consell d’Administració d’Ingesol un escrit on assenyalen actituds “poc ètiques i poc respectuoses” d’aquesta treballadora, posant-ne alguns exemples. A més, recalquen que és una forma d’actuar sistemàtica. La informació arriba a la cúpula d’Ingesol, presidida per Oliver Klein

Tot i que els fets van arribar a tots els nivells administratius, no es va prendre cap mesura sancionadora contundent, més enllà d’una amonestació verbal. Finalment, davant la reincidència de l’educadora, són les mateixes treballadores i la directora qui van als Mossos a denunciar-ho. Les acusacions no prosperen i la policia autonòmica va declinar investigar el cas. La querella que posteriorment presenta el nou govern segueix el mateix camí.

Acusacions de desentendre’s del cas

Jordi Barberà és clar i apunta que alguna cosa va fallar en les instàncies polítiques durant l’anterior mandat, concretament amb el president d’Ingesol i alcalde Oliver Klein. El regidor subratlla que a nivell tècnic es va fer tota la feina correctament i trasllada els dubtes a l’acció política. “Hi ha coneixement de la denúncia als Mossos, però no sé per què no es va fer res. En cap coment es va realitzar cap expedient disciplinari, ni es va denunciar en seu judicial, ni es va apartar la persona i tampoc es va avisar les famílies”. Barberà avisa que alcaldia va tenir el conflicte sobre la taula, però “es va desentendre del tema i va deixar que caigués pel seu propi pes sense tenir una actitud activa”.

L’alcalde d’aleshores, Oliver Klein, defensa no tenir massa coneixement de la situació. “Es va tractar, però el que es va instruir no va arribar a obrir-se”, destaca. “L’alcalde està a dalt, s’adona de tot una mica, però no em dedico a les treballadores de les llars d’infants”, esmenta. A més, posa el focus en l’apartat tècnic: “Hi havia els mateixos tècnics llavors que ara. En aquell moment potser no es va acabar de prendre la decisió per una qüestió tècnica, res polític“. D’altra banda, Klein creu que “es va fer el que s’havia de fer” i no dona importància al que anomena “insinuacions”.

Indignació entre les famílies

Els pares i mares consultats afirmen que no se’ls va informar en cap moment, fins que al març d’aquest any es va donar l’avís d’alarma. En declaracions a aquest mitjà, són crítics amb el fet que es tingués constància d’aquestes actituds i s’ocultessin a les famílies: “com a pares, quan al meu fill li passa alguna cosa, el que s’ha de fer és informar les famílies. És el que diu el protocol”. 

Aquest sentiment d’indignació, però, no es dirigeix només a l’opacitat en l’anterior mandat, sinó també a la manca de comunicació en aquest. “A la reunió amb el regidor del 12 de març no ens van dir res i ens van deixar amb un mal al cos. Ho he passat fatal com a mare, hi ha molta desinformació. Hem preguntat reiteradament i encara estem amb la incertesa. De fet, vam enviar un mail per saber com estava tot i encara no tenim resposta”. Unes declaracions en la línia del que ja deien altres famílies a la Revista Cambrils. Tanmateix, quan fan consultes sobre això dins de la llar d’infants sempre els deriven a l’Ajuntament sense oferir respostes. Sobre les acusacions creuades, demanen que s’esclareixi si realment ha passat alguna cosa i saber per què no es va aplicar el protocol

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Albert-Adria

Albert Adrià, nomenat segon millor xef del món segons The Best Chef Award

Notícia següent

Romeva presideix la fundació d’ERC des del gener malgrat estar inhabilitat

Notícies relacionades