Lluís Abella: “Volem treballar per tenir una ciutat segura, equilibrada i endreçada”

Lluís Abella, primer tinent d'alcalde i regidor a l'Ajuntament de Cambrils. CEDIDA

Quina valoració fa dels primers mesos del nou govern?

Des de Junts per Cambrils podem constatar que aquests sis primers mesos del mandat han estat positius pel municipi. Han estat uns mesos que ens han servit per acostar criteris i prioritats entre els socis de govern i que busquen l’objectiu de millorar Cambrils.

Aquestes prioritats estan recollides al PAM (Pla d’Acció Municipal), que en línies generals ja vàrem avançar al mes de setembre, i que properament explicarem amb més concreció. Hem treballat unes línies basades en la necessitat de tenir una ciutat enfocada al benestar de les persones, amb una economia emprenedora i responsable, incidint en un turisme de qualitat. Volem treballar per tenir una ciutat segura, equilibrada i endreçada i, sobretot, propera amb el ciutadà.

I pel que fa a les competències de les seves regidories?

És una gran responsabilitat compaginar conjuntament dues de les àrees més potents de les que disposa l’Ajuntament de Cambrils, com són la Regidoria de Serveis, Medi Ambient i Protecció Ciutadana i Mobilitat. Són dues regidories complexes i alhora molt sensibles de cara a l’opinió pública, perquè d’elles depèn la conservació i seguretat diària del i al carrer, amb el que això comporta.

El que sí que puc assegurar és que en aquest mig any he fet un màster intensiu en gestió de temporals marítims i de vent. Els aiguats i les llevantades són complicats de fer-hi front però tinc la sort de poder tenir al meu costat als tècnics i del personal que formen part de l’equip que lidero i que m’han demostrat la seva gran professionalitat des del primer moment.

Aquesta responsabilitat és el motiu pel qual estic a l’Ajuntament, sempre he pensat que donar solucions o resoldre els problemes de les meves veïnes i veïns és la feina més noble que un pot fer.

La passada tardor Cambrils va ser víctima d’un fort temporal que va deixar importants danys, especialment a les rieres. Tenen previstes mesures per intentar minimitzar l’impacte davant aiguats o ventades en un futur?

El que és evident és que no podem anar en contra de la naturalesa i darrerament n’hem tingut diferents mostres.

Pensem que el fet de tenir les nostres rieres netes és essencial per reduir els efectes dels temporals. A Cambrils en tenim set, entre rieres, torrents i barrancs, que han d’estar sempre nets i en bones condicions. Si es fes la feina que s’ha de fer, l’aigua circularia amb més fluïdesa i faria el seu trajecte habitual fins al mar, i amb els cabals que normalment baixen i la capacitat de les rieres en bon estat, no provocarien problemes d’aquestes magnituds.

Un dels motius que va agreujar la situació va ser l’estat de neteja de les rieres. Han parlat amb l’ACA perquè hi actuïn més sovint?

Unes de les primeres iniciatives que vaig dur a terme un cop vaig prendre possessió d’aquesta regidoria, va ser enviar un comunicat a l’ACA exigint la ràpida neteja de la riera de Riudoms, que no estava en les millors condicions. Per un costat demanava el desbrossament de les canyes, i acte seguit la retirada dels sediments o graves que s’havien anat acumulant a la llera a base d’anys. Just una setmana abans del temporal ens vam reunir a l’Ajuntament per afrontar el tema. Val a dir que el representants de l’ACA van mostrar la seva predisposició a dur a terme les actuacions necessàries, però ja no hi van ser a temps.

Un cop patit l’episodi de la tardor ens vam reunir amb el director de l’ens per mostrar-li totes les nostres inquietuds vers el tracte que s’estava duent a terme amb les rieres de Cambrils, i la necessitat d’un manteniment habitual. Fruit d’aquesta trobada es van comprometre a desbrossar diverses rieres i barrancs. Ara al gener ja van començar a treballar a la desembocadura de la riera de Riudoms, on paral·lelament han iniciat un projecte important per la retirada de les graves o sediments.

També en breu està prevista la reparació dels desperfectes ocasionats a la canalització de la Riera d’alforja pel temporal, que anirà a càrrec de l’ACA.

En les darreres setmanes ha entrat en servei la línia del Corredor Mediterrani. Quin impacte tindrà això per Cambrils?

L’entrada en servei de la línia del Corredor Mediterrani és positiva per Cambrils. Per un costat el municipi ja està connectat directament amb l’Alta Velocitat, amb el que això representa a nivell turístic i d’usuari. A més de tenir més trens ràpids tipus Talgo que s’aturaran també a la nostra Estació.

I per altre costat, un cop desmantellada l’antiga via,  eliminarem d’una vegada la darrera barrera arquitectònica del nostre municipi, permeten la permeabilització entre els barris que limiten, així com una gran avinguda.

Cal dir que la nova estació permet també acabar amb els problemes d’aparcament que hi havia a l’anterior ubicació. Amb la nova infraestructura ara hi ha un pàrquing tancat i també es poden deixar els cotxes a l’esplanada de la zona esportiva.

En un moment on es parla molt del canvi climàtic i del medi ambient, quines actuacions es duran a terme des de l’Ajuntament de Cambrils?

Tenim damunt la taula un seguit d’accions a iniciar per fer de Cambrils una ciutat sostenible i eficient. De fet, algunes ja les hem iniciat. El que volem és incrementar i/o donar connexió a trames inconnexes de la xarxa de carril bici; fomentar l’ús del transport públic; impulsar plans de reutilització d’aigües depurades per a recàrrega d’aqüífers; continuar amb el pla de millora de l’enllumenat públic per a la reducció del consum energètic; fer plans de formació en l’àmbit d’eficiència energètica i energies renovables; intensificar les campanyes de sensibilització pel reciclatge, promoure els hàbits de consum responsable i projectes de regeneració de nou arbrat, entre altres mesures.

Per acabar, que espera d’aquest 2020 per a Cambrils?

M’agradaria i espero poder tenir una campanya turística de primer nivell, on tothom s’hi pugui guanyar la vida. Hem de treballar per tenir tot el municipi i les platges en perfecte estat, ja que no hem d’oblidar que són la nostra carta de presentació. També enguany es celebra l’Any del Turisme Esportiu, i Cambrils hi té molt a dir.

A nivell d’administració volem engegar i que vegin la llum ben aviat els projectes urbanístics i serveis que tenim previstos, i continuar treballant per posicionar el municipi com un referent cultural i esportiu a tots els nivells.

Per últim, i no menys important, volem que els cambrilencs i cambrilenques es sentin orgullosos de la seva ciutat, orgullosos de Cambrils.