Dijous, 30 de maig de 2024
És notícia

L’exposició fotogràfica “Cambrilencs del segle XX” recull 40 retrats de l’Estudi Ortoneda Vernet

Avatar photo

La mostra es podrà visitar del 18 d’octubre al 15 de novembre a la Sala Àgora de l’Ajuntament de Cambrils

L’exposició fotogràfica “Cambrilencs del segle XX”, que recull 40 retrats dels anys 50 i 60 realitzats per l’Estudi Ortoneda Vernet, es podrà visitar del 18 d’octubre al 15 de novembre a la Sala Àgora de l’Ajuntament de Cambrils. L’acte d’inauguració, previst per demà divendres, s’ha suspès a causa de la vaga general.

L’estudi fotogràfic Ortoneda Vernet va exercir el paper de testimoni de la vida col·lectiva entre les dècades de 1950 i 1970. El seu creador, Josep Ortoneda Budí, és recordat pels cambrilencs com a mestre vocacional, com a alcalde de Cambrils (1957-1960) i també com a fotògraf d’una gran sensibilitat. A l’estudi va treballar amb la seva muller, Francisca Vernet Ventura, i amb els seus fills Antoni i Montserrat.

Durant un quart de segle, l’estudi va fotografiar tot allò que s’esdevenia en la vida pública de Cambrils –festes, actes oficials, esports, transformacions urbanístiques, arribada del turisme…– i també, escenes familiars i retrats de dones i homes. Els milers de negatius generats per l’estudi constitueixen tot un testimoni de la vida de Cambrils de mitjan de segle XX.

Mitjançant una quarantena de fotografies, l’exposició pretén reconèixer les habilitats de retratista del Josep Ortoneda Budí, capturant d’una manera única la fisonomia de les persones, en aquesta ocasió, tots homes, de la vila i de la platja. Amb les seves mirades, pentinats i robes, les fotografies ens traslladen als anys 50 i principi dels 60 del segle XX, un important moment de transformació social i econòmica del municipi.

Totes les imatges presentades han estat positivades a partir dels negatius originals obtinguts sobre una placa de vidre. I aquest fet no és casual. Les plaques de vidre, utilitzades en fotografia des de mitjan del segle XIX, eren més útils que el cel·luloide per a imatges que requerissin molt de detall perquè eren extremadament estables i menys propenses a distorsions. Durant la primera meitat del segle XX, l’ús de plaques de vidre va decréixer progressivament atenent a l’aparició de nous productes comercials més barats i portables.
D’aquesta manera, l’exposició “Estudi Ortoneda Vernet: cambrilencs del segle XX”, produïda per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils i per l’Arxiu Municipal, complementa l’exposició que l’any passat es va presentar a la sala Àmbits on es rendia homenatge a les cambrilenques del segle XX, també fotografiades pel mestre Josep Ortoneda Budí.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

ÚLTIMA HORA: Interrompuda la circulació de trens entre Reus i Tarragona per manifestació a les vies

Notícia següent

25.000 estudiants surten als carrers de Barcelona per protestar contra la sentència de l’1-O

Notícies relacionades