Dimarts, 14 de gener de 2025
És notícia

Camí Mendoza: “Quan hem governat, hem transformat la ciutat pensant en les persones”

Avatar photo

Esquerra Republicana busca tornar a guanyar les eleccions a Cambrils després d’un mandat convuls. Camí Mendoza (ERC) va iniciar-lo com a alcaldessa, però el 2021 va haver de deixar d’ostentar el càrrec perquè un dels seus socis de govern li va fer una moció de censura. Els republicans desitgen que aquest fet sigui només un parèntesi i tornar a l’alcaldia a partir del 28M per a continuar un projecte que es va encetar el 2015. Entrevistem Camí Mendoza per desgranar la seva visió de Cambrils i conèixer com es troben les relacions amb la resta de formacions del consistori.

 

La situació en què va marxar de l’alcaldia el 2021 li fa afrontar aquests comicis com si li hagués quedat una espina clavada o coses per fer?
Quan comences un projecte,  vols acabar-lo en el moment que toca i no de manera sobrevinguda. Tot i això, són experiències que t’ajuden a veure les coses d’una altra manera. Ara tinc més clar que abans que tinc més ganes de continuar un projecte que es va estroncar. M’acompanya gent amb experiència i noves incorporacions que ens aporten energia.

 

Quins canvis ha notat després de deixar de ser alcaldessa?
Sobretot en la manera de fer. Molta fotografia i poc fet. Des del primer dia reclamem una Pla d’Acció Municipal (PAM), que no hi ha sigut i han continuat el nostre PAM. Les obres que vam deixar projectades i pressupostades són les úniques obres que han tirat endavant aquest govern. Per exemple, la rambla Jaume I i l’avinguda de l’Esport. Han explicat que farien altres projectes, però no n’han començat ni un.

 

A més, el canvi va arribar poc després de la pandèmia.
Moltes vegades comentem que 4 anys és just per a poder executar el que pretens. Quan tot just ens posàvem a poder destinar els recursos en aquestes obres, hi va haver la moció de censura. Durant els 6 anys en què hem governat, hem transformat la ciutat pensant en les persones, tant en la pandèmia com anteriorment.

 

Hi ha canvis entre la rambla Jaume I que projectaven vostès i el que s’ha executat finalment?
El projecte el vam deixar redactat i pressupostat. L’obra era completament necessària, però ha acabat amb moltes mancances per les presses. Hi ha hagut un sobre cost de més d’un milió d’euros, mala coordinació dels acabats finals de l’obra i el tema dels contenidors. A la rambla encara li falta el soterrament dels cables, la qual cosa impedeix que es puguin posar els contenidors soterrats. Des del primer moment, nosaltres hauríem contactat més amb els veïns de la zona per a poder minimitzar l’afectació de les obres i no ens hauríem apartat del projecte inicial. A més, prevèiem una zona de càrrega i descarrega, una part d’aparcament de zona blava i el servei de contenidors. Pel que fa a la mobilitat, com la rambla està tancada a la tarda, alguns veïns han d’anar contra direcció quan han d’anar a casa seva.

 

 

Precisament, a l’anterior entrevista comentava que la zona comercial havia patit molt amb l’obra. Com es troba de salut el comerç local de Cambrils?
La remodelació provocarà un abans i un després a la rambla. Els carrers entre la façana marítima i la rambla són molt comercials i amb botigues de proximitat. Això fa que cada vegada vingui més gent de fora de Cambrils a comprar. D’altra banda, a la Plaça de la Vila hi ha un altre nucli comercial. S’ha de renovar també el mercat perquè sigui un segon pol dinamitzador.

 

Què demanen les paradistes?
En queden molt poques. En aquest moment, l’únic que ens demanen és saber el seu futur i conèixer el projecte que volem impulsar al mercat. Treballen en una situació bastant precària. Tot i la situació actual del mercat, estan contents amb la clientela i la seva ubicació. Quan es faci el projecte, hi hauran de participar.

 

L’edifici de l’antiga estació fa un any que es va enderrocar, una mesura de la que estaven en contra. Què suposa?
Defensàvem que l’estació era un símbol d’identitat del barri i que es podia posar al servei dels veïns del barri amb una remodelació. Des del nostre govern vam impulsar accions d’integració i els faltava aquest espai de trobada per acabar d’enfortir aquesta feina. Els veïns se’l senten com el ‘barri de l’estació’ i se’ls hi ha tret la identitat.

 

Com s’ha de projectar aquella zona?
Ens trobarem escrit què s’ha de fer en aquell espai. Hem d’endreçar-lo com més aviat millor perquè s’està deteriorant. Ha de ser un eix de connexió dels dos barris i un espai agradable pels veïns, tant de jocs infantils com d’activitat per a gent gran. Aquest punt ha de ser el canvi de disseny de la via verda cambrils-Montroig i el TramCamp que anirà fins a Salou. Ha de ser un centre estratègic del municipi juntament amb el Teatre Auditori. Per tant, s’hauria de buscar algun espai d’aparcament, perquè hi ha manca.

 

Tota la Costa Daurada parla de desestacionalitzar el turisme. Quines vies té Cambrils per arribar a aquesta fita?
Tots els municipis que vivim del turisme hem d’intentar buscar una altra via per no dependre exclusivament del turisme. Per exemple, desenvolupar el polígon industrial. Desestacionalitzar el turisme és el principal objectiu i la nostra ubicació ho facilita. Tenim un clima tot l’any boníssim perquè els turistes d’altres països ens visitin en hivern. A més, disposem de bones instal·lacions esportives, tot i que falta manteniment i alguna de nova. Si mirem els voltants, som dels municipis amb més varietat d’instal·lacions esportives.

La desestacionalització l’hem d’aconseguir de la mà del sector privat, ja que han d’obrir els seus establiments durant tot l’any. Perquè ho facin, ha de ser més rendible. Per això, hem d’anar junts. De fet, cambrils té molt bona gastronomia i hi hem d’apostar. Si treballem plegats, serà una oportunitat de futur.

 

 

Quins són els grans eixos del seu programa?
Quan vam entrar a governar teníem clar que havíem de fer un replantejament de les accions pensant en les persones. Ens vam centrar en la part social, també vam enderrocar el pont de l’N-340 i vam executar l’avinguda Charles Darwin. Ara és el moment de fer una transformació verda de cara al futur. A través d’això, hem de posar en valor els nostres pulmons verds i les platges. D’altra banda, necessitem una ciutat més amable que permeti fer vida als carrers: comerç, gastronomia, vida social, cohesió de barri… Les persones han de ser la prioritat i no els vehicles.

Finalment, creiem que és el moment d’apostar per la cultura i el patrimoni. Tenim equipaments, però en un segon pla. Hem de rehabilitar aquests equipaments i el patrimoni que tenim. Això exigeix fer un Pla Local de Cultura per planificar una estratègia cultural i que sigui un actiu més per desestacionalitzar el turisme.

 

Quins són els punts més abandonats a nivell patrimonial?
Si estan abandonats és pels recursos. Els diners són finits. Quan vam arribar, vam creure que la prioritat del moment era construir l’avinguda de l’Esport. Actualment, no tenim cap equipament cultural per poder fer res. Per tant, no ens podem permetre estar més temps sense Teatre Auditori. No serà fàcil. Pel que fa al patrimoni, a la zona nord hi ha la castlania que es va rehabilitar i està tancat. Després tenim els molins, que repartien l’aigua pel terme municipal. També hi ha restes romanes a la Llosa pràcticament tancades. No pot ser que fem un esforç per trobar aquestes restes i que després no les puguem explotar -en el bon sentit de la paraula-.

 

Quina relació té ERC amb els grups municipals del consistori?
La relació és correcta. Quan governem la nostra prioritat són les persones i a l’hora de pactar també ho seran, juntament amb el programa. Hem parlat ja amb algunes forces menys amb VOX.

 

Es podrien entendre amb Nou Moviment Ciutadà i el PSC?
No posaré uns partits davant d’altres. Hem de mirar programes i amb qui ens podem sentir més còmodes. Sobretot, hem d’esperar els resultats. Vam ser la força guanyadora el 2015 i 2019 i esperem repetir-ho.

 

Entenc que els actes durant aquest mandat creen ferides amb aquests grups.
A nivell personal i de partit, la moció de censura va significar el que va significar. A l’hora de pactar has de tenir tots els elements sobre la taula, però els pactes seran en funció del resultat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Viñuales proposa camins escolars segurs i patis oberts

Notícia següent

Banyoles celebra la Nit dels Museus amb una visita teatralitzada nocturna a Vilauba

Notícies relacionades