Cambrils es posiciona en l’ambit del turisme de benestar i la salut

Aquesta temporada, la destinació portarà a un primer pla activitats vinculades al benestar tant diverses com classes de ioga dins del mar, marxa aquàtica, sortides en goleta amb maridatge al mar, centres de benestar i estètica, o activitats terapèutiques per la gent gran

Turisme de Cambrils vol fer un pas decisiu per adaptar la seva oferta a les noves demandes dels viatgers que, després de la pandèmia, han evolucionat cap a un perfil més responsable que busca experiències regeneradores, autenticitat, dimensió humana i gastronomia conscient.

En aquest sentit, cal destacar que segons diferents els estudis de tendències realitzats pels Centres de Promoció Turística de Catalunya a l’estranger, el turista d’avui en dia buscar destinacions on “trobar-se bé”, una experiència de benestar físic i emocional que el vinculi a l’entorn i a la seva realitat quotidiana.

En aquesta cerca d’identificació d’uns valors propis de les “slow destinations”, Cambrils ha treballat estretament amb els operadors i empresaris del municipi per identificar aquesta personalitat i actius que diferencien la destinació.

Com a resultat d’aquest treball, s’ha identificat un element com que defineix Cambrils i la diferencia: la Calidesa.

En aquest sentit parlem que Cambrils compta amb 4 dimensions de calidesa:

  • Dimensió humana – La calidesa defineix l’esperit d’acollida i el tracte humm amb el que Cambrils rep el visitant, que vol integrar-se en el ritme pausat d’una destinació tranquilla. Cambrils  és  sinònim  de  destinació  compromesa  amb  les  coses  ben fetes, on prevalen uns valors i es busca l’harmonia entre visitant i local.
  • Dimensió ambiental – Cambrils té un clima cmlid, propici i particular, que permet gaudir d’activitats de benestar fins i tot a l’hivern, ja sigui al mar o en els senders d’interior. A més, per la seva distribució urbanística i de serveis, Cambrils forma part de les “ciutats dels 15 minuts” per la proximitat i facilitat d’accés a qualsevol indret d’interès.
  • Dimensió paisatgística – Les platges de Cambrils són tranquilles, sense gaire soroll ni excessiu onatge, el que les converteixen en un lloc ideal per desconnectar i relaxar-se tot l’any. Es complementa a l’interior amb un clima propici, un entorn natural molt adequat ple de xarxes de senders, rutes de cicloturisme. Cambrils té a més un mar regenerador, amb aigües que s’enriqueixen per la presència de la pradera de posidònia més gran del nostre litoral. A més, el municipi disposa de més d’1 milió de m2 de zones verdes, i més de 9.000 arbres viaris.
  • Dimensió gastronòmica – La capitalitat gastronòmica del municipi a la Costa Daurada es vincula a l’herència dels seus restauradors i als productes de km0 tant de mar com de l’horta (El 40% d’horta a Cambrils és ecològica i representa el 17 % d’horta ecològica de Catalunya) que son la base de la dieta mediterrmnia, un dels fonaments de l’alimentació Parlem de la calidesa a la taula.

L’objectiu de la destinació és posar en valor aquesta identitat i dotar-la de les activitats i serveis que espera aquest perfil de turisme. L’objectiu no és créixer en nous mercats sinó adreçar-se a les persones que ja coneixen Cambrils, ja sigui a la resta de Catalunya com a d’altres comunitats autònomes com Aragó, Navarra o País Basc, i procedents de França, Holanda, Bèlgica que són tradicionalment països molt repetidors, i donar-los noves raons per repetir les seves visites.

Amb aquesta reflexió i propòsit de reforçar el posicionament de Cambrils com a destinació  tranquil·la,  amb  atributs  vinculats  al  benestar,  al  medi  ambient,  a  la climatologia, al sol i la Mediterrmnia, a l’autenticitat, al sentit d’acollida els 12 mesos de l’any, hem dissenyat un eslògan que acompanyarm les comunicació promocional del Patronat de turisme amb un valor de connotacions: Cambrils amb C de Cmlida.

Novetats en l’àmbit de la gastronomia saludable

Turisme de Cambrils durm a terme un important esforç d’informació en el seu web per tal de posar a disposició de tots els visitants les diferents tipologies d’alimentació saludable que estan disponibles en els restaurants del municipi, ja siguin dins de l’mmbit de la cuina marinera amb productes de proximitat del mar o de l’horta com també en el cas de restaurants especialitzats en la cuina per a vegetarians o vegans. En aquest ltim cas, el web www.cambrils-turisme.com ja ha incorporat una nova categoria de restaurants 100% vegans o amb part d’oferta vegana, que en l’actualitat ja són 10: el Petit Vegan, Maiki Poké, Torrente, El Botiquí, D’allitaliano, Prick Thai, Katori, Creperia Bretona El Gat, El Pòsit i el nou restaurant Fina Beach.

Un altre exemple de bones pràctiques el trobem al restaurant El Pòsit, aposta per un concepte de restauració sostenible compromesa amb el territori que treballa 100% amb energia de fonts no contaminants i respectuoses amb el medi ambient, i fins i tot amb un uniforme reciclat d’ampolles de plmstic. Els plats s’elaboren amb les premisses de la sostenibilitat, un plantejament saludable i pesca sostenible i estm certificat per l’Associació Catalana de Celiaquia com a nic establiment recomanat de la província.

Fina  Beach  és  un  nou  concepte  de  guingueta  que  veurm  la  llum  aquest  estiu  i  que treballarm amb la premissa d’una oferta gastronòmica 100% saludable. A més aquest restaurant vora mar comptarm amb nombroses activitats saludables como el ioga, la meditació, o el paddle ioga (a l’aigua sobre taules de paddle surf).

En el marc de l’apropament del visitant a la tradició gastronòmica del municipi, enguany també es duran a terme les visites guiades i teatralitzades a la Confraria de Pescadors, amb explicacions dels tipus de pesca i embarcacions, incloent una visita a la subhasta de peix.

Recordar les propietats organolèptiques i saludables de l’oli d’oliva arbequina DO Siurada de la Cooperativa Agrícola de Cambrils i destacar que el 40% d’horta a Cambrils és ecològica i representa el 17 % d’horta ecològica de Catalunya estm a Cambrils tenint entre els nostres productors una de les empreses líders del sector VerdCamp Fruits.

Allotjaments i centres de tractaments amb l’accent en el benestar

Turisme de Cambrils ha implicat en aquest procés establiments amb una llarga trajectòria en el mmbit de compromís amb el medi ambient i que prioritzen les propostes de benestar tant amb una oferta complementària d’activitats com el ioga, massatges  o  terapies naturals,  com  amb  propostes  de  restauració  saludable  i  de proximitat.

Dintre de la Guia d’Allotjaments de Cambrils es destaquen els allotjaments amb reconeixements especials en aquest àmbit com l’Hotel Mònica que compta amb el un premi de “Best small&friendly accomodation”; l’hotel Estival ElDorado, compta amb el Certificat Excel.lència Tripadvisor 2018; el Hotel Estival Centurión, compta amb l’s certficat d’energies renovables, i dispositius per la control i l’optimització de consum d’aigua; H10 Cambrils Playa estm en procés d’obtenir el certificat Biosphere i han creat STAY GREEN un projecte de sostenibilitat promogut per H10 Hotels; Apartaments Costa Verde disposen del certificat A CO2 Free Company que indica que el consum elèctric estm fabricat en centrals que no emeten CO2 ni residus nuclears; Hotel Sol Port Cambrils estan adherits a l’Acord pel Clima de París, associats a la lluita contra el canvi climmtic. I per la seva part, l’allotjament rural Mas Montbrió Belvedere, premi Ecolíders Trypadvisor 2014 o el reconeixement honorífic al millor projecte sostenible d’Espanya 2017.

Novetats de benestar al mar i a la platja

La platja i el litoral de Cambrils donarm més presència i visibilitat als operadors que enguany apostin per les activitats saludables que aporten equilibri al cos i a la ment.

FloatX és un d’aquests nous operadors que combinarm a peu de mar la gastronomia saludable amb activitats de tall esportiu a l’aire lliure com el paddle surf, el paddle ioga (tan al mar com en piscines), les classes de ioga o els hipopressius en platges i boscos del municipi. Aquest nou operador se suma a d’altres com el Nautic Park Costa Daurada que realitza sortides de Paddle Surf i altres activitats pensades especialment per famílies amb nens, la Base Nmutica del Regueral o Los Loros són altres operadors especialitzats en les activitats aqumtiques com el paddle surf i en el lloguer d’embarcacions tenim el Club Nmutic Cambrils i a la Marina Cambrils.

Les platges de Cambrils son també un indret perfecte per una pràctica molt innovadora: la marxa aquàtica. El Centre Excursionista de Cambrils organitza al maig i al juny a la platja del Regueral marxes aqumtiques, una activitat que consisteix a caminar per l’aigua a una altura que l’aigua arribi per sota del diafragma. Aquesta activitat permet reforçar tota la musculatura del cos i a banda ofereix un entorn d’abstracció, de col·laboració i de treball en equip molt positives pel nostre estat d’mnim.

Les activitats esportives de benestar al mar es poden complementar amb experiències més tranquil·les com passejos en veler al capvespre com les que proposa Goleta Karya que organitza sortides al capvespre acompanyades de cates de vins locals, sortides per veure la posta de sol, sopars amb maridatge de vins, etc.

Aquest estiu dos matins per setmana el Patronat de Turisme programarm activitats de Benestar vora el mar que se sumaran a les iniciatives dels empresaris cambrilencs.

Vacances conscients i responsables: informació i sensibilització

Cambrils vol destacar especialment aquesta temporada les propietats del medi marí amb accions de sensibilització i panells informatius que recordin al visitant la presència i propietats de les praderies de posidònia que estan situades davant la platja del Cavet, les més grans de la costa catalana. La posidònia és una planta nica al món i present només al litoral mediterrani que manté el sediment immòbil amb les seves arrels i genera oxigen essencial per la vida marina i Cambrils disposa de l’extensió de praderia de posidònia ocemnica més gran de la costa catalana. Així mateix actua com a filtradora assegurant la neteja permanent de l’aigua i el seu enriquiment. La seva gran extensió verda és també l’habitat natural i el refugi per centenars d’espècies marines.

Juntament amb aquesta activitat informativa, des de l’Ajuntament es reforçarà la tasca de sensibilització que ja duen a terme a peu de platja els serveis de socorrisme en col·laboració amb l’entitat ecologista Gepec i d’altres ONG. Amb ells i altres operadors com Glups Cambrils es duran a terme tallers de conscienciació per que es llencin residus i es mantingui la sorra i el fons marí nets.

Activitats de benestar terra endins

El  Centre  Excursionista  de Cambrils  donarm  aquesta  temporada  més  visibilitat  a la xarxa de camins rurals i senders del municipi que actualment compta amb l’etapa 1 del GR® 192, que va des del Parc del Pescador fins a la Mare de Déu de la Roca, i l’etapa 27 del GR® 92, que va de Cambrils fins a l’Hospitalet de l’Infant. A més, durant tot l’any també s’organitzen iniciatives relacionades amb el medi ambient on tothom hi pot participar

Els visitants podran consultar al web del Patronat de Turisme la proposta de rutes saludables per Cambrils creades per l’empresa especialitzada en activitats esportives NatureTime per passar un dia agradable descobrint els camins rurals, en un entorn saludable i requerint una mínima condició física. S’han preparat 5 rutes d’iniciació al senderisme i al ciclisme (preferiblement BTT), de nivell baix, ideal també per fer excursions en família. Es poden fer en qualsevol època de l’any.

A Cambrils destaquen també els espais pensats per a la bicicleta de passeig. En aquest sentit cal destacar els 25Km de carril bici per recórrer tot el municipi.

Una altra activitat pensada per a gaudir en família és la ruta per parcs i jardins, que es pot començar allà on es vulgui, la distmncia total de la ruta dependrà de l’itinerari que escolliu per anar d’un parc a un altre.

Aquesta temporada el Patronat de Turisme de Cambrils oferirà activitats d’esport saludables, dues rutes teatralitzades una pel barri antic i una segona pel barri mariner del port i es faran espectacles de carrer de forma coordinada amb la Regidoria de Cultura i Festes.

Activitats terapèutiques per a gent gran

Les activitats que s’organitzen des de l’Ajuntament per al col·lectiu sènior estan obertes també per als visitants de fora del municipi. Destaquen especialment les activitats de gimnàstica a la platja que es fan 4 cops de setmana pel matí i les organitza el Casal d’Avis.

Cambrils convida a les vacances amb mascotes

Els gossos a Cambrils, a més de l’espai a la platja de la Riera de l’Alforja tenen una àrea d’esbarjo  d’1,7  hectàrees  amb  bancs,  papereres,  una  font  i  elements  de  joc certificats per la Federació Canina Internacional on els animals podran córrer lliurement jugar i relacionar-se amb altres.