Mentre les temperatures mundials continuen pujant i batent rècords històrics, Cambrils es proposa liderar l’agricultura adaptada al canvi climàtic. Després de l’èxit del primer taller sobre oportunitats per a la candidatura a Ecoregió, aquest 29 d’agost se celebrarà una segona trobada Ideatró amb els actors rellevants. L’objectiu és treballar les idees sorgides i definir un full de ruta de les accions a desenvolupar dins del pla de treball de l’Ajuntament de Cambrils per impulsar l’EcoMicroRegió del Baix Camp amb un Living Lab d’agroecologia.
La regidora de Promoció Econòmica, Govern Obert i Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Cambrils, Neus Cárdenas, ha explicat que aquesta segona Ideatró ha de servir per poder compartir el projecte amb altres actors i veure quin és el marc en què s’ha d’impulsar l’EcoMicroRegió del Baix Camp. “Cal la implicació de l’administració local en projectes transformadors que facilitin la transició ecològica al territorio”, ha afirmat la regidora.
La sessió se celebrarà a la Torre del Llimó el pròxim 29 d’agost, de 9 a 13 h del matí, amb un breu resum pels que no coneguin el projecte i les experiències a Cambrils, un cafè/bionetworking seguit de la Ideatró per treballar i cocrear la iniciativa amb el suport d’EcoRegió i el seu equip de gestió i coordinació, i la participació de la regidora de Promoció Econòmica, Neus Cárdenas.
L’Ajuntament de Cambrils ja va celebrar amb èxit el passat 2 de juliol la 1a Ideatró per impulsar un Living Lab d’agroecología amb el suport d’EcoRegió. La sessió va tenir molt bona acceptació i va reunir 70 persones interessades a participar de l’EcoMicroRegió Baix Camp.
Cal destacar que a Cambrils ja es produeixen i distribueixen una gran varietat de verdures i fruites mitjançant
agricultura regenerativa, ecològica, de proximitat, amb producció integrada, etc. de diferents productors, privats i del món cooperatiu.
També es consciencia a la població i visitants amb una exposició al
Museu d’Història de Cambrils, a la Torre del Port amb
fotografies de Sergi Reboredo que mostren les conseqüències, algunes d’elles irreversibles, que està tenint el canvi climàtic en diferents països del món.
Els Living Labs, com a ecosistemes d’innovació oberta en entorns reals, ofereixen solucions pràctiques per afrontar els desafiaments dels petits agricultors tradicionals, com ara el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i la degradació del sòl i de l’aigua. El projecte busca proporcionar oportunitats innovadores per reforçar la competitivitat i la resiliència dels productors locals, amb un enfocament estructurat en tres prioritats: adaptar l’agricultura al canvi climàtic, crear ecosistemes agrícoles sostenibles i productius, i desenvolupar sistemes agrícoles capaços de generar ingressos i crear ocupació.
El 40% de l’horta de Cambrils és ecològica, i representa el 17% de l’horta ecològica de Catalunya. Amb l’impuls de la EcoMicroRegió, Cambrils aspira a convertir-se en un referent internacional de producte local i ecològic, involucrant tota la cadena de valor, des del turisme i el comerç fins a l’educació.