Cambrils acull una exposició artística contra l’estigma dels problemes de salut mental

Són 18 obres creades a quatre mans per parelles d’artistes vinculats a recursos de salut mental de l’Institut Pere Mata i artistes no vinculats

La Sala Àmbits del Centre Cultural de Cambrils acollirà del 29 d’abril al 27 de maig l’exposició de 18 obres que el gruo Grup Pere Mata ha realitzat en el marc del projecte Parelles Artístiques. Es tracta de les obres que es van crear en l’edició del 2020 d’aquest programa que lluita contra l’estigma de la salut mental, i que no es van poder exposar a causa de la pandèmia de la Covid-19.

L’acte d’inauguració se celebrarà el divendres 29 d’abril a les 20h i comptarà amb els parlaments de l’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, i representants del Grup Pere Mata, Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA. L’exposició es podrà visitar fins el 27 de maig en horari de dilluns a divendres de 9 a 21h.

Parelles Artístiques és un projecte comunitari que neix l’any 2006 al centre d’atenció a persones amb problemes de salut mental i addiccions Osonament, de la comarca d’Osona, i que té per objectius afavorir la rehabilitació i la reinserció de les persones que tenen algun problema de salut mental i canviar la visió estigmatitzada que existeix a la societat vers la salut mental. L’any 2013 s’hi van unir els Serveis de Rehabilitació Comunitària (SRC) de l’Institut Pere Mata per contribuir al projecte des de les comarques tarragonines.

El projecte consisteix en la creació i la posterior exposició d’unes obres realitzades per parelles formades per dos artistes, un dels quals està vinculat a recursos de salut mental. El programa facilita que les persones puguin gaudir de l’art com a forma d’expressió i creixement i treballar amb d’altres persones que comparteixen un interès artístic, impactant positivament en el seu benestar.

El procés creatiu i personal que viuen els integrants de cada parella té un paper fonamental en aquest projecte, per sobre del resultat final de les obres, encara que aquestes també es valoren a través del catàleg, de les exposicions itinerants que s’organitzen, i de la seva venda final.

Des dels seus inicis, Parelles Artístiques compta amb el suport de Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA, col·laboració que ha contribuït a fer créixer el projecte any rere any, estenent la seva actuació a altres comarques de Catalunya i fent possible l’exposició que recull les obres.

A l’edició 2020, a banda de l’Institut Pere Mata, van participar al projecte Parelles Artístiques vuit entitats d’atenció a la salut mental cobrint les comarques de l’Alt Camp, l’Anoia, el Barcelonès, el Baix Camp, el Baix Penedès, l’Osona, el Segrià i el Vallès Oriental. Es van crear un total de 69 obres.

A l’exposició de Cambrils s’hi podran veure les obres que han realitzat 18 parelles d’artistes. La mostra ha comptat amb la participació desinteressada dels cambrilencs Nuri Mariné, Sergi Margalef, Pere Estadella, Jordina Ros i Cristina Salvans, i també d’altres creadors i creadores com Beatrice Bizot, Ramón Cornadó, Marina Durany, Marie France Veyrat, Jordi Abelló, Apellaniz, Isabel Granollers, Jobacasen i Àlvar Calvet.