Diumenge, 14 de juliol de 2024
És notícia

Cambrils s’uneix a la campanya Siguem Refugi per a les Persones Refugiades

Avatar photo
L’Ajuntament ha penjat una lona de 12 metres a la Torre del Port i impulsarà una campanya a les xarxes socials

Cambrils se sumarà a la campanya Siguem Refugi: un món sense Camps, emmarcada en el Dia Mundial de les Persones Refugiades que se celebra el proper dimarts dia 20 de juny. Per segon any consecutiu, el Departament de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Cambrils, a iniciativa del Consell Cambrils Ciutat Solidària, s’adhereix al manifest del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, ha penjat una lona de 12 metres a la Torre del Port, i impulsarà una campanya a les xarxes socials per sensibilitzar la població.

La regidora de Cooperació, Neus Cárdenas, ha afirmat que cal fer accions per no deixar en l’oblit la realitat de les persones refugiades i poder interpel·lar a la consciència col·lectiva. La regidora ha explicat que una de les eines és la tasca de sensibilització que s’ha fet  enguany a través dels tallers de cooperació que ofereix l’Ajuntament a les escoles.

Cal recordar que durant últim trimestre de cursa aquests tallers escolars han abordat la temàtica de les persones refugiades. Concretament, l’activitat “Desplaçades, les escoles tenim els braços oberts”, impartida per dues pedagogues de l’ONG Mirades del Món, ha arribat a un total d’11 grups de 5è de primària de cinc centres educatius del municipi.

Siguem Refugi és una iniciativa de llarga durada que compta amb la participació de 22 municipis catalans sota la coordinació del Fons Català de Cooperació. La campanya denuncia la vulneració de drets humans tant als camps de persones refugiades com a les rutes de fugida i a les fronteres, apropa a la ciutadania la realitat del procés migratori i de la vida als camps, i dona a conèixer la implicació dels municipis catalans en projectes de cooperació centrats a acompanyar aquestes persones en el seu procés migratori.

L’objectiu és fugir de la denúncia puntual per generar un debat a llarg termini sobre la realitat migratòria a través de la difusió de diversos materials durant l’any, la recopilació de recursos informatius de consulta (informes, notícies, litigis…), la col·laboració amb iniciatives de la societat civil i els ajuntaments, i l’impuls de projectes educatius amb infants i joves durant el curs.

 

Manifest del Dia Mundial de les Persones Refugiades 2024

L’increment de la securització de fronteres, de l’establiment de pactes internacionals restrictius i l’auge de l’extrema dreta al món provoca un augment alarmant de la vulneració dels Drets Humans a les rutes de fugida. L’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris de les Nacions Unides (OCHA) i l’Oficina Internacional per a les Migracions (OIM) indiquen que hi ha 36,4 milions de persones refugiades i 75,9 milions desplaçades internes al món, unes xifres sense precedents agreujades, a més, per la crisi climàtica, els conflictes armats i un augment de les desigualtats socials.

L’aprovació del Pacte de Migració i Asil de la Unió Europea el passat abril s’allunya de la finalitat primera d’establir mecanismes que permetin compartir responsabilitats en l’acollida i en els procediments en matèria de migració i asil. El pacte enforteix el control fronterer, facilita els retorns de les persones refugiades i no soluciona la problemàtica de la pressió migratòria als països d’arribada.

En un context marcat per l’odi i la desinformació, és cabdal contribuir al debat públic amb un pensament crític emparat en un enfocament de transformació social i justícia global, i posar en valor la cooperació internacional com a eina per incidir en les causes dels conflictes, més enllà de gestionar-ne els efectes, també des del municipalisme.

En l’àmbit de la Mediterrània, el 2023 va ser l’any més mortífer a les rutes migratòries d’arribada a l’Estat espanyol: 18 persones al dia, segons indica l’organització “Caminando Fronteras”. La ruta canària, a través de l’Oceà Atlàntic, va tornar a ser la ruta migratòria marítima més letal del món.

Aquest any no podem oblidar, a més, el setge que viu Gaza des del 7 d’octubre de 2023, que escanya i mata sense treva la població palestina. Més del 75% de la població de Gaza (1,7 milions de persones) es troba en situació de desplaçament intern. A això se li suma la destrucció d’habitatges i infraestructures, la desarticulació econòmica i social, la manca d’accés a productes de primera necessitat, i la pèrdua d’aprenentatges i oportunitats de progrés conjunt. Davant d’aquesta situació, el mes de novembre el Fons Català va obrir una Campanya d’emergència per la crisi humanitària a Palestina, destinada a oferir assistència sanitària i protecció, i a la distribució d’articles de primera necessitat entre la població desplaçada.

Tampoc no oblidem l’Afganistan, Síria, el Sahel, Etiòpia… La migració forçada, conseqüència dels conflictes, del canvi climàtic i de les persecucions individuals i col·lectives, requereix accions per a la protecció efectiva de les persones desplaçades, que es veuen exposades a vulneracions dels seus drets fonamentals i al risc d’apatrídia, com la implementació de corredors humanitaris, que és una responsabilitat dels Estats d’acollida.

Davant la crisi enquistada del refugi, el municipalisme català ha de tenir un paper important en la lluita contra l’oblit i la discriminació. Per aquest motiu, el Fons Català ha fet un rellançament de la Campanya Món Local Refugi Actua contra les Fronteres hostils (P3900) que acompanya accions a primera línia de suport sociojurídic, l’accés a la salut, l’atenció psicosocial, l’assistència humanitària a les persones en moviment a la Frontera Occidental Euroafricana, la Mediterrània Oriental i la Frontera Sud de Mèxic. Tot això és possible gràcies a la solidaritat i a la implicació de tots aquells municipis que creuen en el refugi i que han permès l’acompanyament a 84 projectes des del 2015.

Ara i sempre, des del municipalisme català treballem perquè existeixin vies que garanteixin la vida de la població en moviment, perquè el refugi és un dret i l’acollida una obligació.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

twelve − three =

Notícia anterior
Estiu Metropolità 2024 - Roda de premsa de presentació

AMB presenta la temporada d’estiu a les platges metropolitanes

Notícia següent

Badalona aprovarà al juliol els plecs del nou contracte de neteja de la ciutat

Notícies relacionades