El Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, celebrat aquest dilluns 18 de desembre, ha aprovat definitivament el conveni urbanístic entre el consistori i l’empresa coreana Lotte Energy Materials Spain SL. Pel que fa a les al·legacions que havien presentat el grup municipal de Junts i altres ciutadans/es i entitats envers el conveni urbanístic s’han desestimat perquè no contravenen l’ordenament jurídic o no estan relacionades amb la naturalesa urbanística del conveni.
En aquest sentit, l’alcalde Fran Morancho ha explicat que algunes de les objeccions que s’han fet al conveni urbanístic i que ara s’han hagut de rebutjar perquè la naturalesa no es urbanística, sí que es podran tenir en compte davant nous acords relacionats amb el projecte, com per exemple, quan s’aprovin les condicions de compravenda dels terrenys per part de Lotte.
Així mateix, l’alcalde ha destacat que “la implantació de Lotte al municipi tira endavant, primant l’interès general i amb les màximes garanties jurídiques, tant per part de l’Ajuntament com de la Generalitat”.
Resposta a les principals al·legacions
L’alcalde de l’Ajuntament va voler donar resposta a algunes de les principals objeccions al conveni, en un plenari on també van assistir una vintena de persones contràries a la implantació de Lotte al municipi.
De fet, un gruix important d’al·legacions anaven relacionades amb els nivells de contaminació o impacte mediambiental de les fàbriques. En aquest cas, l’alcalde va explicar que durant el procés d’implementació els tècnics de la Generalitat emetran informes que valoraran aquests aspectes i hauran d’avalar que el projecte compleix amb totes les garanties ambientals i de seguretat per a la població.
Així, amb relació a les categories de l’activitat i l’adopció de mesures per eliminar qualsevol perill, va respondre que quan es tramiti el projecte de l’activitat mediambiental es compliran amb tots els requisits de la normativa, també europea. És a dir, va assegurar que aquests aspectes no es preveuen dins el conveni urbanístic, però sí en els processos posteriors que seran oberts i que tothom coneixerà.
Amb relació a l’adquisició de les finques per la instal·lació de les energies renovables, Morancho va explicar que es tracta d’una transacció privada entre particulars, i que l’empresa decideix si compra o no els terrenys. També en relació a la zona d’equipaments previstos que resultin de la transformació del pla parcial, va dir que un cop aprovat definitivament el pla parcial, es valorarà si és necessari que es doni algun servei a la mateixa àrea o passar-ho en un altre lloc del municipi.
Pel que fa a les inquietuds sobre l’aigua, va explicar que l’Ajuntament no donarà cap permís per l’aigua dels pous ni cap altre tipus, i que l’empresa ja té cobertes les seves necessitats mitjançant un contracte amb el Consorci d’Aigües de Tarragona. I que, “en cap cas, el consorci donarà aigua a l’empresa per treure aigua de boca a la població”. Pel que fa a la depuració, va explicar que es complirà amb les normatives europees.
En relació a la distància de la fàbrica amb la zona de població propera, va explicar que anirà en funció de la normativa. També sobre la distància de les plaques solars amb el Club Mont-roig, va explicar que l’empesa ja ha dit que deixaran més distància que la que marca la normativa i que faran protecció boscosa per evitar l’impacte.
Per la seva banda, el grup municipal de Junts va afirmar que “el rebuig de totes les al·legacions ens sembla una desatenció cap a la tasca de la política i de la ciutadania”. I que no estan d’acord amb el conveni “per la inespecificitat de les garanties d’una part de la població del municipi”. Així mateix va demanar que s’activi una comissió de seguiment, on no només hi hagi els polítics sinó també el teixit social i econòmic del municipi.
En aquest sentit l’alcalde va insistir que “si no es compleixen les normatives la instal·lació de l’empresa no tirarà endavant, recalcant que Ajuntament i Generalitat van de la mà perquè hi hagin les màximes garanties jurídiques”. També davant de la inquietud de si és o no és una empresa química va explicar que el fet que durant la fabricació de l’elecfoil hi hagi una producció química d’una manera determinada no està relacionat amb que hi hagi un perill per a la població.
El punt es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern (PSC IMM), d’ERC i VOX i els vots en contra de Junts.
Altres punts tractats
Durant el plenari es van aprovar, per unanimitat, tres mocions. Una d’elles presentada per tots els grups municipals per demanar una millora del finançament local per als ajuntaments, una altra d’ERC sobre una transició energètica justa i de proximitat i de rebuig de les línies de molt alta tensió privades i una tercera per part del grup municipal de Junts per a la creació d’una aplicació mòbil que permeti fer arribar informació a la ciutadania ja sigui de l’Ajuntament com de les entitats i associacions del municipi.
Finalment, entre altres qüestions de tràmit, el plenari també va aprovar una actualització dels dies de celebració dels òrgans col·legiats arrel de la modificació del Rom. Així el Ple, passarà a celebrar-se el segon dilluns de cada mes, a les 13 h. També les comissions informatives i les juntes de portaveus seran els dilluns.