Dijous, 17 d'abril de 2025
És notícia

Aigües de Reus preveu millorar la producció de biogàs amb l’objectiu de l’autosuficiència

Avatar photo
La depuradora de Reus produeix el 60% del total de l’energia que consumeix amb l’objectiu d’aconseguir el 100% el 2035

Aigües de Reus acaba d’adjudicar la realització d’un estudi per implantar un sistema de codigestió que permeti produir més biogàs a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de la ciutat. La depuradora de Reus, ara mateix, mitjançant biogàs i plaques fotovoltaiques, ja produeix el 60% del total de l’energia que consumeix, mentre que l’objectiu és que la planta sigui del tot autosuficient l’any 2035, com a molt tard, d’acord amb el que estableix la normativa europea.

Actualment, l’EDAR de Reus ja produeix biogàs mitjançant la digestió dels residus orgànics en forma de fangs que s’han aïllat al llarg de tot el procés de tractament i depuració de les aigües brutes. Es tracta d’un procés que no deixa de ser molt elemental, ja que la digestió (o fermentació) dels residus orgànics que s’han aïllat de l’aigua, genera de forma natural un gas (gas metà, fonamentalment) que es reaprofita com a recurs energètic.

El biogàs generat s’utilitza per alimentar la planta de cogeneració (en aquest cas trigeneració) existent a l’EDAR de Reus, de la qual s’extrau calor per als processos interns de la pròpia estació depuradora, així com per a la climatització dels edificis, però també electricitat (que s’acaba comercialitzant) i fred mitjançant una màquina d’absorció (que es destina a la refrigeració del laboratori i els edificis de personal).

Un pas més enllà

L’estudi ara encarregat mira de fer un pas més enllà amb l’objectiu d’incrementar aquesta producció de biogàs. La fórmula escollida, coneguda i aplicada arreu del món, passa per la codigestió, que consisteix en afegir a la pròpia digestió de fangs altres substrats d’alta càrrega i d’origen diferent, amb la qual cosa s’incrementen tant els nivells d’eficiència com de rendiment. En definitiva, l’estudi ha de valorar l’oportunitat d’incorporar nous residus procedents d’altres activitats al procés de producció del biogàs de la depuradora, i l’anàlisi de la tipologia de residus que resulti mes adient, així com la redacció dels projectes d’implantació dels equipaments necessaris per la incorporació al procés dels substrats que resultin escollits.

“Tot plegat, a més d’un benefici mediambiental, representa un important estalvi econòmic, en consonància amb els principis de l’economia circular i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, els ODS”, afirma el regidor responsable, Daniel Rubio.

Pla de reposicions i millores

Aquest estudi forma part de tot un seguit obres que Aigües de Reus impulsa per a la millora dels processos de tractament i l’eficiència energètica de l’EDAR, centrades en bona mesura en la línia de fangs.

Les obres s’emmarquen en el pla anual de reposicions i millores del sistema de sanejament de la ciutat, que compten amb el cofinançament de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), de la Generalitat de Catalunya. El pressupost total entre el 2024 i el 2026 haurà superat els 1,6 milions d’euros.

En aquesta línia, el 2024 ja es va completar la reposició de diferents elements de la central de cogeneració. Així mateix, es van dur a terme les obres de reparació integral del digestor secundari per millorar-ne l’aïllament i guanyar en eficiència.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La platja de la Pineda de Vila-seca registra el major nombre de concentració de microplàstics de Catalunya

Notícia següent

El preu del menjador s’encareix un 4% i s’enfila fins als 7,54 euros

Notícies relacionades