Recullen firmes en contra de la proposta del ‘Parc de l’1 d’octubre’

Noemí Llauradó valora que tant ERC com la CUP han "canalitzat" l'opinió d'un sector de la ciutadania, com són els CDR

Imatge de recurs del parc de la zona nord de la ciutat, que s'ha denominat 'Parc 1 d'octubre-Jardins Mas Mainer'

Els detractors de la moció més controvertida que el Ple de Reus va aprovar en l’última sessió no han trigat a sorgir. La proposta, elaborada pels CDR i presentada pels grups municipals d’ERC i la CUP per tal d’anomenar una zona verda del Mas Mainer com ‘Parc de l’1 d’octubre’ ja va ser molt polèmica durant la sessió, fins al punt que va desencadenar una discussió que acabava amb l’abandonament de Sebastià Domènech i Dolors Compte, del grup municipal del PP, de la sala de plens. Però, ara els ciutadans també han emprès accions en aquest sentit, concretament, amb una recollida de firmes a través de la plataforma Change.org, on un usuari amb el nom ‘Ciudadanos de Reus’ es dirigeix al batlle Pellicer sota el lema “no volem un parc anomenat 1 d’octubre a Reus”. La petició, que es va engegar a finals de la setmana passada, ha recollit més de 3.200 firmes, fins al moment.

El passat dijous, 28 de desembre, el Ple de Reus va aprovar dur a tràmit la moció presentada per ERC i la CUP per anomenar una zona verda del Mas Mainer com a ‘Parc de l’1 d’octubre’. Tots dos grups municipals van presentar aquesta proposta en referència als fets que van succeir arran de l’actuació policial durant la jornada del referèndum de l’1-O. La moció va prosperar amb el vot a favor del PDeCAT, ERC i la CUP, el vot en contra de Cs i PSC i 2 abstencions d’Ara Reus. La decisió, ara, està en mans de la comissió de denominació de vials, la qual té la competència per decidir si aquesta zona acaba anomenant-se ‘Parc de l’1 d’octubre’ o no.

Però, els opositors a aquesta proposta ja han engegat també una iniciativa de recollida de firmes per intentar “evitar” que la zona acabi anomenant-se ‘Parc de l’1 d’octubre’. L’usuari de la plataforma Change.org sota el nom de ‘Ciudadanos de Reus’, i dirigint-se a Carles Pellicer, defensa que “no podem permetre que els nostres fills juguin en un parc amb un nom que fa referència a un fet il·legal”. ‘Ciudadanos de Reus’, a més, argumenta que “aquest nom no ens representa a la majoria” i apunta que el seu manteniment “es pagarà amb els impostos de tots”. Finalment l’usuari demana l’ajuda de la comunitat per “evitar-ho” i que “es busqui un nom més adequat per un parc infantil”.

Noemí Llauradó, favorable a la proposta

Per la seva banda, la portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Reus, Noemí Llauradó defensa que “moltes vegades, els noms dels carrers i places no tenen el vistiplau de tota la població”. Tot i això, Llauradó sosté que aquesta proposta “ha sortit d’un sector de la població, com són els CDR” i els dos grups municipals s’han limitat a “canalitzar l’opinió” d’aquests. La portaveu d’ERC, però, és molt sincera: “Jo sí que sóc favorable a aquesta proposta perquè el que es va mostrar en aquell moment és el compromís d’una ciutadania per defensar un dret tan fonamental com és el dret a vot i a la llibertat d’expressió”. Finalment, la regidora ha sentenciat que aquesta gran part de la ciutadania reusenca que “va ser un exemple de civisme” es mereix que el parc s’anomeni així.