El govern de Reus prorrogarà les Ordenances fiscals per a l’exercici 2018

El Govern de Reus prorrogarà les Ordenances fiscals per a l’exercici 2018. El regidor d’Hisenda i Recursos Generals, Joaquim Enrech, ha comparegut aquest dimecres, 18 d’octubre en roda de premsa per aunciar la decisió del Govern davant la negativa d’alguns partits de l’oposició a negociar en base a una “proposta raonable, raonada i responsable”.

El regidor s’ha mostrat sorprès de que “el PP i Ciutadans ni tan sols hagin acceptat la invitació d’asseure’s a negociar, adduint la situació que està vivint el país. Un ‘no’ com a resposta que, entenem, vol paralitzar l’acció del Govern de la ciutat i pot posar en risc la prestació de serveis a la ciutadania”. Aquesta actitud, ha afegit “contrasta amb la de la CUP i del PSC, amb qui sí que hem pogut debatre propostes. Cadascú ha defensat interessos legítims, no hem estat capaços de tancar un acord, però és d’agraïr la predisposició que han demostrat pel diàleg”.

En aquest sentit, el regidor ha afegit que “el Govern governarà; la ciutat continuarà endavant; i els pilars de l’acció del Govern de Reus —que són l’atenció a les persones i la projecció de la ciutat— continuaran inalterables”.

“Mantenim la mà estesa i l’oferta de diàleg amb tots els grups municipals. I els demanem sentit de responsabilitat i corresponsabilitat en la gestió de la ciutat. No un xec en blanc, però, com a mínim diàleg”, ha afegit.

Proposta de mínims
Enrech ha exposat quina era la proposta del Govern d’ordenances fiscals per al 2018, la qual ha definit com “una proposta de mínims”, basada en els estudis previs realitzada de cara a la confecció del Pressupost de 2018. La proposta del Govern ha afegit, preveia “ajustar-se a decisions i efectes externs, que no depenen ni de la voluntat de l’Ajuntament ni de la del Govern”; i dels quals ha posat alguns exemples:

  • En relació a l’eliminació d’ingressos extraordinaris, per al 2018 l’Ajuntament no comptarà amb els patrocinis de la Capital de la Cultura Catalana, ni amb els ingressos extres per la venda del Xalet de Pedrol Rius.
  • En relació a les despeses extraordinàries, el 2018 no haurà de pressupostar la programació extraordinària de la Capital de la Cutura Catalana.
  •  El 2018 sí que caldrà actualitzar despeses com l’increment de l’IPC en els contractes amb empreses externes que tenim vigents; caldrà pressupostar l’augment de l’1% del salari treballadors públics corresponent al 2017; i l’augment de l’1’5% del salari treballadors públics anuncial pel Ministeri pel 2018; i, entre altres aspectes, també caldrà actualitzar el cost de les subvencions per l’augment de l’activitat a les instal·lacions esportives i a les escoles bressol: a més activitat, més subvenció municipal i major cost per l’Ajuntament.

El regidor ha definit la proposta del Govern com a “raonable, raonada i responsable”, i l’ha resumit en tres idees clau:

  • La previsó d’increment de l’IPC a tancament d’any és de l’1,5%; mentre que la proposta del Govern preveia actualitzar l’IPC, únicament a l’IBI i a la Taxa de la recollida de residus.
  • Per a la resta d’impostos i taxes, la proposta del Govern era la congelació. Incremet zero.
  • Actualitzat l’IPC en només dos ordenances i congelades la resta, la proposta comportava —en el seu conjunt—, una rebaixa de la pressió fiscal a la ciutadania.

Enrech ha afirmat que “la pressió fiscal a la ciutat és i ha de continuar sent, comparativament baixa. Aquest és el convenciment del Govern, i forma part del nostre full de ruta per dinamitzar l’economia i per atendre les necessitats de la ciutadania amb serveis de qualitat”.

Finalment, el regidor ha anunciat la decisó del Govern de prorrogar les ordenances fiscals i ha afegit que “des del Govern ens mantindrem ferms amb el nostre projecte de ciutat; perquè estem convençuts que la prestació de serveis de qualitat a la ciutadania i la projecció de la ciutat és el que Reus necessita i el que la ciutadania ens reclama”.