El Programa de Gestió Alimentària de Reus rep més de 80.000 mil quilos de fruita i verdura

La Fundació Espigoladors ha aportat aquesta quantitat ja sigui amb espigolades o donacions de la cooperativa d'Artesa de Segre

L’any 2021, la col·laboració de la Regidoria de Benestar Social, que lidera el Programa de Gestió Alimentària de Reus, amb la Fundació Espigoladors, una empresa social que treballa per l’aprofitament alimentari, ha aportat 83.844 quilos de verdura i fruita, sigui amb espigolades o donacions de la cooperativa d’Artesa de Segre. De tota aquesta quantitat, només hi ha una part molt petita que s’ha de desaprofitar, la majoria de vegades per què el producte és massa madur.

En concret, de gener a desembre de 2021, es van fer 31 espigolades, que van comptar amb la participació de 361 persones voluntàries i que van aportar 83.844 quilos de fruita i verdura d’agricultura ecològica valorats en 53.845  euros. Un menjar fresc que ha format part dels lots d’aliments repartits per la Xarxa de Distribució d’Aliments i de les carmanyoles repartides pel Menjador Social de Reus destinats a les famílies de la ciutat en situació de vulnerabilitat. El cost d’aquesta col·laboració per a la Regidoria de Benestar Social ha estat de 12.000 euros. La pròxima espigolada serà d’espinacs i es farà a Riudoms aquest divendres, 18 de febrer, al matí.

L’any anterior, el 2020, es van aportar 30.306 quilos. La clau d’aquest augment considerable ha estat la participació, ja que el 2020 es van fer 36 espigolades amb la participació de 268 persones i el 2021, 31 amb 361 participants. Així doncs, amb 5 espigolades menys aquest darrer any es van recollir més quilos de producte.

La majoria d’espigolades s’han fet en els terrenys que la cooperativa d’Artesa de Segre té a cambrils. A més, aquesta iniciativa ha comptat amb la col·laboració del Taller Baix Camp com a responsable de la recollida, el triatge i la distribució dels aliments recuperats del Programa de Gestió Alimentària de Reus.

Dades detallades
Del total de quilos recollits, el 82% han estat verdures variades i el 18% fruita.

  • Albergínia: 1.667
  • Bleda: 400
  • Bròquil: 4.938
  • Carbassa: 6.737
  • Carbassó: 1.387
  • Ceba: 906
  • Cogombre: 100
  • Col: 22.656
  • Coliflor: 2.000
  • Enciam: 5.946
  • Llimona: 60
  • Mandarina: 2.356
  • Meló: 6.858
  • Mongeta: 407
  • Moniato: 1.880
  • Nap: 40
  • Pastanaga: 10.170
  • Patata: 8.863
  • Pebrot: 304
  • Remolatxa: 60
  • Síndria: 5.522
  • Tomàquet: 238
  • Altres: 755.349
  • TOTAL: 83.844

Integració social i voluntariat
Aquesta col·laboració entre la Regidoria de Benestar Social i la Fundació Espigoladors més enllà de l’àmbit de la gestió alimentària, també té incidència en l’àmbit del voluntariat i de la cohesió social.

En total, durant l’any 2021, 361 persones voluntàries van participar en les 31 espigolades que es van fer, de les quals algunes van espigolar més d’un cop. L’any 2020 en van participar 268. Per tant, la participació ha crescut un 35%.

Entre aquestes persones voluntàries, destaca la participació de quatre joves que formen part del projecte de dinamització cívica per a l’emancipació juvenil, inclòs en el contracte programa de la Generalitat.

Com participar en les espigolades
Enguany, es continuen fent espigolades. Tothom que vulgui participar-hi es pot inscriure a través d’aquest enllaç: https://espigoladors.cat/ca/espigolaments/

Fundació Espigoladors
La Fundació Espigoladors és una empresa social que des del 2014 treballa per l’aprofitament alimentari d’una manera transformadora, inclusiva, innovadora, participativa i sostenible.

L’activitat que els dona nom i que esdevé el punt de partida del seu projecte és l’activitat d’espigolar. Aquesta pràctica consisteix en la recollida, en conveni amb pagesos i pageses locals i persones voluntàries, de fruites i verdures que són descartades del circuit comercial per excedents de producció, per un descens de les vendes o per qüestions estètiques.