L’Ajuntament de Valls promou la dinamització dels barris amb noves activitats

Es posa en marxa també un servei de mediació i dinamització

Ajuntament de Valls. Imatge pròpia

El servei municipal de mediació i dinamització comunitària als barris, impulsat pel Pla Local d’Acció Comunitària Inclusiva de Valls (PLACI) i coordinat per l’entitat Vincle, impulsa activitats de lleure i de promoció del Centre Històric amb l’objectiu de promoure-hi la convivència i la cohesió social.

En aquesta línia, aquest estiu ha tingut lloc a la pista esportiva del carrer Sant Francesc una acció de dinamització esportiva per a joves: ‘El barri es mou’. Ha registrat una mitjana de participació diària de 14 joves al juliol i 10 a l’agost. Es va començar a principis d’estiu oferint un espai d’oci cada dijous, divendres i dissabte, de 17:30 a 20:30 h, fins a finals d’agost, i ara al setembre continua fent-se únicament els dissabtes d’11:00 a 14:00 h. Hi han participat infants i joves del barri que no disposaven de cap altra alternativa de lleure.

Les activitats més extraordinàries han propiciat que les famílies del barri tinguessin una alternativa d’oci de qualitat a prop de les seves llars per poder compartir amb la resta de comunitat, i la participació d’aquestes ha estat molt positiva.

Aquest cicle respon als objectius de dinamització de l’espai públic. El servei de dinamització comunitària als barris té com a objectiu afavorir espais de convivència i cohesió social i promoure la participació activa, la interculturalitat i el treball en xarxa als barris. Concretament, el nou cicle ‘El barri es mou’ que ara té continuïtat promou la xarxa comunitària i la dinamització dels espais públics al Centre Històric. S’hi realitzen diverses activitats multi- esportives i de lleure com el bàsquet, el futbol, el voleibol o el tir amb arc, entre molts d’altres.

L’acció sorgeix d’un procés coordinat de treball amb el grup motor de centre històric, format per les associacions de veïns del Barri Antic i el Portal Nou, Comunalitats de Valls, el Cau i l’Associació Islàmica, i amb la col·laboració tècnica de la regidoria d’Acció Comunitària, Participació i Igualtat junt amb les regidories de Joventut, Afers Socials i Educació.

D’altra banda, en la mateixa línia que aquest programa, el servei de mediació i dinamització posarà en marxa properament el nou projecte ‘Històries de vida’, que neix per promoure el barri i la seva gent. Es volen plasmar, en formats audiovisuals de pocs minuts de durada, les històries i vivències que hi ha darrere del Centre Històric, donar veu a aquelles persones que hi viuen o hi han viscut i així poder mostrar a tota la ciutat i el seu entorn territorial la cara amable i històrica del barri. La primera càpsula audiovisual es preveu difondre-la abans que acabi l’any.

Finalment, el servei de mediació i dinamització portarà a Valls el Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC). Enguany, encara en dates per concretar, es programaran tres projeccions en tres espais del Barri Antic: la plaça de la Zeta, la pista del carrer Sant Francesc i la plaça de les Garrofes. El FICAC és un certamen que vol contribuir a la construcció d’una societat catalana antiracista, intercultural i cohesionada utilitzant el cinema i la cultura com una eina de transformació social i apropant a l’audiència les cinematografies africanes per trencar prejudicis.