Troben una part original de la Torre medieval dels Mussols al Raval del Carme d’Alcover

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Els treballs arqueològics realitzats, durant el mes d’agost, al Raval del Carme d’Alcover han permès treure a la llum diversos i interessants testimonis del sistema defensiu que protegia el límit més occidental de la vila en l’època medieval i moderna. Els treballs han posat de manifest l’existència d’un fossat excavat a la roca d’1,70 m de profunditat que protegia aquell pany de muralla, així com també un tram de l’antiga estructura defensiva d’aproximadament 6,5 metres de llargada.

D’altra banda també s’ha descobert l’estructura original de la part inferior de la torre dels Mussols, a l’alçada de la cruïlla del carrer Sant Antoni. Es tracta d’una de les quatre torres rectangulars que existirien en aquest tram de muralla. Aquesta construcció va ser enderrocada als anys 20 del segle XX i cent anys més tard, ha tornat a sortir a la llum una part durant molt de temps oculta i soterrada. Aquest element patrimonial no podrà estar al descobert, però serà degudament documentat, la qual cosa enriquirà el relat de  la ruta urbana en el seu pas per aquest indret.

En aquesta part de la ruta urbana avui s’hi explica com la indústria tèxtil dels paraires va ser el motor de l’auge urbanístic i del dinamisme econòmic d’Alcover al segle XVI, i va obrir les portes a l’esplendor renaixentista del segle XVII. L’important gremi dels paraires alcoverencs va escollir ubicar les seves infraestructures fora muralla, perquè el clos emmurallat se’ls havia quedat petit i l’abastament d’aigua per a la producció era molt més fàcil. I el lloc escollit va serprecisament el raval del Carme i les Rodes, on s’ha descobert una part de l’antiga estructura defensiva que ens ajuda a situar i interpretar el passat.

De les divuit torres que va arribar a tenir la muralla quan va ser ampliada durant el segle XIV, la del Mussol és una de les tres que queden dempeus i que amb els temps es transformaren en habitatges privats, perdent la seva pàtina original. Precisament és en aquesta antiga torre avui posada al descobert, on va néixer l’escriptor i poeta alcoverenc Antoni Isern, company i amic de Cosme Vidal (l’Aladern) i membre del Grup Modernista de Reus.

Aquesta actuació està inclosa en el projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra, sota el paraigua del Consell Comarcal de l’Alt Camp amb cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (FEDER) eix 6, tram local i el Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme.