L’obra “Una noche sin luna” oferirà a Valls una lectura actual de García Lorca

L’espectacle, escrit i protagonitzat per Juan Diego Botto, tindrà lloc el dimecres 3 de febrer, al Centre Cultural

El Centre Cultural de Valls acollirà, el pròxim dimecres 3 de febrer, a les 20 hores, l’estrena a Catalunya de l’obra Una noche sin luna, dirigida per Sergio Peris-Mencheta, i escrita i protagonitzada per Juan Diego Botto. Ambdós creadors s’han retrobat, després de guanyar plegats quatre prestigiosos premis Max, per portar a terme aquesta singular peça teatral, plena de vivacitat, dinamisme i atreviment, que proposa una lectura contemporània de la vida i l’obra de l’escriptor Federico García Lorca (1898-1936). La representació s’emmarca en els actes de la festivitat anual de la Mare de Déu de la Candela.

A partir de fragments de les seves obres literàries, així com de reflexions de l’autor en entrevistes, xerrades i conferències, l’obra no cerca fer arqueologia del passat, sinó més aviat plantejar, des d’una sensibilitat del segle xxi, fins a quin punt el llegat de García Lorca ens continua interpel·lant en el present més immediat. D’aquesta manera, Una noche sin luna vivifica la paraula de Lorca fins al punt de convertir-la en un mirall de la societat actual.

És el mateix García Lorca, encarnat per Botto, qui ens conta, com si estigués entre nosaltres, i amb sobrades dosis d’ironia, emotivitat i sentit de l’humor, les seves experiències i les seves reflexions. El públic hi podrà conèixer alguns aspectes biogràfics importants, com el seu pas per la Residencia de Estudiantes de Madrid, els anys de la companyia teatral La Barraca, la relació de l’escriptor amb la premsa i la crítica, els seus amors personals o la tensió dels seus darrers anys de vida. Tots aquests detalls seran, al mateix temps, el pretext per descobrir el compromís ètic i polític de García Lorca, afusellat pel franquisme, i el seu pensament sobre qüestions tan candents com la necessitat de llibertat d’expressió i artística, el paper de la dona en la societat o la importància de les arrels.

Una noche sin luna és, en definitiva, una obra commovedora i sorprenent, produïda per Barco Pirata, La Rota i Concha Busto, que ens recorda per què l’autor de poemaris com el Romancero gitano o Poeta en Nueva York, i d’obres dramatúrgiques magistrals, com Bodas de sangre, Yerma o La Casa de Bernarda Alba, encara ens emociona. Es tracta, a més a més, d’un homenatge a la seva manera d’entendre el món i un cant a la memòria dels seus valors, que en la majoria de casos no han perdut pas vigència.

Botto i Peris-Mencheta, un tàndem reconegut reunit de nou per García Lorca

Des del punt de vista professional, Una noche sin luna representa el retrobament de Juan Diego Botto (Buenos Aires, 1975) i Sergio Peris-Mencheta (Madrid, 1975), dos actors de categoria que han creuat de nou els seus camins per oferir una mirada singular sobre la figura de García Lorca.

Cal tenir en compte que Botto i Peris-Mencheta ja havien col·laborat anteriorment en l’obra Un trozo invisible de este mundo, un conjunt de cinc monòlegs sobre la immigració, l’exili, la soledat i la set de justícia, escrits per Botto, que l’any 2014 es van endur fins a quatre guardons a la 17a edició dels premis Max de les arts escèniques.

Com a actor de cinema, Botto també compta amb una reconeguda trajectòria, que li ha obert les portes a treballar a les ordres de noms de la talla de Ridley Scott i John Malkovich, entre d’altres, i que l’ha fet mereixedor de fins quatre nominacions als premis Goya.

En aquesta ocasió, amb Peris-Mencheta a la direcció, conforma un tàndem que, a Una noche sin luna, torna a demostrar una sensibilitat artística extraordinària per la temàtica social.

Les entrades per a l’espectacle, a la venda des del 20 de gener

Les entrades per assistir a la representació d’Una noche sin luna, ja disponibles, es poden adquirir de manera telemàtica (per mitjà del web www.valls.cat) o bé presencialment, a les taquilles del Teatre Principal. Aquest espectacle també forma part de l’abonament de la temporada, junt amb dos muntatges més, per la qual cosa pot adquirir-se a través d’aquesta modalitat.