La Biblioteca Popular exposarà el llegat de la històrica Casa Gelambí

La mostra es pot veure des d'avui mateix, dimecres 23 de desembre, i fins al proper 21 de febrer al centenari edifici de la Popular al passeig dels Caputxins

Avui dimecres 23 de desembre a les 19.30 h obrirà portes la mostra Casa Gelambí. El llegat d’una família (1857-2020), ubicada a l’edifici de l’antiga Biblioteca Popular, i organitzada pel Museu de Valls. L’exposició presenta la història de la casa Gelambí ubicada al Portal Nou i coneguda popularment per cal Coco. Descobrirem quina família va construir la casa a meitats del segle XIX i quines les han succeït fins a l’actualitat.

Així mateix, la nostra també fa un repàs a tots els usos que ha tingut, des de fàbrica de sabó a pensió, passant per col·legi o taller de motocicletes. Cal Coco ha conservat amb els anys una munió d’objectes i documentació que han anat deixant els seus estadants i dels que ara se’n fa un petit tast mitjançant l’exposició.

La casa va ser construïda l’any 1857 com a habitacle de la família Gelambí i alhora fàbrica de sabó. Segueix el model de casa fàbrica que tant van proliferar durant el segle XIX al nostre país. Més tard va ser la casa dels Yvern, que van muntar una fàbrica de gas i centre neuràlgic des d’on es dirigien diverses fàbriques que la família tenia arreu de l’estat espanyol. Finalment ha estat la família Tomàs qui ha regentat la casa fins a l’actualitat.

La casa ha estat testimoni dels diversos esdeveniments que ha sofert el nostre país en els últims 150 anys. Especialment rellevant és l’ocupació de la casa, durant la guerra, per part de les tropes republicanes i més tard per la Legió Còndor, mentre va ser actiu el camp d’aviació de Valls. Entre els personatges que hi van passar hi figuren Valentín Gonzàlez, “el Campesino”, i Josip Broz Tito, que més tard seria conegut com el Mariscal Tito.

Horaris de visita

L’exposició ha estat comissariada pel jove vallenc Eduard Vidiella i es podrà visitar fins al proper 21 de febrer. L’entrada a la mostra és gratuïta i els horaris de visita són els següents: dimarts de 17 a 20h, de dimecres a dissabte d’11 a 14 i de 17 a 20h i diumenges d’11 a 14h. Les visites es realitzen seguint les mesures de protecció per a una Cultura Segura.