Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

Dolors Farré: “Cal continuar actuant per al control de la pandèmia i també per reactivar el dia a dia de la ciutat”

Foto de l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré. Foto: Cedida.

El passat mes de juny es va complir el primer any de mandat després de les eleccions de maig de 2019. Quina valoració fa d’aquests mesos?
Ha estat, sens dubte, un primer any marcat per la Covid-19, tan per donar resposta a la crisi sanitària com a les conseqüències econòmiques i socials que se n’estan derivant. Això representa i representarà el principal dels nostres esforços perquè la resposta que donem, tan l’Ajuntament però també el conjunt de la ciutat, del seu teixit i els agents econòmics i socials, marcarà que sortim primer i més forts d’aquesta crisi. A la vegada, érem ben conscients que la situació no podia representar abandonar els projectes que tenim en curs. Tot al contrari, cal mantenir la inversió pública, les obres de millora a carrers i places, les actuacions de recuperació del centre històric, el reforç de les polítiques i serveis a les persones, en especial als col·lectius i famílies més vulnerables, les polítiques d’habitatge, de lluita contra l’atur, de formació ocupacional, de joventut… tot forma un paquet per avançar com a ciutat, i això precisament en aquests moments, és més important que mai que atenguem.

Vostè ha estat, durant molts anys, regidora a l’Ajuntament. No obstant, quan l’ex alcalde, Albert Batet, va proposar-li agafar el relleu a l’alcaldia, probablement, la seva situació va canviar, en el sentit que la dedicació és encara major. Com se sent en ser alcaldessa de la ciutat?
Sí, és cert, ha representat tot un canvi, però a la vegada, li he de dir, que és el més gran dels honors. Sempre destaco però que això no és un tema personal, que no va de mi ni de qui és l’alcalde, ni molt menys, sinó que es tracta de l’equip. Tinc la sort de formar part d’un grandíssim equip, gent de Valls que estima la ciutat, molt transversal i divers, amb maneres de pensar diferents, amb projectes nous i amb una capacitat de treball immensa. Va ser sobretot en aquest equip que els vallencs i vallenques van fer confiança a les passades eleccions. I a la vegada, també tenim la sort de poder treballar colze a colze amb tot els treballadors i treballadores de l’Ajuntament i dels diferents organismes autònoms, als que aprofito aquí per agrair-los també tota la seva dedicació i esforç, que ha estat d’una gran ajuda per a la ciutat en aquests moments tan difícils que ens ha tocat viure.

Malauradament, com ja comenta, la seva arribada a l’alcaldia ha coincidit amb una situació molt complicada i delicada: la Covid-19. Com s’està gestionant la pandèmia des de l’Ajuntament?
Certament, no ens ho haguéssim pogut imaginar mai… però aquesta és la realitat i hem de ser conscients que, en aquests moments, no hem de donar només el 100% de nosaltres mateixos, sinó que hem de fer-ho al 1.000%. Totes les nostres accions, de l’Ajuntament, però com dic del conjunt de la ciutat i de tots els agents socials i econòmics, han d’anar enfocats a mantenir controlada la pandèmia i, a la vegada, a fer tot el que estigui a les nostres mans per fer front a la crisi econòmica, d’ocupació i a totes les repercussions socials que se’n generen. Fins ara, la resposta a la crisi sanitària a Valls ha estat magnífica, com vam poder veure amb la solidaritat, responsabilitat i conscienciació dels vallencs durant el confinament.

Em pregunta per l’Ajuntament també… El cert és que les administracions locals patim un dèficit crònic de finançament i amb moltes limitacions per part de l’Estat espanyol. Això en aquests moments s’està notant més que mai i, per dir-ho d’alguna manera, posa encara més en evidència que s’hauria de resoldre de manera immediata. Però tot i així, aquesta situació d’infrafinançament que patim els ajuntaments no pot ser excusa i, en el cas de Valls, mai serà excusa. Hem actuat, estem actuant i continuarem actuant i aplicant totes les mesures al nostre abast. Per exemple, ja vam reforçar des del primer moment els ajuts socials d’urgència adreçats a famílies més vulnerables, o també vam ser dels primers municipis del país a destinar subvencions extraordinàries i urgents als comerços que van haver de tancar durant el confinament. I com li comentava, tenim el deure de mantenir la inversió en obra pública, perquè la ciutat ho necessita i perquè, a la vegada, és sens dubte un dels motors econòmics que ens ajudarà a encarar millor i més forts la recuperació.

El sector del comerç i de l’hostaleria són dos dels més afectats per aquesta pandèmia. Des de l’Ajuntament heu posat en marxa algunes mesures com la gratuïtat de terrasses de bars i restaurants durant tot l’any 2021, per tal de frenar els efectes dels mesos de tancament pel confinament, així com per la obligatorietat d’aturar novament l’activitat en les darreres setmanes. A banda de la mesura comentada, quines iniciatives heu posat en marxa per tal de pal·liar, encara més, els efectes d’aquesta crisi?
Sí, com ara deiem, vam ser dels primers ajuntaments a activar una línia d’ajuts per al comerç i la restauració. També des d’un primer moment vam establir la gratuïtat per a les terrasses de bars i restaurants per a tot el 2020 i ara, a causa del tancament de les últimes setmanes, ho hem allargat a tot el 2021. Paral·lelament ja s’està treballant amb una nova línia d’ajuts d’uns 50.000 euros, en aquest cas també per al sector de l’hostaleria, centres d’estètica i gimnasos que han hagut de tancar aquestes últimes setmanes; activarem a la vegada subvencions al món de la cultura, de les empreses de transport o altres sectors que s’estan veient afectats. Són algunes de les línies que ens vam comprometre a tirar endavant i que són el resultat del treball i reflexió que es va fer amb els agents econòmics i socials de la ciutat, en un pla de reactivació que suposa mobilitzar en conjunt més de 3 milions d’euros en actuacions que ja teníem programades, però també en d’altres de noves que hem reforçat per la pandèmia. Per exemple, hem optat per congelar les ordenances, impostos i taxes pel 2021, perquè entenem que aquest era un esforç que havíem de fer com Ajuntament en favor de les famílies i tots els sectors econòmics. I a la vegada, totes les polítiques de cohesió social, serveis a les persones i reforç de l’estat del benestar, així com mesures econòmiques i de creació d’ocupació.

Ara mateix (dades obtingudes en el moment de fer l’entrevista) l’índex de rebrot a Valls se situa als 336 punts, el que es considerat un risc de contagi alt. A banda de les mesures que es prenguin des de la conselleria de Salut, quines mesures posareu en marxa des del consistori per frenar el contagi?
En això, com no podia ser d’altra manera, seguim les instruccions que acorda el Procicat i el Govern de la Generalitat que, s’apliquen de manera immediata. A Valls estem passant, com arreu, una tardor complicada, encara que els índex de rebrot sempre han tendit a estar situats lleugerament per sota que al global de Catalunya. Vol dir que s’estan fent les coses bé, sobretot per part de la ciutadania que és molt conscient de la situació. Però en cap cas es pot baixar la guàrdia, efins i tot ara que es comencen a aixecar algunes de les restriccions. Tots hem de continuar tenint present que la responsabilitat és de tots, que comença per un mateix, per cuidar-nos i per cuidar també dels que ens envolten. Encarem l’hivern, uns mesos que, si ens relaxem en excés, poden ser molt complicats. Per tant, prudència i més prudència, pas a pas i sense córrer. Sense por però amb respecte, pensant en la salut de tots i mantenint aquest nivell alt de responsabilitat.

Per acabar amb el tema de la Covid-19, què ha estat/és, per vostè, el més complicat de tota aquesta gestió?
Tots ens estem enfrontant a una situació nova, inesperada, que requereix sacrificis i que a més és canviant setmana a setmana, dia a dia fins i tot. Això per si sol és tot un repte, però com li deia abans, no pot ser en cap cas excusa. Complicat? Sí, sens dubte, però com a ciutat, amb tot el seu teixit, tenim la força suficient per fer-hi front. Cal continuar actuant, aplicant mesures, fer-ho de manera ràpida, primer per al control de la pandèmia i també per reactivar el dia a dia de la ciutat i dels seus sectors econòmics. I a la vegada, aprofito per destacar el treball de les entitats socials de Valls, a tota la seva gent i a tots els seus voluntaris, perquè, com sempre, estan fent un gran esforç en favor de les persones i famílies que més malament ho estan passant i que més els està afectant aquesta situació de crisi.

A banda de la Covid-19, un dels temes més destacats és que CatSalut, abans que acabi l’any, integrarà el Pius Hospital. En quin punt es troba la negociació? S’ha decidit el model sanitari?
Bé, pas a pas. Abans d’acabar l’any, la taula de treball que s’ha constituït ha d’establir el protocol d’intencions i compromisos. El que és important a hores d’ara és el treball conjunt de l’Ajuntament, el departament de Salut i l’hospital de Valls de caminar en aquest sentit, és a dir, de reforçar la posició del Pius Hospital com a centre hospitalari de referència, de qualitat i de proximitat per als més de 60.000 ciutadans de les comarques de l’Alt Camp i la Conca, estudiant com fer el pas per integrar el Pius a la xarxa pública d’hospitals de la Generalitat, quines són les millors estratègies per aconseguir-ho, així com les prioritats en serveis, equipaments i inversions de l’atenció hospitalària. Un camí que a més es fa amb visió integral, és a dir, tenint en compte només l’hospital, sinó també l’atenció primària i sociosanitària, dos aspectes claus del sistema de salut de la ciutat i que cal reforçar.

En aquest sentit, què passarà amb les treballadores i treballadors de l’Hospital que actualment depenen de Gestió Pius Hospital?
Això forma part d’aquest treball que s’ha iniciat, com dic, un procés que anirem parlant, com ja hem anat fent i continuarem fent, de manera transparent, amb els professionals, amb el Comitè d’Empresa, amb els grups polítics, amb totes les parts. S’enceta una nova etapa i per això mateix, el primer dels nostres compromisos ha de ser mantenir sempre un diàleg obert, coincidint que el pas que es faci anirà sempre amb l’objectiu de reforçar els serveis públics de salut de la ciutat. I a la vegada, ha de ser un acord que permeti generar noves expectatives professionals i noves oportunitats per a tots els treballadors del Pius.

I pel que fa a la RAC (Residència Alt Camp), han acordat passar la gestió de l’Hospital a la Fundació Vilaniu?
Sí, la Fundació Vilaniu passarà en els propers mesos a gestionar les places de residència assistida de la Residència Alt Camp que fins ara es portaven des de l’Hospital. En aquest sentit, comptem com a ciutat amb una fundació, de titularitat municipal, especialitzada en l’atenció a la gent gran i la dependència, que ja porta la Residència Monserrat Cuadrada, serveis d’atenció domiciliària i centres de dia. Per tant, preservem el model públic i el caràcter municipal de la Residència Alt Camp i ho fem a través d’una fundació de titularitat del mateix ajuntament, amb tota l’expertesa en l’àmbit de l’atenció a la gent gran, amb l’objectiu precisament de reforçar un servei que, tenint en compte l’envelliment progressiu de la població, serà més essencial que mai.

Canviant de tema, una de les prioritats del seu partit en el programa electoral era el Barri Antic. Vostè mateixa va reconèixer que, tot i la feina feta per anteriors governs, es tenia que seguir apostant per revitalitzar la zona. Com està la situació? El centre històric és una prioritat de ciutat que abraça, de manera transversal, aspectes tan diversos com el dels equipaments i les inversions a fer-hi, però sobretot, que ha de posar el focus en el dia a dia del barri, en la millora de la qualitat de vida dels veïns, en l’estat dels carrers, en l’arranjament d’edificis en mal estat, en la creació d’habitatge, en seguretat,… i molts altres aspectes que ens obliguen a actuar-hi de manera transversal, on tot sumi i on tots sumem. Sens dubte l’oblit que el centre històric va patir durant els anys vuitanta i noranta està costant molt de revertir, perquè en el seu moment no es va saber veure el mal que feia a la ciutat que el seu centre històric s’anés apagant. En la última dècada hem aconseguit que el centre històric passés de ser del gran tema oblidat a ser un dels grans eixos de les polítiques municipals, però hem de ser conscients que això ha de continuar, de manera prolongada en el temps, com dic mantenint les inversions, però sobretot actuant en tot allò que afecta d’una manera més directa al dia a dia del barri i a la qualitat de vida dels seus veïns. Ens queda molt camí per fer, sens dubte, però s’ha de fer mantenint el diàleg i la col·laboració sempre amb els veïns, perquè són ells els principals protagonistes. El centre històric és és un projecte de ciutat que només avançarà si es compta amb tothom, si tothom s’hi implica i tothom hi participa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un caçador mata a una óssa als Pirineus

Notícia següent

Figueres assolirà el rècord en obres menors durant aquest 2020

Notícies relacionades