Dilluns, 21 d'abril de 2025
És notícia

Valls inicia el pròxim dilluns la renovació de la muralla medieval de Sant Francesc

Avatar photo
L’Ajuntament vol crear un nou espai ciutadà obert i una nova porta d’entrada del Centre Històric
Muralla Medieval de Sant Antoni a Valls. Imatge pròpia

Les obres d’enderroc, consolidació, recuperació i urbanització de la muralla medieval de Valls en el tram de Sant Francesc arrenquen aquest proper dilluns dia 17 de març. Amb una inversió global de 2,8 milions d’euros finançats pels fons europeus Next Generation, l’Ajuntament inicia unes obres que permetran alliberar i restaurar els vestigis de les antigues muralles ocultes a l’interior dels edificis i urbanitzar tot l’àmbit, creant un nou espai ciutadà obert i una nova porta d’entrada del Centre Històric.

Es preveu que les obres finalitzin l’estiu de l’any 2026, d’acord amb el projecte redactat per Anna Ibarz, Marta Milà i Marc Torrelles, equip d’arquitectura guanyador del concurs d’idees. El projecte a la muralla de Sant Francesc, a més de posar al descobert i rehabilitar la muralla medieval del segle XIV amagada ara a l’interior d’edificis, destaca per aprofitar l’enderroc d’aquestes construccions per tal de dotar aquesta zona del centre històric d’un nou espai de valor patrimonial, cívic i paisatgístic, de passeig i estada i alhora obert al veïnat.

D’aquesta manera, es generarà un passeig a la zona que en l’actualitat ocupen les cases. La recuperació de la muralla evitarà falsos històrics i així, a les zones on es conserven vestigis de les torres medievals, s’optarà per reintegrar-les volumètricament mitjançant una estructura metàl·lica que permetrà visualitzar quina era la seva alçada original. En canvi, pel que fa a la restauració del pany de muralla, es restauraran els vestigis que afloren regularitzant-ne el coronament, recuperant la muralla del s. XIV fins al nivell conservat i retallant els trams posteriors fins a la menor cota del tram medieval adjacent, fet que permetrà que els habitatges del carrer Sant Francesc guanyin en assolellament, llum, aire i vistes.

A més, el projecte opta per exposar les ferides i traces del pas del temps, consolidant les reparacions i cegant les obertures del s.XIV però deixant obertes les de segles posteriors. D’aquesta manera s’aconsegueix comunicar visualment ambdós carrers generant un espai presidit per la muralla medieval rehabilitada. La urbanització del passeig generarà una connexió física amb el carrer de Sant Francesc, per sota de la muralla medieval restaurada, permetent el pas de vianants del nivell inferior al superior.

Es planteja també que la intervenció serveixi d’oportunitat per potenciar la connectivitat transversal entre el Centre Històric i la xarxa de vials, per fomentar la mobilitat sostenible i saludable, quotidiana i lúdica. En concret, l’actuació es planteja en un tram de muralla, ocult a l’interior de les cases, però dels més ben conservats de la ciutat i inclou les restes, de com a mínim, dues torres de defensa. Així, la fase que s’executarà ara inclou dos trams: en primer lloc, l’àmbit entre l’edifici del carrer Sant Francesc 82 i la Font de Sant Sebastià i, en segon terme, el tram que va de l’immoble del carrer Sant Francesc 102 – corresponent a la Torre Cega – i la torre Oest del portal de Llobets. En total, l’àmbit d’actuació màxim és de 1.100 m2, amb una longitud de 140 metres.

> Dispositiu de mobilitat, dilluns 17 a partir de les 13h

L’actuació comportarà el tall a la circulació de vehicles a tota la zona d’obres. Així, tant la muralla de Sant Francesc com el carrer paral·lel del mateix nom estaran tallats al trànsit en els trams que van de la plaça de Sant Francesc al carrer de Sant Sebastià. L’afectació per les obres en aquesta zona així com el dispositiu de mobilitat previst amb els canvis de circulació a diferents zones de la ciutat s’implementarà al llarg del mateix dilluns 17 de març.

S’espera que a les 13 hores del dilluns 17 els serveis tècnics municipals hagin desplegat la totalitat del dispositiu que s’ha dissenyat i que té com a principals objectius garantir l’accessibilitat als veïns del Centre Històric i assegurar les connexions amb el Pius Hospital, tant de les persones usuàries com del transport sanitari.

> Entrada prioritària a Valls per Mas Miquel

El tall de trànsit a la zona de Sant Francesc obligarà a limitar al màxim la circulació per la carretera de Barcelona. Per aquest motiu, com alternativa a aquesta via, es desviaran els vehicles que vulguin accedir a la ciutat cap a l’N-240a, l’entrada de Valls per la zona del Mas Miquel, Estació d’Autobusos i carrer Anselm Clavé.

> Assegurar accessibilitat al Pius Hospital

La limitació del trànsit procedent de Carretera de Barcelona permetrà pacificar la circulació a la zona de Sant Francesc amb l’objectiu principal d’assegurar així un accés ràpid i fluid al Pius Hospital. En aquest sentit s’ha acordat amb el Servei d’Emergències Mèdiques de Catalunya el dispositiu i les rutes que asseguren les entrades i sortides a l’Hospital de les ambulàncies de transport sanitari urgent.

Per a la resta de vehicles, la rampa d’accés al Pius invertirà el sentit de circulació actual i així l’entrada es realitzarà per plaça Sant Francesc i la sortida per la muralla, en un espai de la zona d’obres que s’habilitarà i que serà exclusiu per als vehicles procedents de l’Hospital. A més, l’entrada per carretera de Barcelona també es podrà utilitzar per accedir a l’aparcament de Sant Francesc, pàrquing principal de les persones usuàries del Pius.

> Residents i comerços del Centre Històric

El dispositiu de circulació durant les obres a Sant Francesc també ha previst facilitar la connexió amb el Centre Històric a través de la carretera de Barcelona. Així, aquesta via la podran utilitzar els residents del barri, persones que tinguin aparcament a la zona o els vehicles per a càrrega o descàrrega comercial. En tots aquests casos de vehicles procedents de carretera de Barcelona, hauran de seguir la ruta per la muralla del Castell. Aquesta via invertirà el sentit de circulació actual i serà de pujada, és a dir, en direcció a la zona del Pati.

> Canvis circulació Pati i entorn

Com a conseqüència d’aquest canvi, es modificaran també els sentits de circulació en diversos carrers de la zona. Així, Germans Sant Gabriel i Jaume Mercadé seran les vies d’entrada al Pati i al Centre Històric, mentre que Jaume Huguet canviarà també el sentit de circulació actual per passar a ser una via de sortida, en concret, en direcció a la zona de plaça Font de la Marxa. De la mateixa manera, altres vials d’aquests àmbits també hauran de modificar els sentits actuals de circulació.

La modificació de la circulació a la zona Pati comportarà també que l’aparcament soterrat de la plaça inverteixi les entrades i sortides actuals. Tots aquests canvis obligaran també a modificar rutes de l’autobús urbà que s’adaptaran per continuar facilitant l’accessibilitat al centre i al Pius Hospital.

> Limitar l’ús del vehicle privat

La Policia Local també ha previst un reforç durant els primers dies de desplegament del dispositiu de mobilitat per regular les incidències de trànsit i informar a la ciutadania. En aquest sentit, l’Ajuntament recomana a la població limitar al màxim l’ús del vehicle privat pel centre de Valls i, d’una manera especial, no circular sinó és estrictament necessari per tot l’entorn proper a les obres com poden ser les zones compreses per la carretera de Barcelona, plaça de Sant Francesc i Pius Hospital

> Canals d’informació

El consistori informarà de les modificacions en els sentits de circulació amb una circular que es bustiarà a la totalitat de llars del Centre Històric i altres zones afectades. A més, el desenvolupament del projecte de la muralla de Sant Francesc, el conjunt de canvis de circulació derivats per les obres, així com les incidències que es puguin produir en el transcurs de les obres es podran consultar a través del portal web de l’Ajuntament i les xarxes socials municipals.

A més, l’Ajuntament ha habilitat el telèfon 977 636 009 i el correu electrònic [email protected] com a canals d’atenció a la ciutadania en relació a les obres i afectacions.

> Segona actuació a les muralles de Valls

L’execució de les obres al tram de Sant Francesc és la segona gran actuació que afronta la ciutat en el procés de recuperació de les antigues muralles medievals de Valls, després que l’any 2023 s’invertissin 482.000 euros a la muralla de Sant Antoni, a tocar de la plaça del Portal Nou i en una altra de les entrades emblemàtiques al Centre Històric. Precisament, el consistori vallenc també ha aconseguit ja el finançament, en aquest cas a través del 2% Cultural que concedeix l’Estat espanyol, per a un altre projecte de recuperació de l’entorn de les muralles, en concret a l’àmbit conegut com l’Hort del Rector. Aquesta zona verda, situada sota l’absis de l’església de Sant Joan i just a tocar del tram de muralla ja rehabilitada a Sant Antoni, s’obrirà a la ciutadania en un projecte que preveu una inversió d’un milió d’euros.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tarragona adjudica el contracte del servei de grua municipal

Notícia següent
infants Lleida

Junts reclama que el servei de psicopedagogia arribi a tots els infants de Lleida, independentment de la titularitat dels centres

Notícies relacionades