Dimecres, 17 de juliol de 2024
És notícia

Dolors Farré: “El centre històric només funcionarà si hi viu gent”

Avatar photo
Entrevistem l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré
dolors farre

Després d’una trobada amb alumnes al Museu Casteller, Dolors Farré ens até a l’Ajuntament de Valls per fer balanç del primer any de mandat. De fet, una de les grans fites des que va revalidar l’alcaldia el 2023 és la posada en marxa d’aquest Museu, que forma part d’una anella cultural i social que va sumant noves peces. Analitzem en quin estat es troben els projectes de la capital de l’Alt Camp amb l’alcaldessa vallenca.

 

Junts ha aconseguit la presidència del Parlament. Com veu les negociacions per formar govern?
Des de Barcelona, els responsables del partit són els que fan les negociacions. Nosaltres tenim la màxima confiança en els nostres dirigents, però no tenim cap mena d’informació. Ara bé, el fet de no tenir govern fa que els ajuntaments ens ressentim.

 

En el cas de Valls, quines qüestions l’afecten més?
No només a Valls, sinó a tots els ajuntaments. Hi ha molts projectes pendents al territori que estan parats fins que no hi hagi nou govern. Esperem que en tinguem un de ben aviat per poder avançar.

 

Per exemple amb el Parc Sanitari.
És importantíssim per la ciutat. El necessitem amb urgència i hem de començar a caminar com més aviat millor.

 

En l’anterior mandat i en campanya va posar molt d’èmfasi en l’anomenada anella cultural i social. Ca Padró era la major inversió del pressupost d’enguany, com es troba?
Quan comences un mandat sempre acabes els projectes que venen de l’anterior, com el Museu Casteller o Ca Xapes. El Museu el tenim obert i esperem obrir Ca Xapes a la tardor, ja que l’obra està acabada i estem licitant tot el mobiliari. Ara hem posat les bases de l’Escola de Música a Ca Padró. No només és l’escola de música, sinó tot l’entorn que urbanitzarem. En aquest sentit, els habitatges ja són pràcticament tots nostres. A més, es va fer el concurs d’idees i vam encarregar el projecte executiu, que segurament el tindrem a l’agost. Amb els diners per les obres ja pressupostats, ben aviat farem la licitació per les obres i començarem.

 

“Esperem obrir Ca Xapes a la tardor, l’obra està acabada”

 

I la Casa de la Festa o el Centre Cívic?
En el programa electoral portàvem que les nostres grans infraestructures eren el Museu Casteller i l’Espai Jove, tots dos oberts, i Ca Xapes, que l’obrirem pròximament. D’altra banda, els pròxims seran l’Escola de Música Ca Padró, la seu de la Policia Local, la Casa de la Festa i el Centre Cívic. En marxa, tenim Ca Padró, que està encarrilat, i ara començarem la seu de la Policia. Estem treballant el pla funcional i segurament enguany podrem fer el concurs d’idees per a la seva construcció.  Per un altre costat, el que passa és que el Centre Cívic va lligat a l’habitatge que s’ha de fer al pàrquing del carrer Sant Antoni.

 

Com valora el funcionament dels primers mesos del Museu Casteller?
Estem molt satisfets. Tenim molts visitants. Sempre hem dit que el Museu havia de ser un dinamitzador del centre històric, del comerç i la restauració. Hem tingut una molt bona resposta d’arreu del país.

 

 

Quin impacte estan tenint en el centre històric?
S’hi fan moltes activitats al voltant del Museu, per exemple amb les escoles. Estem fent tot el possible com a Ajuntament per dinamitzar el centre històric, sobretot amb aquesta anella cultural i social que estem creant.

 

L’habitatge és també cabdal en la dinamització del centre històric.
Tenim una manca d’habitatge tant al centre històric com a la resta de la ciutat. En aquests moments, s’estan fent moltes rehabilitacions. És una feina de formiga amb què de mica en mica anem capgirant la situació. El centre històric funcionarà només si hi viu gent. L’any passat també vam bonificar el 95% de l’IBI a tots aquells joves que compren habitatge al centre històric fins als 40 anys. És a dir, si tinc 28 anys i em compro una casa al centre històric, tindré bonificat l’IBI fins que compleixi 40 anys. A més, tenim línies de subvencions per a rehabilitacions i construccions.

 

Aquestes mesures estan funcionant?
Fa dos anys que pugem la quantitat de les subvencions per obres al centre històric perquè sempre l’esgotem. Hi ha molts habitatges per rehabilitar, però s’hi està treballant.

 

“La rehabilitació del centre històric és una feina de formiga, però estem capgirant la situació”

 

La paràlisi de la Generalitat afecta la política d’habitatge a Valls?
Quan vam fer el conveni d’ampliació del polígon industrial, era un conveni a dues bandes. Per un costat, l’ampliació de 65 hectàrees al polígon i, per l’altra banda, la construcció d’habitatge a l’aparcament de Sant Antoni. Els tècnics hi treballen, però si no hi ha el polític que demana tirar-ho endavant la cosa no avança.

 

Com està el centre històric pel que fa a la seguretat?
No fa massa van sortir les dades d’Interior que deien que estàvem per sota de la mitjana de Catalunya. Fa dos anys vam tenir uns episodis greus, però aquells episodis de delinqüència ja no els tenim. Només hi ha petits delictes, com a totes les ciutats.

 

Creu que aquells fets es mantenen a l’imaginari dels vallencs i els genera aquesta sensació d’inseguretat?
No sé la percepció dels vallencs. En el meu cas, em passejo pel centre històric a altes hores de la nit si vaig a sopar i la percepció d’inseguretat no la tinc.

 

 

Valls finalment forma part del grup impulsor de l’àrea metropolitana, tot i no tenir continuïtat urbana. Què aporten al projecte?
Tots els ajuntaments que estem tirant-ho endavant podem aprofitar moltes sinergies. Hi haurà coses en què no prendrem part perquè no estem en el continu urbà, però hi ha qüestions com l’energia o la captació d’empreses en què podem jugar com a ciutat. Estem treballant per aconseguir una àrea metropolitana amb què tots ens puguem beneficiar.

 

Es parlava de l’equilibri que aporta Valls. Què representa?
Més que equilibri, diria hi ha moltes coses que podem aportar perquè l’àrea metropolitana se’n beneficiï. Per exemple, tenim molt a oferir en turisme o en empresa.

 

Quins altres projectes tenen entre mans fins que acabi l’any?
La instal·lació de plaques solars al pavelló Xavi Tondo, estem treballant la zona de baixes emissions, l’enllumenat i el plec de clàusules de la licitació del bus urbà i de la brossa. Abans de final d’any han de sortir.

“Podem aprofitar moltes sinergies de l’àrea metropolitana”

 

Hi haurà canvis en la recollida de la brossa?
Canviarà molt. Des d’Europa ens diuen que hem de tenir una recollida orgànica al 60%. Valls ho tenim bé, però hem de millorar. Estem tancant la part tècnica i el model que tindrem al centre històric i al polígon.

 

Estem a punt d’entrar a la Festa Major de Sant Joan. Com les preparen?
La festa major s’organitza a través de comissions i, per tant, és una festa participativa de la ciutadania. Sempre és un èxit perquè surt dels vallencs i les vallenques.

 

 

Què li diria a la gent de fora de Valls perquè s’apropessin a la ciutat per festes?
Sempre diem que per Sant Joan tot comença a Valls. És la primera festa major de tot el país. Els convido perquè gaudeixin de la festa, els castells i del tomb del poble amb els elements de la cultura popular.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

twenty + eighteen =

Notícia anterior

El Club Atlètic Manresa serà l’entitat administradora de la Festa de la Llum 2025

Notícia següent

El Morell renova la gespa del camp de futbol per a millorar la sostenibilitat

Notícies relacionades