La Gran Festa de la Calçotada de Valls ha marcat aquest diumenge l’inici de la celebració de la Regió Mundial de la Gastronomia de Catalunya, atraient més de 35.000 visitants a la capital de l’Alt Camp. L’esdeveniment, que ha inclòs activitats com la mostra de coure calçots, el concurs de menjar calçots i el concurs de cultivadors, ha estat una festa per a tots els amants de la gastronomia catalana.
Josep M. Rovira, president de la Cambra de Comerç, ha expressat el seu entusiasme pel reconeixement internacional de la calçotada, una tradició que es preveu expandir a una desena de països europeus amb una calçotada simultània. A més, es planegen un fòrum i un simposi dedicats a la calçotada per consolidar aquest esdeveniment com a referent internacional.
30 d’anys d’IGP Calçot de Valls
Per la seva banda, la IGP Calçot de Valls, que celebra enguany els seus 30 anys d’història, es mostra optimista pel que fa a la temporada de la ceba dolça. Es preveu superar els 18 milions de calçots cultivats l’any passat, amb una collita de gran qualitat, gràcies a les condicions meteorològiques favorables.
Segons els productors, la recent pluja ha afavorit el creixement de la ceba, que es presenta amb un sabor excel·lent. Els restauradors de l’Alt Camp també tenen bones expectatives, ja que es preveu que enguany se celebrin mig milió de calçotades, una xifra que supera lleugerament la de l’any passat.
Primera pedra del centre d’interpretació de la calçotada
El centre d’interpretació de la calçotada ha posat la primera pedra simbòlica aquest dissabte amb la signatura de l’acord de col·laboració entre l’Ajuntament de Valls i la Cooperativa Agrícola, en què també ha estat present el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig. Malgrat que encara no es disposi d’un projecte executiu, l’alcaldessa Dolors Farré ha apostat perquè sigui un espai que doni a conèixer els orígens de la calçotada i tot el que l’envolta tant als visitants com als veïns de la comarca. “Serà un museu interactiu, modern, on tothom pugui conèixer la història de la calçotada i tot el que l’envolta“, ha subratllat la batllessa.
El president de la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls, Dalmaci Clofent, ha remarcat la voluntat de crear un espai interpretatiu, s’aposti per un espai on “gaudir, fer actes, passejar i sentir”, en un exercici de transcendència. La iniciativa compta amb el suport d’una quarantena d’organismes, convertint-lo en un projecte “compartit”, segons els seus impulsors. També confien que la Generalitat se sumi econòmicament per donar suport a la proposta. De moment, no s’han concretat de terminis de finalització de la ‘Masia de la Calçotada’, tot i que esperen obrir portes “ben aviat”.