L’Ajuntament de Valls ha aprovat el projecte executiu de rehabilitació, reforma i ampliació de l’edifici de Ca Padró, un immoble històric situat al bell mig del carrer de la Cort i declarat Bé Cultural d’Interès Local que es transformarà de manera integral per acollir l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard. La Junta de Govern ha aprovat inicialment el projecte de reforma i rehabilitació dissenyat per Carles Gelis i Àlex Garcia de BAMMP Arquitectes Associats, estudi guanyador del Concurs d’Idees convocat per l’Ajuntament.
El projecte impulsat pel consistori vallenc comportarà una inversió de 4,9 milions d’euros i compta amb 1,8 milions d’euros de finançament a través del Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics (PIREP) dels fons estructurals europeus Next Generation. El trasllat de l’Escola de Música a l’edifici rehabilitat convertirà l’immoble en una peça central de l’Anella Cultural i Social del Centre Històric de Valls que compta ja amb equipaments públics municipals de gran importància a tocar de Ca Padró com són la Biblioteca Carles Cardó, inaugurada el 2014, així com el Museu Casteller de Catalunya i l’Espai Jove, els dos en servei des de 2023.
El projecte suposarà la rehabilitació no només de l’edifici de Ca Padró al carrer de la Cort sinó que s’estendrà també a immobles veïns situats als carrers del Forn Nou i de la Peixateria. L’equipament tindrà accessos per aquests tres carrers, tot i que l’entrada principal serà per Forn Nou, per la zona que toca al carrer del Roser, a través d’una nova plaça connectada directament amb la plaça Pilar Prim de la Biblioteca Carles Cardó.
La futura Escola de Música comptarà amb un equipament amb gairebé 1.700 m² de superfície, distribuïts en tres plantes. Així, a més de les sales, despatxos i espais per al personal docent i administratiu del centre situades principalment a la planta baixa, l’Escola de Música comptarà amb 17 aules de diferents dimensions, entre col·lectives, mitjanes i menors, aquestes últimes reservades per a la pràctica individual d’instruments.
Les aules, tot i que distribuïdes per tot l’edifici, es concentraran majoritàriament a la primera planta que també comptarà amb una sala d’orgue. A la zona del futur equipament ampliat cap al carrer Peixateria, s’hi situa un edifici servidor amb aules de combos, percussió i un estudi de gravació. La segona planta acollirà a més una sala de cors i també una sala de música de grans dimensions de 268 m2 en format auditori que destacarà per la seva orientació al carrer Forn Nou, en un espai que serà lluminós i amb vistes a la trama urbana.
La proposta tècnica de Carles Gelís i Àlex Garcia destaca precisament per la lluminositat. Així, la futura seu de l’Escola de Música es dividirà en 3 zones diferenciades pels 2 patis interiors que es generaran a les parts centrals i que aportaran llum i ventilació als espais adjacents. El projecte es resol en planta mitjançant 2 passatges que funcionen en forma de creu asimètrica, mentre que la comunicació vertical de l’edifici, a més dels ascensors previstos, es realitzarà en dos àmbits: en primer terme, l’escala noble de Ca Padró que es rehabilitarà completament per convertir-se en l’escala de circulació principal de l’equipament, mentre que el segon nucli d’escala estarà situat a l’àrea més propera al carrer de la Peixateria.
El projecte de rehabilitació contempla també les actuacions de rehabilitació i protecció patrimonial d’aquest edifici històric. Així, la futura Escola de Música mantindrà al màxim la volumetria original de Ca Padró, perforant els murs existents només on sigui indispensable per a la funcionalitat de l’equipament. A més de la recuperació de l’escala noble i dels arcs gòtics de la planta baixa, també s’ha previst la recuperació d’elements originals, per exemple a la façana del carrer de la Cort.