Nova seu del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers a Valls

Avatar photo

La presència del GRAE a Valls apropa la unitat a Prades, Montsant, Serres del Mestral i Ports.

El Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat estrenen una nova seu ubicada al parc de Valls (Alt Camp). Amb aquesta, serà la quarta seu del GRAE, que s’afegeix a les ja existents de la Seu d’Urgell, Olot i Cerdanyola del Vallès.

Després d’un estudi d’idoneïtat per ubicar una seu dels GRAE a la demarcació de Tarragona, es va decidir la seva instal·lació a Valls, que donarà cobertura a les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. La nova unitat compta amb la incorporació de 16 GRAE, amb una previsió d’ampliació a 20. A més, les altres seus del GRAE també es reforcen; la d’Olot incorpora 3 nous efectius i la de Cerdanyola del Vallès n’incorpora 1. Actualment tenim obert un procés intern (s’inicien les proves el dia 30 gener) per incorporar els rescatadors/es necessaris per tenir 20 efectius a Olot i Valls i 24 a la Seu d’Urgell i Cerdanyola del Vallès. El Pla Bombers 2025 recull per les dotacions GRAE tenir 28 efectius a la Seu d’Urgell i Cerdanyola del Vallès i 24 efectius a Olot i Valls.

Durant el mes d’octubre es va iniciar el pla d’acollida de la nova unitat de Valls, amb un procés de formació, habilitació i adaptació, i un cop finalitzat el procés, en que els nous efectius han fet acompanyament i han donat suport en salvaments, rescats, recerques i han participat en les activitats formatives conjuntes, aquesta seu s’ha incorporat a la xarxa de grups especials dels Bombers de la Generalitat.

La seu s’ha ubicat al parc de Valls, inaugurat l’any 2011, que s’ha adaptat per acollir la nova unitat. Des de la Unitat Tècnica i seguint les directrius de la Subdirecció General Operativa s’ha buscat que la seu del GRAE estigui integrada en un parc de Bombers perquè, malgrat que el GRAE sigui d’especialistes, la vinculació dels dos col·lectius els enriqueix i es poden prestar ajudes mútues en determinats moments. El model GRAE que es cerca des de la Subdirecció és el que permeti la convivència de tot l’equip que integra la unitat (pilots, mecànics, operadors de vol, bombers/es rescatadors/es i personal sanitari).

L’adaptació del parc de Valls ha constat del condicionament d’una de les cotxeres, a la planta baixa, on s’hi ha ubicat el vestuari dels GRAE i on hi ha també el magatzem GRAE. A la planta primera, on fins ara hi havia els armariets dels Equips de Protecció Individual (EPI) de parc, s’hi ha ubicat una sala d’estar pels GRAE, uns serveis i un despatx. A més, també s’ha adequat l’helisuperfície, que és la teulada del parc.

Els rescats de Bombers en xifres

Durant l’any 2022, els Bombers de la Generalitat han realitzat 1.857 rescats en el medi natural. L’any 2021 es van realitzar 1.954 serveis pel mateix motiu i el 2020 se’n van fer 1.651. Les dades del 2022 són encara provisionals i mostren que a la Regió d’Emergències de Tarragona i la de les Terres de l’Ebre s’han fet 234 rescats. La majoria dels serveis, 129, han estat rescats de muntanya, seguits de les recerques de persones perdudes, 61, i les recerques i/o rescats en medi marítim, 34.

Per consultar les xifres de salvaments en medi natural des del 2010 hi ha disponible el web Estadístiques de salvaments al medi natural. I per més informació, consells de seguretat a la muntanya i estadístiques de rescats, teniu a la vostra disposició el web de Seguretat a la Muntanya.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Regidors de Pineda de Mar jutjats per coaccionar hotels que allotjaven policies l’1-O

Notícia següent

Se signa el conveni de cessió d’ús de l’antic Hotel Casamanya

Notícies relacionades