Junts per Valls dona a conèixer les seves propostes programàtiques en l’àmbit de la política lingüística, expressant-ne el seu ferm compromís. La formació vol que aquest sigui un àmbit prioritari dins de les accions municipals previstes, amb especial consciència del moment de retrocés i emergència que viu la llengua catalana.
Creació del Pla Municipal per la Llengua
L’equip de Dolors Farré vol impulsar un Pla Municipal per la Llengua, un document que fixi el full de ruta a seguir respecte a totes aquelles accions, a mitjà o llarg termini, que tinguin per objectiu la protecció i l’impuls de la llengua catalana a la localitat. Un document que serviria també d’una radiografia fidel de l’estat de la llengua a la ciutat de Valls. Aquesta proposta aniria acompanyada de la reformulació i reactivació del Consell de Política Lingüística per a fer-lo un espai d’actuació molt més transversal, empoderat i operatiu, que pugui donar majors resultats concrets i que compti amb la participació d’agents locals que representin millor els diferents àmbits d’acció del català en sectors com l’esportiu, el cultural o el social, entre molts altres.
El català entre els joves, una prioritat
Entre les propostes que es plantegen destaca una d’específica dedicada a l’atenció sanitària, així com actuacions de foment entre els joves, amb una línia específica per a l’àmbit juvenil, que serviria per reconèixer o estimular la creació de continguts o cultura multidisciplinària entre els ciutadans d’aquest sector d’edat, una franja poblacional absolutament imprescindible per al futur de la nostra llengua. Una altra línia d’ajuts aniria dedicada, en un sentit més ampli, al suport i foment del català entre entitats, creadors o influenciadors. Junts per Valls també preveu vetllar activament per la retolació comercial en llengua catalana o l’obertura d’un nou canal de queixes lingüístiques amb caràcter municipal, garantint els drets dels ciutadans.
A continuació detallem totes les propostes programàtiques en aquest àmbit:
Actuacions en l’àmbit de la Política Lingüística
– Fer que la política lingüística a l’Ajuntament de Valls sigui prioritària, empoderada, planificada i transversal.
– Reactivació el Consell de Política Lingüística, adaptant la composició als reptes de la llengua, garantint la representació del món socioeconòmic i la societat civil i d’experts en política lingüística.
– Creació i execució del Pla Municipal per la Llengua.
– Definició d’objectius i accions de política lingüística per a cada regidoria.
– Posada en marxa un canal de queixes lingüístiques per garantir els drets lingüístics dels ciutadans i millorar la situació del català en situacions concretes.
– Millora de l’acollida lingüística de la població nouvinguda donant més accessibilitat a l’aprenentatge del català.
– Activació d’un programa específic en l’àmbit sanitari per garantir els drets lingüístics dels catalanoparlants.
– Avenç en l’ús normal del català dels representants polítics i dels treballadors municipals.
– Vetlla per la retolació en català de tots els comerços i activitats, i en tota la documentació administrativa.
– Implicació dels agents socioeconòmics en la política lingüística, i ens coordinarem amb els agents lingüístics de Valls.
– Creació d’una línia específica per a l’àmbit juvenil.
– Dotació de la política lingüística amb els recursos suficients.
– Creació d’una línia de suport a la protecció i foment de la nostra llengua per a reconèixer aquelles entitats i associacions, iniciatives, creadors, influenciadors que potenciïn els continguts en català en els seus àmbits.