Continuant amb la presentació dels principals eixos programàtics per al proper 28 de maig, i després de la presentació ahir de les accions en matèria de via pública i barris, Junts per Valls ha exposat aquest matí les seves principals línies per al Centre Històric de la ciutat, un altre dels punts estratègics de la candidatura de Dolors Farré. La candidata ha comparegut avui davant dels mitjans de comunicació acompanyada de Sònia Roca, Joan Ibarra, Laia Castells, Manel Odina, Montse Brusco, Edgar Burch i Meritxell Torné, membres de l’equip de Junts per Valls.
Dolors Farré ha destacat que “el Centre Històric no només és prioritari per a Junts per Valls, sinó també un repte de ciutat”. L’alcaldessa ha afirmat que “cal omplir de vida el cor de Valls i, per tant, millorar la qualitat de vida i la creació d’habitatge, els nostres dos objectius centrals per al Centre Històric”. Farré també ha afegit que “en els darrers anys hem centrat molts esforços i recursos en la creació d’equipaments de ciutat en aquesta zona, oberts a tots els vallencs i vallenques, per tal de dotar el Centre Històric de centralitat” i que “ara toca fer una aposta decidida i directa per l’habitatge, és a dir, per la vida, l’activitat i la dinamització comercial, cultural i social del barri”.
En aquest sentit, Junts per Valls proposa que l’Ajuntament passi a ser motor de noves promocions d’habitatge entre les que destaquen tres actuacions, totes elles a l’entorn de la plaça de l’Oli. Això inclouria de rehabilitació del costat nord d’aquesta plaça en una actuació que combinaria usos residencials amb d’altres de comercials i turístics; l’actuació acordada ja entre Ajuntament i Incasòl per a la construcció de nous habitatges a la zona de l’antic carrer Mossos d’Esquadra i, per últim, una promoció al solar situat entre els carrers Sant Antoni i Santa Margarida. A més, Junts proposa afavorir la creació d’habitatge mobilitzant sòl públic amb concursos de cessió, la col·laboració amb iniciatives de nous models d’habitatge i subvencionar amb el 95% de l’IBI als joves que vagin a viure al Centre Històric, cada any fins que compleixin els 40 anys.
D’entre les propostes presentades, sobresurt la de la conversió de l’espai de l’Hort del Rector en un pulmó verd al Centre Històric, una zona de més de 1.300 m2 obert a tota la ciutadania, que vol redescobrir a la ciutat un espai fins ara poc conegut, i que esdevindria una entrada verda al barri, amb el conjunt patrimonial de Sant Joan i la muralla medieval de Sant Antoni recentment rehabilitada com a telons de fons. El futur parc seria accessible des del carrer muralla de Sant Antoni completant les escales inacabades que l’arquitecte Josep M. Vives Castellet va dissenyar a principis del segle passat i, a la vegada, connectaria amb l’aparcament del Barri Vell a través de la nova entrada per a vianants que s’està adequant.
També destaquen entre les propostes una nova web del Centre Històric, la construcció de nous habitatges als carrers Santa Marina i Sant Antoni, el projecte de Casa de la Festa al carrer Sant Oleguer (que ja ha iniciat la seva fase de definició participativa amb les entitats de cultura popular i patrimoni immaterial), la placeta arbrada del mateix carrer amb la urbanització del passatge entre aquest i el carrer Sant Antoni, la conversió de l’edifici de Ca Ferran en la seu arqueològica del Museu de Valls o l’adequació de les mitgeres i l’entorn del Teatre Principal.
Principals propostes del programa
D’entre el conjunt d’actuacions proposades per la formació, en destaquen aquelles de caràcter general o transversals, que detallem a continuació:
– Foment de la recentralització urbanística del Centre Històric prioritzant el desenvolupament dels plans urbanístics de l’Escorxador (PAU07), el de l’aparcament del Barri Vell (PMU08) i el del Raval de Filadors (PMU16)
– Gestió individualitzada de les necessitats i demandes globals del Centre Històric a través d’un punt d’atenció únic.
– Desenvolupament de la web/portal del Centre Històric que serveixi de promoció, difusió i punt d’atenció de les necessitats dels veïns i veïnes.
– Afavoriment de la qualitat de vida dels veïns mitjançant la pacificació del trànsit rodat augmentant la superfície per als vianants i la creació una targeta d’accés per a residents al barri.
– Continuació de les actuacions d’esponjaments i microesponjaments millorant el paisatge urbà amb la creació d’espais lliures arbrats, afavorint la permeabilitat i accessibilitat dels vianants dins del barri i la qualitat de vida dels veïns i les veïnes.
– Consolidació del cicle d’activitats ReViu el Centre Històric de dinamització comercial, cultural i social de l’entorn.
Les propostes específiques i zonals del Centre Històric es reparteixen en tres grans blocs o apartats: les portes, el cor i l’habitatge, que ampliem tot seguit:
Les portes:
– Recuperació de l’Hort del Rector com a parc urbà i verd a l’entorn dels BCINs de l’església de Sant Joan i la muralla medieval, recuperada recentment, i la seva connexió amb el carrer muralla de Sant Antoni.
– Estudiarem millora de l’accessibilitat per als vianants a l’interior del Centre Històric a la zona de les escales de la Peixateria.
– Estudiarem la millora de l’espai lliure a l’entorn del Teatre Principal i de les seves mitgeres.
– Reforma urbanística de la plaça de Sant Francesc com a porta d’entrada a Valls i al Centre Històric, integrant l’equipament cultural de l’església de Sant Francesc i el mirador privilegiat al parc perifluvial del Torrent del Catllar.
– Esponjament i recuperació dels trams de la Muralla de Sant Francesc amb la urbanització de tot l’àmbit i creació la d’un passeig arbrat.
– Alberg de joventut i familiar la segona planta de l’edifici de la Cooperativa Agrícola
El cor:
– Redacció del projecte i construcció de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard a l’edifici patrimonial de Ca Padró.
– Construcció de la Casa de la Festa i creació d’una placeta arbrada al carrer Sant Oleguer i la urbanització del passatge entre els carrers de Sant Antoni i Sant Oleguer.
– Construcció del Centre Cívic a l’antic carrer Mossos d’Esquadra entre els carrers de Sant Antoni i Santa Úrsula.
– Millora i potenciació turística de l’àmbit del Call Jueu i l’entorn patrimonial de l’església de Sant Joan, amb la rehabilitació de Ca Ferran com a seu arqueològica del Museu de Valls.
– Urbanització dels carrers del Mur, de l’Església i Tomàs Caylà, recuperant superfície pels vianants.
– Millora de les places de la Fusta, de les Escudelles i de les Garrofes.
L’habitatge:
– Rehabilitació del costat nord de la plaça de l’Oli per fer-hi habitatge, allotjament turístic i locals comercials.
– Promourem conjuntament amb l’Incasòl la construcció de nous habitatges a l’antic carrer Mossos d’Esquadra.
– Promourem la construcció de nous habitatges al solar entre els carrers Sant Antoni i Santa Margarida.
– Afavorirem la creació d’habitatge mobilitzant el sòl públic amb concursos de cessió.
– Col·laborarem amb les iniciatives de creació de nous models d’habitatge.
– Continuarem amb les polítiques d’ajuts per impulsar la rehabilitació d’immobles del Centre Històric (bonificació 95% ICIO, subvencions rehabilitació) i redefinirem el seu àmbit.
– Habitatge per a joves: subvenció del 95% de l’IBI pels joves que adquireixin un habitatge per residir al Centre Històric fins que compleixin 40 anys.
Balanç de la feina feta
La roda de premsa d’aquest matí també ha servit per posar en balanç la feina feta al Centre Històric durant les darreres legislatures. L’alcaldessa s’ha referit, com a compromisos acomplerts en aquesta àrea de la ciutat, a l’edifici de Ca Xapes per a la nova Llar del Jubilat (que s’enllestirà ben aviat a tocar del Centre Històric), a la recuperació de l’església de Sant Francesc com a equipament cultural i a l’Anella Cultural, formada pels projectes ja executats de la Biblioteca Carles Cardó, la primera fase de l’Espai Jove i el Museu Casteller de Catalunya que obrirà en breu; i per les actuacions encarrilades de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard a Ca Padró (projecte ja dotat amb 1,8 M€ dels fons europeus Next Generation), la Casa de la Festa al carrer Sant Oleguer o el Centre Cívic a l’aparcament del carrer Sant Antoni.