Dijous, 20 de març de 2025
És notícia

A punt la II edició del Valls Juga amb més de 60 activitats

Avatar photo
El festival se celebrarà el 8 de març

L’equip coordinador del Valls Juga – Festival del Joc del Camp de Tarragona ha presentat la programació de la segona edició d’un certamen que, dissenyat per a tots els públics i edats, comptarà amb espais per conèixer les novetats del món dels jocs i gaudir de partides de jocs de taula, de rol, de cartes, mancala o de guerra, entre molts d’altres. El programa inclou més de 60 propostes d’activitats, repartides en els diferents espais de la Sala Kursaal de Valls.

En aquesta edició, les persones assistents es trobaran el dissabte 8 de març amb quatre zones de joc: tres a l’interior i una a l’exterior, sumant més de 3.000 metres quadrats de diversió. Les entitats organitzadores de l’esdeveniment (Món Aualé, el Moviment Educatiu de l’Alt Camp · MEAC, Rol en Família, la Llibreria Tram, l’Associació Lúdica i Cultural La Pera Juganera i, el Centre Cívic de Valls i VallsJove de la Regidoria d’Acció Cívica i Joventut) han presentat la programació del Festival «Valls Juga».

Després de mesos de treball, les entitats han configurat un Festival amb l’objectiu d’apropar els jocs a tots els públics i esperen repetir l’èxit de participació i assistència de l’edició anterior en la que 1.600 persones van poder gaudir de les diferents propostes d’activitats que es van programar. D’aquesta manera la consolidació del Festival pretén situar Valls en el mapa de festivals referents del món del joc a Catalunya.

El Festival obrirà portes el dissabte 8 de març a les 10 hores i, a diferència de la primera edició, s’allargarà la jornada fins a les 12 h de la nit, en la que s’ha batejat com a «Nit de completes» o sessió nocturna. Aquesta novetat pretén facilitar la introducció d’activitats que requereixen de major temps de desenvolupament com són algunes partides de rol o determinats jocs de taula amb mecanismes més complexos. Durant la sessió nocturna, que anirà des de les 21 fins a les 24 h, també s’oferirà un servei de ludoteca, per tal que les persones assistents puguin gaudir d’una gran varietat de jocs de taula.

La jornada lúdica de dissabte serà oberta i gratuïta amb propostes per a tots els públics, edats i amb diferents nivells d’expertesa

Al llarg de la jornada lúdica el públic assistent hi trobarà múltiples propostes i activitats. A l’espai exterior («Fem plaça») s’hi realitzaran jocs tradicionals, de punteria i habilitat, jocs gegants i jocs de taula, a càrrec de Nou Tocajoc, la Cia. de jocs l’Anònima i la companyia vallenca «Los desenchufables». També a l’exterior, s’han programat exhibicions de la modalitat esportiva de «Jugger» a càrrec de l’associació tarragonina AJRET, on les persones més atrevides podran gaudir d’aquesta proposta on es combina esport i diversió i un espai de tir amb arc i softcombat amb Valhalla Experiència Vikinga.

A l’interior del Kursaal (zona 2), les famílies trobaran un espai exclusiu amb propostes pels infants amb les companyies Tell Fusta amb jocs de primera infància per a nadons, diferents propostes i activitats del món del Lego, el joc de construcció Kapla o un Scrabble gegant en català.

L’espai central del Kursaal (zona 1) oferirà de nou el gruix més important de propostes de jocs amb demostracions de més de 70 jocs de taula. Aquest espai compta amb la col·laboració d’una gran varietat d’editorials, així com d’autors i autores que faran acte de presència al Festival per a mostrar les seves creacions. Les editorials presents seran: Enpeudejoc Edicions, Tradicions en Joc, Sugaar Editorial, Tranjis Games, Brawlstorming Games, Pons Vergooh Games, Iràs i no Tornaràs, Dues Tasses-Joan Marc Clofent.

Presència d’autors i autores i editorials del món del joc

Per altra banda, el Festival comptarà amb la presència dels següents autors i autores: Marc Aliaga (amb el joc Valls 1809), Joan Marc Clofent (No puc! Tinc assaig), Enric Alegre (Nyam!), Roman Aixendri (Successió), Andreu Monfà i Patrícia Ortin (Llengut) o Anna Lucini i Pau Moré (autors de Boule Rouge, entre d’altres). Alguns d’aquests autors i autores, a més, presentaran les seves darreres novetats publicades. A més, les editorials que han realitzat cessió de jocs amb demostracions a càrrec de persones voluntàries de l’entitat local La Pera Juganera i de l’alumnat de «Ludoforta» de l’Institut Torreforta de Tarragona són: GDM Games, Zacatrus, Brain Picnic, Magic Box Games, Zombi Paella, Cacahuete Games, Toy Games, Bumble3ee, Combo Games, Draco Ideas + Eclipse Editorial, Devir, Maldito Games, Cayro, Julibert Games i Mel Negra. Des de l’organització valoren molt positivament la presència d’autors i autores, ja que aporta un element de proximitat per la persona que estigui a la taula de joc i un valor afegit al Festival.

El Valls Juga comptarà també amb la participació i col·laboració de diferents entitats i associacions del territori dinamitzant activitats o demostrant diversos jocs com: La Pera Juganera, Ludoforta, TGN Juga, Associació de Jugadors de rol i estratègia de Tarragona, Associació Lúdico Cultural Club Diògenes Tarragona, Hobby Miniatures (demostracions de jocs de taula i de guerra o un taller de pintura de miniatures), Magic Event (amb demostracions de TCG), el Gremi Lúdic Desperta Ferro, Associació Rol & Jocs, Tirant lo Dau, el Grup del Teatre Principal (GTP) o Asociación Ludo. La implicació i participació d’entitats locals i del territori és també un aspecte molt positiu, segons valora l’organització que destaca que «tots compartim el mateix objectiu i una mateixa afició: el món dels jocs».

La jornada lúdica del dissabte comptarà també amb un espai per a demostracions de prototips de jocs, punts de venda de material relacionat (amb la presència de: la Llibreria Tram, Enpeudejoc Edicions, Tradicions en Joc, Tranjis Games, Sugaar Editorial, Hobby Miniatures, Magic Event, Món Aualé, entre d’altres); un espai de joc lliure («Tercera ronda») on poder provar, estrenar, compartir els jocs que cadascú pot portar, així com la zona per a menjar «Toc de vermut» amb dues foodtrucks: New York Food i Creperia Plaer, amb productes sense gluten.

La jornada es complementarà amb 3 torneigs dels jocs Pixies, Dioses! i, Faraway, així com amb els sorteigs de diferents jocs de taula cedits per a diferents editorials col·laboradores de referència del sector. Per a participar del sorteig l’organització del Festival ha creat uns «Mots encreuats lúdics» basats en les publicacions del Consorci per a la Normalització Lingüística «Vocabulari dels jocs de taula» i «Vocabulari dels jocs de rol» que les persones assistents trobaran al Kursaal. Les partides de rol que es duran a terme durant la jornada, així com els torneigs, disposaran d’un espai propi (zona 3) amb la finalitat d’oferir un espai amb menor moviment de persones i de soroll.

Entre les novetats destaquen un concurs de Cosplay, el joc de l’assassí, les taules liles i la sessió nocturna

Entre les novetats d’aquesta edició hi haurà les «taules liles», que tal com expliquen els organitzadors, seran les taules amb jocs de temàtica feminista on les protagonistes del joc són les dones. D’aquesta manera volen posar de manifest i potenciar la introducció del relat femení en el món dels jocs. Seran taules identificades amb el color lila.

Una altra de les novetats d’aquesta segona edició és el concurs de Cosplay, que tindrà lloc a l’escenari del Festival a les 12 h. i que serà de temàtica lliure, però relacionat directa o indirectament amb el món dels jocs. Les persones interessades podran participar individualment o en grup amb inscripció prèvia des del web de Valls Juga o, en cas de quedar places, el mateix dia del Festival. Amb aquesta proposta des de l’organització volen crear un ambient temàtic durant la jornada lúdica.

Des de l’organització també s’ha presentat una proposta innovadora en el marc del Festival com és l’activitat «Els crims de Valls», un joc de l’assassí (un joc d’investigació «en viu»). La història que ha anat a càrrec d’Albert Carrion serà interpretada pel GTP; les persones participants (cal inscripció prèvia) hauran de resoldre els crims que se’ls plantejarà al llarg del desenvolupament de la història. L’activitat tindrà dos passis, amb capacitat per a 25 persones en cadascun d’ells i caldrà tenir un mínim de 16 anys.

Finalment, durant la sessió nocturna del Festival es realitzaran partides de rol i hi haurà un servei de ludoteca, perquè les persones assistents puguin continuar amb el joc fins ben entrada la matinada.

L’accés al Kursaal només es podrà realitzar a peu, ja que no està permès accedir-hi amb vehicle privat. Aquesta mesura pretén facilitar un espai segur per a famílies i infants en tot el recinte, així com poder gaudir de major espai de joc i activitats.

Tota la informació del Festival es pot consultar a l’espai web vallsjuga.cat i també a les xarxes socials del certamen (“X”, instagram i facebook) amb el perfil @vallsjuga des d’on s’anirà informant de les diferents propostes entorn de l’esdeveniment.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La víctima de l’accident mortal a la C-12 és un veí de Barcelona de 33 anys

Notícia següent
entitats-centenaries-barcelona-jaume-collboni

Barcelona premia a 11 entitats i institucions centenàries de la ciutat

Notícies relacionades