Dimecres, 17 d'abril de 2024
És notícia

Josep Maria Vidal: “Nosaltres treballem per plantejar propostes i revalidar resultats”

Parlem amb Josep Maria Vidal, alcaldable per Som Espluga a l’Espluga de Francolí. Ens explica com ha anat aquest mandat amb tots els problemes que han tingut, no només una pandèmia sinó uns aiguats i ara una sequera. Vol ser un municipi important a la comarca de la Conca, i ens explica com ha començat projectes que ara vol continuar si surt escollit alcalde de nou.

Quin balanç fa d’aquesta legislatura, no tenia intenció de tornar-se a presentar
Ha sigut un mandat complicat perquè hem tingut moltes excepcionalitats i de fet no han sigut cosa d’uns dies, sinó de tot el mandat. Tot i això han canviat les coses sobretot en temes importants, política d’habitatge, on hem començat a traçar les línies. Hem digitalitzat l’administració, hem començat a treballar en el canvi de model energètic instal·lant plaques fotovoltaiques en tres equipaments municipals, com són el col·legi i la llar municipal i hem assolit fins al 50% del canvi d’enllumenat led, per tant, ha sigut un mandat molt marcat per les dificultats, però ens han impedit engegar polítiques de canvi i que avui dia ja existeixen.

El grup el va reelegir, vostè no tenia ganes de continuar?
Va ser una manera democràtica d’escollir qui ha d’anar al capdavant de la llista, va ser una elecció final que jo em vaig sentir acompanyat. Això és el que valorem, que no és un projecte personal sinó col·lectiu.

Han governat amb majoria, 7 regidors, veu la possibilitat que torni a passar
El que m’agradaria és que continues sent la llista més votada a les eleccions. En el cas que després fóssim majories penso que l’alcaldia hauria de recaure en el grup que guanyi, i nosaltres treballem per plantejar propostes i revalidar resultats. Som conscients que ha sigut un mandat complicat, i no és el mateix fer la campanya a l’oposició o al govern. Nosaltres la campanya l’hem fet durant aquests quatre anys gestionant el dia a dia.

En temes desperfectes del poble, aiguat i altres desgracies estan superades? Van arreglar el clavegueram
Si es va arreglar i tots els serveis restablerts, hem fet totes les obres de restauració de la riuada dins del termini. Falta tot el tema del parc fluvial, hem de proposar un parc que no només sigui el parc central que teníem fins ara abans de la riuada, sinó que s’ha d’estendre per tota la filera del riu i que serveixi en el tema turístic i de gaudir la ciutadania. El que ens faltaria per transformar seria això. Hem de recuperar i ampliar aquest parc fluvial

Les coves del costat del riu ho volien replantejar, com està el projecte?
El 2019 vam fer la troballa dels gravats paleolítics, que són la mostra més antiga de Catalunya. Nosaltres vam fer el pla director de veure com havíem de socialitzar tota aquesta descoberta i hem començat a fer implementacions en aquest relat, avui dia a la cova aquest relat ja existeix. Hem introduït tot el tema dels gravats i en la següent acció seria la rèplica dels gravats. Això ens ha de permetre el traspàs o la divulgació més directa que puguem fer. Són molt delicats i de difícil accés, ens ha d’ajudar a explicar aquestes 400 figures.

Això creu que atraurà més turistes?
Creiem que primer hem d’aconseguir tenir aquesta rèplica per a poder explicar el que és aquesta mostra. Amb això incentivarem la part turística i que acabi repercutint en el sector privat i que ja s’està fent bona feina. En el turisme estem estancats en xifres, i el que hem de fer és realment posicionar-nos en l’eix estratègic Montblanc medieval, el monestir de Poblet i l’espluga de francolí amb el seu art rupestre.

Tema de restriccions de l’aigua, com estan actualment?
Estem fent tot el possible per a donar servei d’aigua a tothom ni que sigui amb un horari limitat. Estem portant camions cisterna i també hem revisat tots els pous. Hem canviat bombes, i estem treballant per incorporar pous privats, ara estem construint un de nou. Amb totes aquestes actuacions que hem començat a principis d’any el que hem d’aconseguir és que aquest estiu no sigui tan dolent com a l’hivern. Hem de reduir el nombre de viatges amb el camió i ampliar l’horari de servei d’aigua. Això més totes les inversions que estem fent, i properament licitarem el canvi de xarxa d’aigua que són 4 km. Estem avançant en el projecte del Consorci d’aigües de Tarragona, el CAT, el dia d’avui només ens falta la subvenció, mai havíem estat tan a prop com ara. A curt termini les actuacions que estem fent estan començant a donar resultats, en dos anys ho haurem canviat molt.

En temes d’habitatge volen fer obra nova i rehabilitació, ho farien conjuntament?
Sí, la nostra política d’habitatge és semblant amb la de l’aigua, no hi ha una sola solució si no varies. Vam començar amb la redacció del programa d’habitatge que ens diu que hem de mobilitzar els habitatges existents, crear nou habitatge i les noves formes d’habitatge. Hem començat amb l’habitatge social, hem posat dos a disposició i tenim projectats onze més a la caserna de la guàrdia civil. A part afegim la reforma de l’edifici Cal Nicasi que es va comprar fa molts anys, però encara no es feia res. S’ha de tenir un parc públic per a ajudar a la gent que li costa més accedir, i habitatge públic. Volem que el mateix Incasòl faci la promoció aquí a l’Espluga. Tenim un altre pla de promoció privat que plantegem la possible opció de què sigui el mateix Incasòl el que ho gestioni.

En tema de despoblament rural, que fan perquè la gent jove segueixi al municipi?
El més important és arrelar-los amb l’habitatge, perquè estem ben comunicats amb Valls, Montblanc, Tarragona, les Borges Blanques, Lleida… No estem com fa 50 anys i ara estem més connectats. Després de l’habitatge els hem d’oferir activitats, des de Conca activa el que prioritzem és la formació. Hem fet un nou cicle formatiu i que serveix per a formar gent a la comarca en un sector estratègic de futur. Després els hem d’acompanyar als que vulguin emprendre o crear la seva empresa. A part volem gestionar espais per a fer tallers on la gent es pugui desenvolupar i formar. A la sínia que és una antiga discoteca que ara és un espai municipal, estem plantejant reactivar-lo per a crear un viver de l’àmbit audiovisual i cultural.

Tema de transició energètica com es troba l’Espluga?
Hem de continuar avançant instal·lant plaques fotovoltaiques pròpies i ara el que hem de fer és crear una comunitat energètica juntament amb privats per incloure les empreses. Consumeixen moltes energies, però no tenen l’espai necessari, a part les famílies que els hi costa pagar la factura energètica, per tant, tenen necessitat. Tenim moltes plaques instal·lades i hi ha particulars que ja ho han fet. Per tant, volem ajuntar tot això i crear una comunitat energètica amb la qual totes les empreses i famílies tinguin energia econòmica i bonificacions per a fer-ho, que ningú es quedi enrere.

Tema neteja com està el poble?
No hem canviat la política, però si l’hem de millorar. Hem solucionat temes de manteniment, com que no podem utilitzar aigua els carrers estan més bruts. Hem de plantejar un pla de xoc per sanejar alguns carrers. Hem aprovat un conveni col·lectiu amb els treballadors que feia més de 20 anys que no s’havia aprovat. Hem de ser capaços de ser més ràpids a l’hora de solucionar petites coses.

Com es troba en l’àmbit personal i de partit de cara les eleccions?
Amb moltes ganes de continuar treballant, ara està venint la part bonica, estem començant a veure com els projectes es converteixen en realitat. Hem engegat molts projectes i canvis, volem veure com tot continua endavant i de poder-ho fer amb una mà estesa a l’oposició i escoltant el veïnat i fent-ho de la manera que hem fet fins ara, treballant, treballant i treballant.

Què els hi dirà als habitants de l’Espluga perquè tornin a confiar en vostè?
Primer que gràcies per haver confiat en aquest mandat amb els resultats que vam tenir el 2019. Han sigut difícils aquests anys, però és ara quan aquests següents seran els bons, i on es veuran que realment ha valgut la pena aquest canvi.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Museu d’Història proposa una visita guiada a l’exposició ‘Vestits de dona, modistes de Sabadell’

Notícia següent

El circ, protagonista aquest dissabte a l’Estruch

Notícies relacionades