Espanya

Sancionen una treballadora per fingir que era muda i cobrar durant 16 anys una pensió

El frau comès per la dona podria comportar penes de presó, a més de l’obligació de tornar les quantitats indegudament percebudes durant més de 16 anys

Els fets es remunten a 2003, quan la dona, que treballava com a caixera en un supermercat, va patir una agressió per part d’una clienta, la qual cosa va derivar en un diagnòstic d’estrès posttraumàtic sever. Aquest diagnòstic li va permetre accedir a la prestació econòmica, destinada a aquells que pateixen limitacions greus que els impedeixen desenvolupar qualsevol mena d’activitat laboral. No obstant això, el 2019, l’Institut Nacional de la Seguretat Social va iniciar una revisió del seu grau d’incapacitat, la qual cosa va destapar una sèrie d’irregularitats.

En les revisions mèdiques posteriors, la dona va presentar un mutisme ostensible, però sense cap intent de comunicar-se per escrit ni en persona durant les consultes. Un informe psiquiàtric va alertar sobre la possible simulació dels símptomes, fet que va portar l’INSS a sol·licitar una investigació més profunda.

L’any 2018 un detectiu privat contractat per la mútua va documentar diverses interaccions quotidianes de la dona, en què conversava de manera fluida i sense cap mena de dificultat amb persones desconegudes. En un dels moments més reveladors, el detectiu li va preguntar per la ubicació d’un comerç, El Corte Inglés, i la dona va respondre de manera natural, proporcionant detalls precisos.

A més, les xarxes socials van jugar un paper clau en el cas. Segons l’informe del detectiu, la dona havia publicat fotos i comentaris a les xarxes socials, on participava activament en classes de zumba des del 2015, una activitat incompatible amb la incapacitat que havia al·legat.

Amb aquestes proves, el Tribunal va concloure que el que inicialment s’havia diagnosticat com un quadre d’estrès posttraumàtic havia desaparegut o bé mai va existir, confirmant que la dona havia simulat la seva incapacitat amb l’objectiu de rebre la pensió econòmica.

El tribunal va desestimar el recurs presentat per la dona, que intentava reprendre el cobrament de la pensió, i va ratificar la resolució del Jutjat de Cadis que ja havia decidit suspendre la prestació.

El frau comès per la dona podria comportar penes de presó, a més de l’obligació de tornar les quantitats indegudament percebudes durant més de 16 anys.

 

Tags: Espanya
Adrià Torres

Graduat en Comunicació per la Universitat Oberta de Catalunya i Màster en Comunicació Digital per la mateixa universitat. Ha desenvolupat tasques comunicatives tant en l'administració pública com en diverses empreses privades. Sotscap de continguts.

Missatges recents

Més de 230.000 € per un pis de 80 m² a Catalunya, gairebé un 50% més que fa 10 anys

El preu d'un pis de 80 m² a Catalunya s'ha enfilat un 43,7% entre 2015 i 2025, segons l'anàlisi ‘Variació…

5 minuts fa

Tarragona estudiarà reaprofitar l’aigua depurada per garantir el subministrament i combatre la sequera

L'Ajuntament de Tarragona i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) faran un estudi per regenerar l'aigua de l'EDAR de la ciutat.…

8 minuts fa

Un home mor aixafat per un camió mentre feia obres d’estacionament

Un home ha mort aixafat per un camió a l'aparcament de l'empresa on treballava, al Prat de Llobregat. Per causes…

32 minuts fa

Els nous “treballadors” públics de l’AMB a Barcelona: 350 ovelles i algunes cabres

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) compta aquest 2025 amb 350 “treballadors” nous que ajudaran a mantenir el parc de Collserola…

35 minuts fa

Sant Jordi 2025 a Tarragona: Una Diada plena de cultura i tradició

La ciutat de Tarragona es prepara per celebrar una de les diades més emblemàtiques del calendari català, Sant Jordi, amb…

47 minuts fa

5 plans per passar aquesta Setmana Santa a Barcelona i província

La Setmana Santa ja és aquí i amb ella arriben, per a moltes persones, quatre dies de festa en què…

60 minuts fa

Esta web utiliza cookies.