Espanya

Novetats als menjadors escolars: com funcionaran a partir d’ara?

L’executiu aprova un reial decret per augmentar el consum de fruita, verdura, peix i llegums

El govern espanyol ha decidit eliminar les begudes ensucrades dels menjadors escolars, una de les mesures que formen part del Reial Decret de Menjadors Escolars Saludables i Sostenibles aprovat aquest dimarts. El text, elaborat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, té l’objectiu de garantir que se serveixin “cinc àpats saludables a la setmana a tots els centres escolars”, segons ha explicat en roda de premsa el ministre Pablo Bustinduy. La norma prohibeix servir begudes ensucrades als menjadors dels centres escolars i vendre’n a màquines de ‘vending’ o a les cafeteries dels centres. També s’eliminaran les begudes energètiques i els aliments ensucrats, l’anomenada brioixeria industrial.

En concret, no es podran vendre productes que superin un contingut màxim de cinc grams de sucre per porció envasada i que incompleixin els criteris recomanats per organismes com l’Organització Mundial de la Salut sobre els límits per a la ingesta de greixos, sucres i sal.

El text també limita els plats precuinats a una ració al mes i les fritures elaborades en el dia un cop a la setmana, tot subratllant que s’han de fer amb oli d’oliva o oli de gira-sol alt oleic.

A més, els centres escolars amb menjador hauran de garantir als estudiants un consum diari de fruita i verdura fresca, almenys el 45% de les quals de temporada. Es tracta de fomentar models de menjador més saludables i sostenibles i, alhora, de reforçar la producció local.

També es promociona el consum de llegums, en un context en què, segons dades aportades pel Ministeri a partir de la informació de les comunitats autònomes, fins al 14% dels centres escolars incompleix la recomanació de servir llegums almenys un cop a la setmana.

Reduir la desigualtat

A parer del ministre, el menjador escolar és una eina “fonamental” per “reduir la desigualtat” i “garantir” el dret dels menors a una alimentació de qualitat, així com per “adquirir hàbits nutricionals saludables per a la resta de la seva vida”.

Bustinduy ha recordat que un 46,7% dels alumnes entre 6 i 9 anys que pertanyen a famílies amb ingressos inferiors a 18.000 euros anuals tenen “excés de pes” perquè “no es poden permetre consumir més aliments frescos com fruites i verdures, ni fer esmorzars complets”.

Tags: Espanya
Adrià Torres Redacció

Missatges recents

Mor Lucy Markovic, una model internacional de 27 anys per una malaltia cerebral

Una de les models més importants del panorama internacional, Lucy Markovic, ha perdut la vida amb 27 anys. L'agència de…

4 minuts fa

Un home es masturba davant d’un menor al mig del carrer a Barcelona

Un home de 50 anys de nacionalitat marroquina ha estat detingut per tocar-se i masturbar-se davant d'un menor al centre…

27 minuts fa

Les empreses i comerços d’Amposta podran estalviar en la factura de la llum gràcies al CEL

Els comerços i les empreses d’Amposta podran començar a beneficiar-se de l’estalvi en la seva factura de la llum gràcies…

56 minuts fa

Desmantellen una associació cannàbica del Raval amb 12 quilos de marihuana i haixix

La Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d'Esquadra van comissar dotze quilos de marihuana i haixix en una operació…

1 hora fa

Cambrils inicia els tràmits per a la pròrroga de les llicències del mercat ambulant

El Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils ha començat els tràmits administratius per a la pròrroga de les…

1 hora fa

El Port Tarragona es ‘blinda’ contra els incendis amb un nou contracte de manteniment

Port Tarragona reforça els seus sistemes contra incendis de grans prestacions. L’Autoritat Portuària de Tarragona ha adjudicat el manteniment d’aquests…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.