Pedro Sánchez impulsa un pla amb 15 mesures contra la corrupció: Agència independent, llista negra d'empreses i controls als partits

El president espanyol assegura que "tirar la tovallola no és cap opció" davant l'escàndol del cas Cerdán i promet "l'impuls més important a la prevenció, la lluita i la reparació de la corrupció en les últimes dècades"

09 de juliol de 2025 a les 12:12h

Pedro Sánchez ha comparegut aquest dimecres al Congrés dels Diputats per presentar un ambiciós pla estatal contra la corrupció amb 15 mesures concretes que afecten empreses, institucions, partits polítics i l’administració pública. L'anunci arriba en plena sacsejada pel 'cas Cerdán', i en un context de pressió creixent per part dels socis de govern i l'oposició.

Segons ha detallat el president, el pla ha estat elaborat en col·laboració amb l’OCDE, Sumar, la societat civil, el Fòrum de Govern Obert, el GRECO del Consell d’Europa i les recomanacions de la Comissió Europea. Establirà un mecanisme d’avaluació i revisió externa supervisat per l’OCDE. Serà "l'impuls més important a la prevenció, la lluita i la reparació de la corrupció en les últimes dècades", ha assegurat Sánchez davant el Congrés.

Agència Anticorrupció i unificació d’organismes

La mesura estrella és la creació de l’Agència Independent d’Integritat Pública, que tindrà competències de prevenció, supervisió i persecució de pràctiques corruptes. El nou organisme unificarà diverses estructures existents i tindrà la capacitat d’iniciar investigacions i protegir informadors. "A Espanya tenim molts organismes de lluita contra la corrupció, i és evident que això genera ineficiències i buits", ha afirmat Sánchez.

També s’estendrà la metodologia dels fons Next Generation a tota l’administració, utilitzant intel·ligència artificial per detectar anomalies i frau en contractacions i subvencions.

El pla introduirà a la Lecrim el dret a la confidencialitat, la protecció i el suport legal per a les persones que exposin pràctiques corruptes. "La nostra lluita contra la corrupció no es pot basar en rumors, però tampoc pot permetre que informacions valuoses es perdin", ha remarcat Sánchez.

Exàmens patrimonials i transparència

Els alts càrrecs hauran de tenir dedicació exclusiva i sotmetre’s a un examen patrimonial final, així com a controls aleatoris durant el mandat, gestionats per l’Oficina de Conflictes d’Interessos. A més, es publicaran contractes, convenis, retribucions, agendes i declaracions de béns.

Una altra novetat serà la transformació de la Plataforma de Contractació del Sector Públic, que es convertirà en una eina d’anàlisi automatitzada per prevenir el frau.

Control estricte als partits

El pla estableix que qualsevol partit o fundació que rebi més de 50.000 euros públics haurà de contractar una auditoria externa. Si no ho fan, podrien perdre el dret a rebre subvencions públiques. També s’introdueix la prohibició de mantenir a les direccions persones condemnades per corrupció, sota pena de perdre subvencions.

Justícia, penes i recuperació de diners

El pla també contempla la creació de jutjats especialitzats en delictes contra l’administració pública, el reforç de la Fiscalia Anticorrupció i la instrucció penal per part del Ministeri Fiscal.

També es modificaran els criteris per multar empreses corruptores: les sancions es calcularan sobre els ingressos anuals, no els beneficis, i es crearà una llista negra d’empreses excloses de la contractació pública. "No poden seguir operant sense pagar les conseqüències de les seves pràctiques", ha assegurat el president.

El Codi Penal també serà reformat per endurir les penes, penalitzar l’obstrucció a la justícia i vincular beneficis penitenciaris a la restitució dels diners robats. Es reforçarà l’Oficina de Recuperació d’Actius i es crearà la figura del "decomís administratiu".

Mesures educatives i socials

Les últimes mesures inclouen formació obligatòria en ètica pública per a funcionaris, una campanya social de conscienciació anticorrupció i una enquesta anual sobre la percepció de la corrupció a Espanya.

Context: el cas Cerdán i la crisi de confiança

Sánchez ha reconegut que el cas Cerdán el va portar a considerar la seva dimissió i la convocatòria d’eleccions anticipades: "Tirar la tovallola no és cap opció", ha dit, tot assegurant que "com a persona que els vaig nomenar evidentment tinc part de responsabilitat".

Després de demanar "disculpes" per haver confiat en Ábalos i Cerdán, ha assegurat que desconeixia les activitats delictives i que va creure la seva versió inicial perquè "pensava que coneixia la vida senzilla que portava a Madrid i al seu poble". I ha afegit que el seu govern "no té policia patriòtica".

Reaccions parlamentàries

La presentació del pla ha generat reaccions diverses. PP i Vox, amb dures crítiques, han exigit la dimissió del president. Alberto Núñez Feijóo ha afirmat que Sánchez "és un frau" i ha reclamat que "confessi tot el que sap" i convoqui eleccions."Com ens ha de treure vostè d'aquest malson, si ens hi va ficar?", ha exclamat.

Des de Vox, Santiago Abascal ha anat més enllà i ha reclamat "la seva dimissió, la posada a disposició judicial i que confessis".

ERC, a través de Gabriel Rufián, ha demanat a Sánchez que deixi enrere el discurs "defensiu" i passi a "l'ofensiva" amb "mesures realment radicals", advertint que "la seva permanència no freni a la dreta sinó que la consolidi".

Sumar, amb Yolanda Díaz al capdavant, ha valorat positivament el pla però ha exigit "un canvi de rumb decidit" i un "gir social". Díaz ha subratllat que la corrupció "no és una plaga" sinó una pràctica tolerada durant dècades: "Està aquí perquè durant dècades ningú ha volgut eliminar-la i ara ha arribat el moment de fer-ho".

Junts, per boca de Míriam Nogueras, ha estat contundent: "No aprovarà cap llei que serveixi per maquillar tota la porqueria", i ha reclamat afrontar la politització judicial i el dèficit fiscal de Catalunya.

Podem ha estat escèptic. La seva portaveu, Ione Belarra, ha acusat Sánchez de "tapar un escàndol mediàtic amb mesures cosmètiques" i ha desafiat el president a assenyalar empreses concretes com Acciona: "No rebran ni un sol euro de diners públics".

Sánchez defensa el seu projecte

El president ha tancat la seva intervenció afirmant que el projecte polític del seu govern va "molt més enllà de la seva persona" i ha acusat la dreta de voler "deshumanitzar-lo":"No tiraré la tovallola i continuaré perquè tenim un gran projecte de país que no podem abandonar perquè alguns van ser egoistes i els va ser igual jugar-se el que mai va ser seu".

Amb el nou pla, el president busca recuperar el suport parlamentari i la confiança ciutadana, tot enfrontant-se a una de les crisis més greus del seu mandat. El Congrés i la ciutadania, però, decidiran si aquest gir és prou profund o si arriba massa tard.