El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte davant el Comitè Federal un conjunt de 13 mesures per blindar el partit contra la corrupció i el masclisme. En plena tempesta interna pel cas Cerdán i la renúncia de Francisco Salazar arran d’unes denúncies d’assetjament, Sánchez ha reafirmat la seva voluntat de continuar liderant el partit i esgotar la legislatura: "Vosaltres em vau escollir com a capità d'aquest vaixell, i el capità no es desentén quan ve mala mar, es queda a capejar el temporal, salvar el rumb i arribar a port".
Reforç dels controls interns i tolerància zero
Sánchez ha comparegut, assegurant que assumeix els errors comesos: "Demano perdó per haver confiat en persones que no ho mereixien. Però no fallaré a l’hora d’impulsar una regeneració democràtica que aquest partit es mereix." Així, ha anunciat una bateria de mesures centrades en tres grans eixos: control intern, transparència i protocols antifrau.
Les accions inclouen la doble signatura per a càrrecs orgànics clau, la reforma dels estatuts per reforçar la declaració de béns, controls patrimonials aleatoris i un canal de denúncies blindat amb protecció per als alertadors. També es reforçarà la Comissió Federal d’Ètica i es crearà un protocol antifrau, a proposta del PSC.
En un altre gest contundent, el president ha assegurat que es reformarà el protocol contra l’assetjament sexual i que s’expulsarà de forma immediata qualsevol militant que pagui per serveis sexuals. "Tolerància zero davant el masclisme", ha sentenciat.
El cas Salazar trenca la planificació
La jornada, pensada per rellançar la confiança en el PSOE, ha estat marcada per la sortida abrupta de Francisco Salazar, fins ara Coordinador Institucional de Presidència, i previst com a adjunt a la nova secretaria d'organització. L’escàndol ha esclatat per unes informacions sobre comportaments sexuals inadequats a l’entorn de treball. Tant Moncloa com Ferraz asseguren que no hi ha cap denúncia formal, però s'han activat diligències internes per aclarir els fets.
Aquesta crisi ha provocat crítiques dins i fora del partit. Diverses federacions territorials han demanat la seva exclusió immediata i el PP ha aprofitat la situació per qüestionar la credibilitat de Sánchez: "És tan bon president com caçatalents", han ironitzat des de Gènova.
Contra les "amenaces" i la "hipocresia"
Sánchez també ha carregat contra el PP i, en particular, contra l’expresident José María Aznar, a qui acusa de promoure l’odi i la crispació: "El PP ofereix el passat, la mentida, la corrupció d'Aznar i Rajoy i la submissió als ultres de Feijóo", ha dit. "Ens veuen com a enemics contra el que val tot, mentides, odis i amenaces, i no són noves per al PSOE", ja que, segons ha dit el president, en 146 anys els seus dirigents han patit "presó i coses pitjors", però el partit "segueix aquí, dret i governant".
Voluntat d'esgotar la legislatura
Malgrat els vents en contra, Pedro Sánchez ha tancat el seu discurs amb una declaració clara d’intencions: "És l'hora del compromís, de la resiliència, de l'optimisme, de mostrar a la ciutadania de què estem fets els socialistes", ha dit.
Amb un partit ferit, però encara al govern, el líder socialista aposta per resistir, regenerar i recuperar la iniciativa política en un context on la confiança ciutadana és més fràgil que mai.