Un camioner ha guanyat la batalla legal contra l’empresa que l’havia contractat i que el va acomiadar dies després de patir un infart. Els fets van succeir el 12 de desembre del 2021 i la Justícia acaba de donar-li la raó i ha declarat l’acomiadament com a nul.
Segons l’escrit, l’home va ser contractat per una empresa de forma eventual per a cobrir un nou trajecte que l’havia de dur fins a Suècia i després a Noruega. Tres mesos després, durant un dels trajectes, el camioner va patir un infart mentre circulava per Alemanya i va haver de ser ingressat durant tres dies per a rebre un tractament.
L’home va posar-se en contacte amb el seu coordinador i li va explicar que no podria continuar el seu viatge, i malgrat que el seu superior es va mostrar comprensiu, l’empresa no li va organitzar el trasllat a Espanya i ell “va haver de continuar treballant i conduint un camió de transport internacional més de 500 km, i tenint una baixa mèdica, l’empresa no el va traslladar a Espanya fins nou dies després”.
De fet, fins i tot així, la tornada la va haver de fer amb una baixa mèdica —que havia tramitat telefònicament— sota el braç i en el camió d’un company mentre ell feia la seva feina, parant fins a set cops durant el trajecte.
Finalment, l’home va arribar a Elx el 23 de desembre, onze dies després de patir l’infart. En aquell moment, l’home denuncia que l’empresa el va donar de baixa a la Seguretat Social i ni tan sols li van comunicar abans.
Un cop donat de baixa, l’empresa li va demanar que tornés el telèfon i el mòbil d’empresa a la feina i que anés a signar els papers, però l’home —de baixa mèdica— va dir que no es trobava bé i que seria la seva dona qui portaria els estris de feina. L’empresa, però, va insistir en el fet que havia d’anar ell personalment a “signar la documentació”. Una setmana després, van tornar a requerir-li.
L’empresa va vulnerar els seus drets
El treballador va denunciar l’empresa, que s’ha defensat al·legant que només va seguir el procediment de resolució ordinària d’un contracte temporal. El Tribunal Superior de Justícia de València, però, no ho veu així.
Critiquen l’empresa per “no adoptar les mesures oportunes per a la tornada immediata, retenint el treballador i fins i tot intentant que continués prestant els seus serveis en una situació de baixa mèdica, fins que un altre company el va dur a casa seva”. Aquests viatges, doncs, “van vulnerar el seu dret a la integritat física, posant la seva salut en risc”.
Per tot, el Tribunal considera que l’empresa va vulnerar els drets fonamentals a la vida i a la integritat física del treballador i la condemna a readmetre el treballador, pagar-li els salaris de tramitació i indemnitzar-lo amb 30.000 euros.