Mor un home després d’anar a Urgències i que no hi hagués metges

Avatar photo
El personal d’infermeria va intentar reanimar l’home, però sense metges no van poder fer servir fàrmacs ni medicines

La Plataforma de professionals SAR-SUAP ha denunciat la mort d’un home de 72 anys que va acudir a Urgències, va patir un infart i no va poder ser atès correctament perquè al centre no hi havia cap metge.

Segons expliquen a ‘El Salto Diario’, els fets van succeir el passat 27 de gener en un Centre de Continuïtat de Cures d’Infermeria de Mahadahonda, a Madrid. Un home de 72 anys va acudir a peu al servei d’Urgències perquè no es trobava bé, i mentre era a l’aparcament, va patir una parada cardiorespiratòria.

El personal d’infermeria i un zelador van dirigir-se ràpidament a l’aparcament i van iniciar les maniobres de reanimació bàsica a l’home, però no van poder fer servir fàrmacs perquè com que no hi havia cap metge al centre, ningú en podia prescriure l’ús.

 

El personal d’infermeria no podia fer servir fàrmacs sense un metge que els prescrivís

El citat mitjà recull les declaracions d’Isabel de Barrio, metgessa i membre de la plataforma denunciant, que explica que “si hi hagués hagut metge, des del primer moment se li hauria fet una Reanimació Cardiopulmonar (RCP) avançada amb fàrmacs. En els primers minuts és quan es pot salvar la vida d’una persona, si s’actua amb rapidesa”.

Com que no hi havia metge, però, els infermers i infermeres no podien fer servir medicaments i només van poder fer les maniobres de reanimació. Havien d’esperar-se a l’arribada d’una UVI mòbil, malgrat que estaven en un centre sanitari, perquè els tècnics tractessin l’home amb medicaments i després el traslladessin a un altre hospital.

Lamentablement, quan l’ambulància va arribar 20 minuts després, només van poder certificar la mort de l’home. “No sabem segur si s’hauria pogut salvar, però probablement hauria tingut moltes més possibilitats de salvar-se”, explica De Barrio.

El cas ha tornat a posar el debat en el nou pla d’urgències extrahospitalàries de la Comunitat de Madrid. El 27 d’octubre del 2022, la Comunitat va reobrir 80 centres d’urgències extrahospitalàries, però només comptaven amb plantilla per a 40 dels centres.

Així, els Serveis d’Atenció Rural (SAR) i els Serveis d’Urgències a Atenció Primària (SUAP), van passar a ser Punts d’Atenció Continuada i Centres de Continuïtat de Cures d’Infermeria. Aquests centres es van obrir sense metges, només amb personal d’infermeria i zeladors.

Aquest model ja va despertar les crítiques de diversos sectors quan es va començar a aplicar, i mesos després, quan un bebè va morir en un d’aquests centres quan tampoc hi havia metge, va revifar la polèmica.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Es modifica l’ordenança municipal de tinença d’animals a Vandellòs

Notícia següent

Palafrugell acull una exposició fotogràfica del Centre Tramuntana

Notícies relacionades