El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l’avantprojecte de llei sobre el dret a rectificació que substituirà la normativa actual, vigent des de l’any 1984. “És imprescindible modernitzar i adaptar al segle XXI aquest dret i ser conscients de l’impacte que tenen les mentides i les notícies falses en totes les democràcies”, ha explicat el ministre de Presidència, Félix Bolaños.
Segons ha dit, la norma contemplarà les noves formes de comunicació i introdueix “ajustos” per agilitzar aquest dret als afectats per una notícia falsa. Així mateix, ha remarcat que es mencionen específicament “usuaris de gran rellevància” per fer front als “mentiders professionals” que propaguen boles com a influenciadors a les xarxes socials.
“La novetat més important de la llei és que s’inclouen els usuaris d’especial rellevància”, ha reconegut Bolaños en roda de premsa des de la Moncloa. En aquest sentit, ha admès que molts són persones que comuniquen i publiquen informacions “de bona fe” per contribuir al debat públic. Tot i això, ha avisat que també hi ha altres usuaris “de gran rellevància” que es dediquen a mentir cada dia i a propagar boles.
“Els ciutadans d’aquest país tenim dret a defensar-nos dels mentiders professionals, i per això s’impulsarà aquesta llei orgànica de reguladora del dret a la rectificació”, ha abundat el ministre. De fet, ha destacat que la nova norma es podrà aplicar quan es difongui un fet “inexacte” que generi un perjudici en ciutadans o en les seves persones properes.
Entre les novetats de la llei hi ha també la modificació del requisit que hi havia fins ara de contactar amb el director mitjà que hagués publicat la informació. “Hi ha pseudomitjans on hi ha dificultats per saber quin és el director”, ha apuntat Bolaños. Altrament, ha manifestat que la nova norma parla dels mitjans “tradicionals”, de digitals i dels usuaris amb més de 100.000 seguidors en una sola xarxa o més de 200.000 sumant-ne diverses. Tots ells, a més, hauran de tenir un mecanisme per facilitar els processos de rectificació.