La junta d’accionistes de la companyia Ferrovial, ha decidit per una aclaparadora majoria donar suport al pla de l’empresa de traslladar la seu social als Països Baixos. La fórmula, aprovada per un 77,6% de l’accionariat, és dur a terme “la fusió transfronterera intracomunitària” entre l’empresa i la seva filial holandesa, Ferrovial International SE.
Sembla que l’empresa posa fi a un període de més d’un mes i mig de tensions amb govern espanyol, després que aquest fes palesa la disconformitat amb l’operació.
Des de la direcció de la companyia han al·legat que la motivació d’aquesta decisió és econòmica perquè vol internacionalitzar l’empresa i cotitzar a la borsa d’Amsterdam primer i a la de Nova York després.
De fet, el president de la companyia, Rafael Del Pino, ha insistit en aquesta idea i ha destacat la importància que tenen per al grup les inversions que ha emprès i durà a terme als Estats Units. Malgrat tot, l’Executiu espanyol ha retret que el grup pot mantenir la seu a Espanya i, alhora, cotitzar als Estats Units.
COST FISCAL DE L’OPERACIÓ
Ara manca per determinar quin serà el cost fiscal d’aquest trasllat per a Ferrovial. El Govern ja ha advertit que si l‘Agència Tributària no troba motius econòmics (sinó fiscals) per a fer l’operació -al contrari del que ha volgut fer entendre Del Pino-, quedarà exempta dels avantatges fiscals que apliquen en aquests casos.
Un dels darrers informes econòmics del Banc Sabadell, però, assegura que l’empresa s’estalviarà 40 milions d’euros l’any en impostos.
Des de sectors de l’esquerra espanyola s’ha criticat durament aquesta operació titllant-la d’enginyeria fiscal per eludir impostos. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, d’Unidos Podemos, ha demanat al Govern legislar perquè Ferrovial torni “fins a l’últim euro de diners públics que va rebre dels espanyols i les espanyoles en els moments més difícils”.