Li extirpen la laringe i el deixen mut per un error de diagnòstic

Avatar photo
La justícia ha sentenciat a favor del pacient, que es comunica amb una llibreta i tan sols pot menjar purés, i rebrà una compensació de 80.000 €

El Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó ha condemnat a l’asseguradora de la Conselleria de Sanitat de la Junta de Castella i Lleó a indemnitzar amb 80.000 € un pacient a qui van extirpar la laringe per un diagnòstic erroni de càncer.

El pacient, de 61 anys, va començar amb quadre de disfonia persistent el novembre del 2019, per la qual cosa el metge li va remetre al Servei d’ORL del Complex Hospitalari de Palència.

A l’exploració es va veure una lesió a la corda vocal esquerra, sol·licitant un TAC + biòpsia. El resultat de les proves esmentades va ser una tumoració laríngia esquerra. Per part d’Oncologia es va considerar la lesió era no operable, pautant tractament de quimioteràpia.

Paral·lelament, es va realitzar TAC toràcic, ja que es tracta d’un pacient amb antecedents de tuberculosi. Aquest TAC informa de troballes que podrien correspondre’s amb una reactivació de la tuberculosi prèvia.

Després del primer cicle de quimioteràpia se li va fer un nou TAC que va mostrar una resposta mínima de reducció de la mida de la tumoració.  A partir del TCA, ORL va decidir dur a terme una cirurgia radical de laringectomia + buidament ganglionar bilateral.

La mostra quirúrgica es va enviar a Anatomia Patològica, que van informar que “NO hi ha tumor en cap de les peces extirpades, ni a laringe ni a ganglis”. La massa que es visualitzava al TAC no era tumor, sinó que era una lesió  infecciosa, en relació amb els antecedents mèdics del pacient.

L’ADMINISTRACIÓ NEGAVA L’ERROR

La Sentència, estimant la tesi del pacient, declara que, realitzat el TAC el maig del 2020, s’havia d’haver fet una biòpsia o PET-TAC, cosa que hauria permès evitar una cirurgia radical amb resultats irreversibles.

La cirurgia radical practicada al pacient és l’opció per als tumors que no tenen resposta favorable al tractament de quimioteràpia. Però en aquest cas, sí que n’havia tingut, amb una reducció del volum del tumor.

MUTS I A LA GÀBIA

El pacient ha quedat mut, en haver-li extirpat les cordes vocals (es comunica amb l’ajuda d’una llibreta), i amb greus dificultats per a la deglució (només menja puré).

També pateix rigidesa muscular de coll, espatlla i braç drets a conseqüència de la lesió del nervi espinal dret secundària a la cirurgia de laringectomia practicada de forma totalment innecessària.

Carmen Flores, presidenta de l’Associació ‘El Defensor del Pacient’ ha declarat: “No és demanar gaire que s’hagués comprovat mitjançant biòpsia el diagnòstic, tal com ja s’havia fet l’any anterior. Sobretot, tenint en compte que l’única opció que se li va oferir al pacient era de conseqüències tan radicals i sense possibilitat de reversió. Res no justifica que no es comprovés el diagnòstic abans d’operar”.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Reus crea nous contenidors intel·ligents per incrementar l’índex de recollida selectiva en 4 barris de la ciutat

Notícia següent

Cervera inicia el 3r Cicle de teatre escolar

Notícies relacionades