El Dr. José Javier Hernández Martínez, cap del Servei de Neurologia de l’Hospital Clínica Benidorm, i l’empresa Ditengloves han creat un dispositiu que pot identificar el Parkinson amb un 98% de fiabilitat, comparant les dades dels tremolors de les mans dels pacients amb altres patologies similars, com la tremolor essencial, una hèrnia o l’hipertiroïdisme. Aquest dispositiu, que s’ha desenvolupat a Villena (Alacant), s’enfoca a detectar precoçment aquesta malaltia, ja que el diagnòstic actual de Parkinson pot arribar a trigar tres anys.
El Dr. Hernández explica que l’objectiu és “crear un algorisme matemàtic que sumant tot ens pugui fer conèixer millor els tremolors com les posicions espacials o la suma de la freqüència del tremolor. El dispositiu compta amb dotze receptors que sumen aquesta informació entre si i la comparen amb les dades que tenen emmagatzemades d’altres pacients amb patologies similars i que és el que fa que siguem capaços de dir quina malaltia pateix aquesta persona només fent una prova que dura quatre minuts”.
Hernández comenta també que el Parkinson i altres malalties neurològiques tenen tremolors distintius, però que poden arribar a ser molt variables. “La nostra eina superarà aquestes limitacions i ofereix una avaluació més precisa”, assenyala. La meitat dels tremolors no tenen a veure amb la neurologia, i, de fet, el 30% dels pacients amb Parkinson no tenen tremolors. A més, el 25% dels neuròlegs fallen en el diagnòstic. “Tot això ha fet que hàgim volgut anar perfeccionant els nostres guants durant els darrers anys fins a assolir la fiabilitat del 98% en els diagnòstics”. La nostra eina supera les limitacions visuals i proporciona una anàlisi detallada”, conclou el Dr. Hernández.